Отговори
# 675
  • София
Графиката на  правата  пропорционалност   у=- х, минаваща  през  точка  О и  предствляваща  ъглополовяща на     втори и четвърти квадрант е  преместена  с  3  деления  по  абсцисата.
Или  пък  е  написано  уравнение  на  права  по  две точки : А(3,0) и  В  (0;3)..
y=ax+b
3=a.0+b; 0=a.3+b => a=-1; b=3
Може и със  знания  от  профил  11  клас.
 Според знанията  за  съответния  клас,  тоест Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 13:09 от Просто русалка

# 676
Много благодаря 😊
Този някой е на 12г, така че само идеята да вкара триъгълника в координатна система ми се стува гениално, без да споменавам интрегралите... Simple Smile

# 677
Доколкото виждам обаче, това дете е получило 0т за задачата.
Излишно сложно решена, но след като е вярно решена не трябва ли да получи бонус за решението си?

# 678
Много благодаря 😊
Този някой е на 12г, така че само идеята да вкара триъгълника в координатна система ми се стува гениално, без да споменавам интрегралите... Simple Smile
Откъде става ясно това дете на колко години е? В случая все едно му го е решил някой друг, занимаващ се много по-напред с математиката и приложил неизучаван материал... или AI Thinking
Скрит текст:
принципа "ти му кажеш да пръдне, то се нас*ре)
В изучаване на теретична математика се доказва a+b=b+a с прилагане само на една базова аксиома, но в училищния курс не се доказва, ползва се.
Все едно при задача от тест за вектори да обосновеш решение само геометрично ... може би ще ти дадат някакви точки, но не доказваш, че владееш материал за вектори Thinking

# 679
Това ще да е шега. Гледах такова весело клипче. Аз, взел решение да не си усложнявам живота. И пак аз смятам лицето на триъгълника по показания начин.
16-12 беше сметнато на една дъска писане в моето клипче. Grinning
Предвид задачата, детето може и по-малко да е. В 4. клас при нас.

# 680
Тъй като името е написано, проверих човека от любопитство.
Изпита е реален или поне той казва че да.
Сега е професор по математика.

За годините, в Испания децата всеки клас са родени в една календарна година, на пример, пети клас тази година, всички са родени 2015.
На листа пише еквивалента на 7ми клас в БГ, но тъй като почват у-ще една година по-рано, са на около 12г.

И честно, обстоятелството не ми се стори важно, не можах да се сетя от къде идва функцията и затова попитах  Simple Smile

# 681
Попадна ми една задача. Условието е на украински, може да се преведе, но до колкото схванах трябва да се посочи / изключи една фигура.
Гледах, пулих се и реших, че е отговор а) като единствена фигура с поне един прав ъгъл.
От любопитство пуснах и на чатчето и то ми каза А) защото била единствената изпъкнала фигура, другите били вдлъбнати. 🤔
В коментар прочетох, че е даден С) като верен отговор.
Някой дали би могъл да обясни?

# 682
В коментар прочетох, че е даден С) като верен отговор.
Някой дали би могъл да обясни?

От големите фигури изпъкнали са А, B и D, а С и Е са вдлъбнати.
От малките фигури (по двойки са) вдлъбната е Е, а ъгълът D зависи - дали гледаме острия (изпъкнал) или тъпия (вдлъбнат).

При такива въпроси винаги има  опасност от нееднозначност (т.е. на даден набор от неща може да пасват много обяснения), ето едно възможно такова: Ако приемем, че става дума за острия ъгъл D, който е изпъкнал, тогава само на С двете фигури са изпъкнала и вдлъбната, а на всички други са или и двете изпъкнали, или и двете вдлъбнати.

# 683
Аз бих посочила фигура Е по логиката "поредност на тип ъгли изпъкнали и вдлъбнати".
При тая фигура и много странно е застъпен единия ъгъл с указателя (за посока или каквото е там) с фигурка и чертичка.

Ако гледаме пък това нещо до фигурата и приемем "плътния" му край (фигурката) за начако, то чертичката се движи в посока на часовниковата стрелка, а на С е в обратна.

Мнооооого мразя нееднозначни задали, логически и математически Thinking и пак опираме до "какво е искал да каже лирическия герой?", т.е. автора на задачата.

# 684
Аз също бих посочила Е. На всички останали указателя отстрани с линиите си следва очертанията на голямата фигура, а на последната няма визуално никаква връзка, те даже са сляти и изглеждат като една фигура.

# 685
Здравейте може ли помощ за тези две задачи от 8 клас:
1 Докажете че медианите в триъгълник го разделят на 6 равнолицеви триъгълника
2 Докажете че средните отсечки на всеки четириъгълник са диагонали на успоредник

# 686
  • Варна
Един въпрос за разлагане на изрази на множители. Има ли някакъв начин да се разбере, че даден израз е неразложим? Вчера прекарахме доста време в опити да разложим един тричлен, докато накрая се ядосах, обърнах отговорите отзад и видях, че пише "неразложим" Crazy Как човек може да се ориентира, преди да е изгубил примерно половината време за някой тест?
Въпросният израз е х2 - 8х + 24.

# 687
  • София
х²-8х+16+8=(х+4)²+8
След като отделим точен квадрат и числото след него е положително, това означава, че тричленът е неразложим.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 16:07 от ganis

# 688
  • София
Има Simple Smile
x^2 -8x +24 = x^2-2.x.4 +4^2 -16 +24=
=(x-4)^2 +8
За да  е разложим като за  7 клас, трябва на мястото на  +8  да  седи отрицателно  число,  точен кавадрат, каквото нямаме в  случая. АКО имахме  , щяхме  да приложим   формулата за  сбор  по разлика и да  разложим.

Има  и  друг начин:
Как  разлагаме  принципно x^2-5x+6 ?
Търсим  две  числа,  чиесто  произведение да е  1.6= 6 , а  сборът им да  е  -5.  В  примера  такива  числа   са -3 и  -2.
=> x^2-3x-2x+6= x(x-3)-2(x-3)=(x-2)(x-3)
По  същата  логика за неразложимия  търсим  две  числа  с  произведение  24 и  сбор -8. Няма  такива  рационални  числа,  тоест НЕ можем да предствим квадратния  тричлен като  четиричлен и да групираме  с  цел  осигуряване на общ  множител.

Ганис, имаш  техническа  грешка  в  отделянето на  точния  квадрат.  Формулата е  за разлика  Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 13:17 от Просто русалка

# 689
  • Варна
Мнооого ви благодаря. Това ще го разпечатам, за да го прочете и запомни.

Общи условия

Активация на акаунт