Професия ИТ специалист - нови времена

• 7 723
  • 133
  •   2
Отговори
# 15
  • София
Аз се преквалифицирах като QA преди малко повече от година, изкарах QA програмата на една от академиите. Беше трудно, защото обявите за джуниъри бяха малко. От цялата група започнахме работа само двама думи, а другите не стигат и до интервю. При мен ключово беше, че останах в същия сектор, в който работех и преди това. Оказа се, че опита и знанията натрупани през годините от предишната позиция, която заемах са по-ценни от липсата на много практически опит като QA. Освен това познавах процесите и продуктите на компанията идвайки от конкурентна такава на пазара.

# 16
  • Somewhere far away
А колко беше цялата група? 2  души само да започнат работа... си е доста зле ако това е така.

# 17
  • София
А колко беше цялата група? 2  души само да започнат работа... си е доста зле ако това е така.
В последния модул мисля, че бяхме около 200 човека. Може да има някой друг, който не е споделил, че е започнал работа. Знам за мен и още едно момче, което започна няколко месеца след мен в друга компания.

# 18

И от моята група преди години, само 4-5 човека започнаха от близо 20. Много хора изкарват курса и не започват, някои дори не търсят, може би решават че това в крайна сметка не е за тях, не знам.

# 19
Много от хората каращи такива курсове го правят защото имат ниско натоварване и много свободно време на работа. И ако стигнат до интревю после се сещат, че държавната работа си е държавна работа.

# 20
И ако стигнат до интревю после се сещат, че държавната работа си е държавна работа.

А в зависимост от сектора и заеманата позиция, някои тогава разбират, че за поемане на външни ангажименти им трябва съгласието на настоящия работодател. 🙂

# 21
За мен тази професия има не много дълъг живот и след време избралите я се преориентират. Едни стават тиймлидове, други предприемачи, трети преподаватели. И това се случва, предвид, че новата и нова информация, която излиза е с по-бързи темпове, отколкото можем да я обработим.
Хубаво би било такива мнения да вървят с някаква реална обосновка, защото и за мен утре земята ще спре да се върти заради многото нова информация…, ама едва ли( и слава Богу).

# 22
ЕТО малко реална обосновка, не знам до колко може да се счита мнението на Бил Гейтс за меродавно. Както казва той - учете бейзбол да играете.
А доколкото професията на програмистите е чисто виртуална, колкото и ИИ, все си мисля че оттам ще започне, и след това ще навлезе във физическия свят. Не е страшно, преквалифицирани са много професионалисти през вековете и хилядолетията. И това ще стане.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 15:16 от Seiko7075

# 23
  • при Arctic Monkeys
Аз пак не мога да разбера, щом тази професия ще умира, кой ще поддържа всичко създадено до момента, при положение че оттук нататък светът все повече ще се дигитализира? Между другото, нито един от познатите ми не се е отказал да работи в сферата си. Последно за изграждане на нова мрежа в офиса ми , ведно с всички защити и тн, ми взеха 24к. Никак не ми се вижда да запада професията Simple Smile

# 24
  • София
Сейко, имам няколко въпроса към теб.

1. Тоя изкуствен интелект - кой ще го поддържа? Той също е писан от хора, чуден е в анализа на данни, но не е много чуден във вземането на решения, както и в анализа на причинно следствени връзки. Факт е, че 10 години са много време, но за мен вижданията на милия човечец, когото цитираш за wishful thinking. Нека да поживеем и да видим.
2. ИИ е само инструмент. Колкото и да се инвестира в него, самата му технология не е особено нова, но няма изчислителна мощ. С клауд решенията този въпрос частично се реши, но все още не е достатъчно. А и предвид кризата в световен мащаб - така де, пари няма за инвестиции.
3. Миграция на системи с колосални бази данни не е никак проста работа. Освен, че се искат много пари за това, техника и т.н. е и голям риск нещо да се обърка.

Колкото до академиите. Пиша го сигурно за 10 път. Казвате група 200 човека, само двама са си намерили работа. Но не казвате - колко от тези 200 наистина им е интересно, колко от тези 200 наистина са вложили старание и са надграждали знания, за да си направят курсовите проекти, на колко от тези 200 човека е наистина интересно и не гледат само някакви химерни високи заплати, колко от тези 200 човека имат меките умения и умеят да се "продват" на интервю. Не съм против преквалификацията, но тя трябва да се прави с мозък. Така де, на един хуманитарен специалист ще му е много трудно да тества самолетни части, защото там трябват и инженерни знания, познания по математика, физика, ... все неща, които като знания ще липсват, защото хуманитарните специалисти изучават в основи други части на науката. НО един икономист, счетоводител, например, много лесно ще може да тества счетоводна програма, защото е запознат с изискванията на конкретния домейн.

# 25

Нямам отговор на нито един въпрос, от тези, които си задала. Даже само ги погледнах и не ги четох, предполагайки, че са някакви професионални. Нямам минимална представа от програмиране. 100% ползвател съм и се възхищавам на всички програмисти.
Просто гледам историята.
Както е казал Хенри Форд: "Може да си най-добрия майстор производител на камшици, но какво от това, като вече не се търсят толкова" (имайки предвид разпространението на автомобилите му, намалявайки каретите и конските впрягове предполагам).

Понеже също пък не съм привърженик на ИИ, но пък предполагам че няма спирка навлизането му, спорих скоро с колега. Че няма да е толкова належащо да се знае, учи всичките тези езици, математики, истории, географии. Абе всичко, което се учи сега. Та той ми зададе резонен риторичен въпрос, който също подкрепям - "В крайна сметка нали трябва да се научим да ги правим тези неща, преди да започнем да използваме този ИИ, да се научим да мислим". Аз, с моето и неговото мислене съм напълно съгласен. НО също съм съгласен и с историята. Нима един механик, водач на комбайн преминава и обучава през целия опит? От началото на уседналия начин на живот с формиране на земеделието преди 10К години, с дървено рало, докато стигне до съвременния комбайн, който май вече може да работи и без водач. Ако си надскочим това мислене, гледайки тази история, може да оставим наистина и ИИ да мисли преди нас, а не тепърва да започваме от А и Б и да започваме да мислим от следващо стъпало.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 09:50 от Seiko7075

# 26
  • София

Нямам отговор на нито един въпрос, от тези, които си задала. Даже само ги погледнах и не ги четох. Нямам минимална представа от програмиране. 100% ползвател съм и се възхищавам на всички програмисти.
Просто гледам историята.

Както е казал Хенри Форд: "Може да си най-добрия майстор производител на камшици, но какво от това, като вече не се търсят толкова" (имайки предвид разпространението на автомобилите му, намалявайки каретите и конските впрягове предполагам).

Понеже също пък не съм привърженик на ИИ, но пък предполагам че няма спирка навлизането му, спорих скоро с колега. Че няма да е толкова належащо да се знае, учи всичките тези езици, математики, истории, географии. Абе всичко, което се учи сега. Та той ми зададе резонен риторичен въпрос, който също подкрепям - "В крайна сметка нали трябва да се научим да ги правим тези неща, преди да започнем да използваме този ИИ, да се научим да мислим". Аз, с моето и неговото мислене съм напълно съгласен. НО също съм съгласен и с историята. Нима един механик, водач на комбайн преминава и обучава през целия опит? От началото на уседналия начин на живот с формиране на земеделието преди 10К години, с дървено рало, докато стигне до съвременния комбайн, който май вече може да работи и без водач. Ако си надскочим това мислене, гледайки тази история, може да оставим наистина и ИИ да мисли преди нас, а не тепърва да започваме от А и Б и да започваме да мислим от следващо стъпало.

Коментар на синьото: изкуственият интелект всъщност не е интелект. Той/Тя/То не мисли. Анализира данни. Не си представяй I Robot,  нищо подобно не е.

Коментар на лилавото: ИИ, за да ти е в помощ, иска много точно да му зададеш въпроса. Много греши, дори при един и същи въпрос, който е зададен по различен начин. А и тъпотиите, които го питат (от типа как се прави груминг на кокошка и как се готви таратор) не помагат за самообучението му. Абсолютно са нужни и математики и физики за всички хора, желаещи да станат инженери. Защото технологията са променя, само фундамента остава. Колкото до примера ти с комбайна - не е съвсем релевантен, защото тук говорим за физически труд, с много ясна дефиниция. Задачите, където ИИ все още се дъни, са вземане на решения, анализ и причинно-следствени връзки с различна тежест на коефициентите. Ще поживеем и ще видим. Simple Smile

# 27
  • София
Търся курс на БГ по тази тема - prompt engineering, трябва ми за общо ползване (работа и извън нея), но не намирам нищо освен на СофтУни (които са онлайн).
Ако няма други алтернативи - кой бихте препоръчали?
Скрит текст:

Complete ChatGPT Course -
Начало: 23 април 2025- 4 седмици- Basics - Онлайн = 179 лв.

Prompt Engineering - май 2025
Начало: 08 май 2025 - 6 седмици - Fundamentals - Онлайн =280 лв.

ПП: 2, 4 или 6 седмици какво означават в часове?

# 28
  • Somewhere far away
е какво като е онлайн? то точно това им е хубавото на тези курсове.

# 29
  • в пералнята
Търся курс на БГ по тази тема - prompt engineering, трябва ми за общо ползване (работа и извън нея), но не намирам нищо освен на СофтУни (които са онлайн).
Ако няма други алтернативи - кой бихте препоръчали?
Скрит текст:

Complete ChatGPT Course -
Начало: 23 април 2025- 4 седмици- Basics - Онлайн = 179 лв.

Prompt Engineering - май 2025
Начало: 08 май 2025 - 6 седмици - Fundamentals - Онлайн =280 лв.

ПП: 2, 4 или 6 седмици какво означават в часове?
Има страшно много видеа по темата в Ютюб и Тикток.
Погледнах конспекта, няма някаква конкретика, според мен не си заслужава 180те лева.
По-добре инвестирайте 2 дни в самостоятелно четене и тестване, ще се научите на промтинг много лесно.

Общи условия

Активация на акаунт