Отговори
# 210
  • София
Квесторите също следят всяко нещо да се постави в правилния плик, да се запечата и т.н. Нищо страшно няма. Досега не съм чувала някое дете да е имало проблем с тези неща.
Най-бързо работят децата, ако работят върху самия тест. Няма кой знае какво разписване на първи модул, а геометричните задачи имат чергежи, върху които директно работят. Да ги пречертават на черновата, както каза Русалка, е безумие. Времето за първи модул е повече от достатъчно и беше дори преди да го увеличат. За 15-20 мин. се решава от дете, което нито е изявен математик, нито се отличава с особена бързина.

Децата обаче са инструктирани, че имат право само на една поправка.
Имат право на една поправка на конкретна зад-ако искат да поправят тази зад втори път, вече не може...Иначе не знам да има ограничение колко зад да поправяш...
Светле, къде го пише това?

# 211
  • у дома
Нямам идея,но съм гледала НВО то на моето дете и беше поправяло две зад и отг му бяха верни след поправката-не му бяха отнети точки.
Аз даже винаги съм казвала,че на първата част е хубаво да се пише с молив,особено зад с чертежи,защото ако си откриеш грешка става мазало и губиш време да правиш наново чертежа,ама няма кой да ме чуе...

# 212
Една задача има 4 възможни отговора и могат да поправят само веднъж и аз го знам така. Иначе и 15 задачи от 20 могат да поправят.
Русалке, благодаря. Забравих, че миналата година увеличиха с 15 минути времето.
За да реша тест от 20 задачи аз също трябва да решавам задача по задача, било на свитъка, било на друг лист. За геометричните задачи е голямо облекчение, ако чертежът е правилен. И все пак децата са много различни, не за всички е лесна дори първата част, затова и масовите резултати са под 50 точки на математиката.

# 213
  • София
Светле, сигурна ли си за опцията само за една позволена поправка на задача в първата част? Имам бегъл спомен, че някъде във форума  в годините съм срещала пост на родител, чието дете  плътно беше запълнило последователно 3 клетки в бланката (примерно А, В и Г)  и съответно беше оставило четвъртата (Б) за финален отговор. Да кажем, че не са я зачели като правилна задачата, ако не е позволено това действие, дори и това да е бил верният отговор... Ама то ако е забранено, тогава пък би се считало направеното за знак и за  повод за анулиране на работата. Макар че нямам идея как точно информатици извършват проверката на 1-вата част..При липса на задачи за свободен отговор дори, там  проверител-математик не се включва. Ще е интересно Ганис да каже.

Мама Ру, несъмнено верният чертеж  е едва ли не  половината решение, когато става дума за по-сериозна задача.. Но в първата част дори и да има някой леко подвеждащ такъв откъм ъгли примерно, пак си е идеален за директна работа върху свитъка.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:30 от Просто русалка

# 214

Има и седмокласна тема, там със сигурност всички тези въпроси са разнищени.

Merilen, не сме го дискутирали там. Но ако възникне въпросът, ще споделя полезната информация от тук.

# 215
  • у дома
Светле, сигурна ли си за опцията само за една позволена поправка на задача в първата част?
Ще питам довечера арбитъра на НВО мат за нашия град за миналата год,ако знае ще споделя+математиците обаче проверяват само 2 част.
Дописвам...
Дидева ми прати това
в) Проверка на постъпилата в системата информация за отбелязаните отговори на
въпросите с избираем отговор и нанасяне на корекции, ако софтуерният продукт
неправомерно е регистрирал отговор като отбелязан от ученика, както и в случай че
няма маркиран от скенера отговор/няма отбелязан от ученика отговор/има повече от
един маркиран от скенера отговор/има повече от един отбелязан от ученика отговор.
При възникнал технически проблем или при невъзможност да вземе решение за своите

действия операторът на скенер се консултира с председателя/заместник-
председателя на ТКЕОИР.
И каза,че го  тълкува като да има само един х накрая...Същото ми отг и арбитъра за нашия град.Обаче трябва да се внимава,защото веднъж ако си го поправил и трябва да се върнеш пак на този отг вече не може.Иначе машина проверява и отчита само х-са.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 12:17 от svetlaem

# 216
  • София
Една задача има 4 възможни отговора и могат да поправят само веднъж и аз го знам така. Иначе и 15 задачи от 20 могат да поправят.
Т.е. могат да поправят само отговора на една задача от 20? Това пък със сигурност не е вярно.
И изобщо аз не знам какъвто й да е документ, който да въвежда инструкция, че имат право само на една поправка/ а ги поназнайвам по принцип/. А и не виждам логика за такава забрана. Отчита ти се само отговорът с хиксче. За останалите дали са запълнени или не, не виждам какво значение има. Ганис е проверител и може да каже имат ли някаква такава вътрешна инструкция.

# 217
Не една от 20 задачи, а в една задача могат да направят една корекция на отговор. Поне аз го знам така, може и да има промяна. Т.е не може в задача 7 (например) да маркира като грешни, веднъж отговор А, после отговор Г и накрая да задраска Б. Имаше нещо, че се приема само една поправка в задача. Може и да е променено, не знам.

# 218
  • София
Аз поне от 12 години следя НВО и такова нещо не съм виждала никъде. Една забрана, за да я има, трябва да е разписана в някакъв документ. Ако не е разписана - няма такава. Не може да те санкционират за. нещо, за което не са те инструктирали. Ако има такава забрана, тя трябва да е инструктажа или в инструкциите в самия тест, а най-правилно е да е и в двете. В тях такова нещо няма.

# 219
И на мен не ми се вижда логично това.
Според мен, ако е еднозначно ясно кой отговор финално огражда детето трябва да се оценява този отговор.

# 220
  • София
Именно. Не следва толкова години, НВО има все пак от 2010, да няма някъде ясно разписана  забрана за повече от една поправка на задача, а да се разнася из форуми само "ограничението".. И три  клетки да си запълнил, в край на краищата  е ясно къде ти е хиксът.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 16:12 от Просто русалка

# 221
Съвсем излязохме от темата, но...
Такова НВО се прави от мноооого години, като няма да е първата в която не се прибират черновите... Там се пише кой колкото си иска, където си иска, стига да не се обърква сам себе си.
ОБАЧЕ - като се пренасят отговорите в бланката за отговори, трябва да се внимава да се пренесе 5-та задача, на мястото за 5та задача... не ред нагоре или ред надолу, защото може да стане голямо мазало с поправките. Можеш да "скриеш" грешно сложен Х с плътно кръгче... но ако вече си сложил черното кръгче, няма как да го избелиш до Х. (т.е. "една" поправка, аз го обясних на детето като "ако маркираш трайно вечен отговор, като грешен, няма как да го върнеш")
Практически удобно е, пренасянето да е с молив, и при проверяването дали е на правилния ред да се сложи с химикал. Същото и с поправките, преди да се запълни с химикал, само да се чекне с молив, че е за поправяне.

И имайте малко повече доверие и на учителите, и на децата си!
Скрит текст:
В примера, ако отговор решите след "замазването", че отговор Б трябва да остане като "верен", вече няма как да го маркирате, защото е плътно черен.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 17:01 от peneva_a

# 222
  • София
Може ли помощ за тази задача за 7ми клас:

# 223
8?

От алгебрата - страна в триъгълник е по-голяма от разликата на другите две..и по-малка от сбора на другите две.
АС <17 АС <9
АС >7 АС >1.

=8.

# 224
  • София
Благодаря! И тази ако може:

Общи условия

Активация на акаунт