Професия ИТ специалист - нови времена

• 7 657
  • 133
  •   1
Отговори
# 45
Не си хваля детето, дори напротив, имам много забележки към него. Питаха за стажове и назначаване на работа в сферата, отговорих, че повечето намират такива с препоръки.

# 46
  • София
Не си хваля детето, дори напротив, имам много забележки към него. Питаха за стажове и назначаване на работа в сферата, отговорих, че повечето намират такива с препоръки.
Не се правете на умряла лисица. Някак си забележките ги пропуснахте с изключение на "калпазанин". За какво беше споменаването на почти 6 цифреното обезщетение, високоплатената работа, започването на работа веднага след училище, хоум офиса и как работата сама го намирала?! Тези неща как се връзват с питането за стаж? Направете си тема и си избивайте комплексите и дефицитите в нея.

# 47
Напоследък основно се оплакваме (аз включително), нека пък някой се и похвали за баланс. Браво на момчето, не на всеки му предлагат такова тлъсто обезщетение.

Съгласна съм, че до голяма степен програмирането е свързано с това да можеш да се оправяш сам. Там постоянно нещо се чупи и няма кой да дойде и да ти го оправи, трябва сам да го направиш, за да можеш след това да си свършиш работата. И много често работата ти отива в кофата, защото бизнеса вече иска друго, нищо че ти си потрошил една седмица/месец да направиш нещо да върви по-добре, по-бързо или да е по-красиво. Ей такива допълнителни ядове има, които никой не ги взима предвид като се ориентира към тая професия, масово се пита "какво да науча" и "какви пари взимат". Ако на някой не му е интересно да дълбае в нещата сам и да решава проблеми, или пък е чувствителен на критика към работата си, по-добре изобщо да не се хваща с това според мен.

# 48
За съжаление трябва да потвърдя, че намирането на стаж или работа на млад човек в IT сектора без опит е много, много трудно.
Също се изисква много и непрекъснато учене, синът ми освен знанията от университета непрекъснато кара някакви онлайн курсове, за да надгражда.

# 49
Похвалите и оплакванията е хубаво поне да споделят някаква информация или опит полезен и за останалите. Иначе си е чисто самохвалство.

А това с шестте цифри и аз не го повярвах. Освен ако не се окаже, че не е в България и не е в лева, а в примерно рупии.

По-назад в темата имаше едни разточителни хвалебствия на друг мамин златен дето слънцето само за него изгрявало сутрин. Ами прекалено идват и от километър миришат.

# 50
Според мен, ако човек реши да се преквалифицира, най-добре е да опита с нещо, което му е наистина интересно и му носи удоволствие. Така всичко се случва по-лесно, учиш с желание и има шанс наистина да ти стане любимо занимание.

# 51
  • София
А аз продължавам да твърдя, че търсенето в ИТ сферата, особено за младши специалисти и стажанти е много ниско. Много. Отворените позиции са намалели в пъти. Затова и мисля, че особено за преквалификация, колкото и да му е интересно на човек, колкото и да е мотивиран - не му е времето сега. Не за друго, а защото няма търсене и за 8-те обяви (цифрата е фигуративна) се борят над 150 човека за място, ако не и повече. В този смисъл, много е вероятно да бъде предпочетен млад човек, учещ в релевантен университет отколкото преквалифициран счетоводител. Нищо лично към втория, но това са моите наблюдения към момента.

Другото, което ми прави впечатление е, че има завишени очаквания от работодателите и там, където са обявени възнаграждения, те са малко по-ниски от преди 2-3 години. Не изключвам възможността аз да не съм видяла или да е било изолиран случай това, което аз съм гледала.

Радвам се за всеки успешно реаизирал се млад човек сега, защото наистина е трудно. Само че, 6 цифрените обезщетения не са масови, заплащания в 5 цифрено изражение също не са масови и борба за младши специалисти от компаниите, дори и препоръчани няма. Пак казвам, не претендирам за последна инстанция, това са моите лични наблюдения от последните 1,5 години.

# 52
А аз продължавам да твърдя, че търсенето в ИТ сферата, особено за младши специалисти и стажанти е много ниско. Много. Отворените позиции са намалели в пъти.

А защо се получи така според теб? Интересно ми е чисто икономически, не разбирам от това, не познавам и на живо програмисти. Много съм далеч, ползвам разбира се продуктите. Спомням си че сме "спорели" с теб в други теми, до колкото може да се нарече спор човек, който работи това (ти) с пълен лаик Simple Smile.

# 53
А аз продължавам да твърдя, че търсенето в ИТ сферата, особено за младши специалисти и стажанти е много ниско. Много. Отворените позиции са намалели в пъти. Затова и мисля, че особено за преквалификация, колкото и да му е интересно на човек, колкото и да е мотивиран - не му е времето сега. Не за друго, а защото няма търсене и за 8-те обяви (цифрата е фигуративна) се борят над 150 човека за място, ако не и повече. В този смисъл, много е вероятно да бъде предпочетен млад човек, учещ в релевантен университет отколкото преквалифициран счетоводител. Нищо лично към втория, но това са моите наблюдения към момента.

Другото, което ми прави впечатление е, че има завишени очаквания от работодателите и там, където са обявени възнаграждения, те са малко по-ниски от преди 2-3 години. Не изключвам възможността аз да не съм видяла или да е било изолиран случай това, което аз съм гледала.

Радвам се за всеки успешно реаизирал се млад човек сега, защото наистина е трудно. Само че, 6 цифрените обезщетения не са масови, заплащания в 5 цифрено изражение също не са масови и борба за младши специалисти от компаниите, дори и препоръчани няма. Пак казвам, не претендирам за последна инстанция, това са моите лични наблюдения от последните 1,5 години.

Напълно вярно. обявите съм днешна дата са 81 за софия за младши спец.
https://dev.bg/company/jobs/junior-intern/

# 54
  • София
А аз продължавам да твърдя, че търсенето в ИТ сферата, особено за младши специалисти и стажанти е много ниско. Много. Отворените позиции са намалели в пъти.

А защо се получи така според теб? Интересно ми е чисто икономически, не разбирам от това, не познавам и на живо програмисти. Много съм далеч, ползвам разбира се продуктите. Спомням си че сме "спорели" с теб в други теми, до колкото може да се нарече спор човек, който работи това (ти) с пълен лаик Simple Smile.

За мен не е изненада.
Моят прочит на ситуацията, без претенции да съм последна инстанция нито претендирам за достоверност.

1. Светът е в криза. В последните години растеж почти няма, освен това всички са много предпазливи за всякакви инвестиции, а ИТ-то и новите продукти искат сериозни инвестиции.

2. В България основно се работи на ишлеме, т.е. когато на Запад парите са малко, няма инвестиции и има огромни съкращения в Западна Европа, няма как да очакваме растеж в България. Всички се консолидират около съществуващия бизнес и се борят да си запазят пазарните дялове. Има и масово фалити в Западна Европа, което автоматично значи по-малко клиенти.

3. 2 горещи войни - тази в Украйна и тази в Израел. Мита от Тръмп, все още не съвсем ясно какви. Хиляди ограничения, санкции, борби. Няма как това да не повлияе световната икономика, от там и ИТ.

4. Поради нарасналите възнаграждения в България, подозирам, вече не е толкова атрактивна дестинация за бизнеса. Като добавим и чудното положение в държавата ...

5. Силно пренаситен пазар с преквалифициращи се хора и огромен недостиг на средно ниво и старши специалисти. Като се има предвид, че не всеки достига ниво на знания на старши, а такъв се изгражда за период 4-7-8 години... Академиите продават мечти (няма лошо), младите масово искат бърза писта (да се разбира, че не искат да учат в университет) положението се влошава. Освен това, за да все пак успеят да привлекат студенти и тези студенти да завършат, нивото на университетите е паднало, което също е проблем в дългосрочен план.

6. Така спряганият изкуствен интелект подменя главно работещи като съпорт и в кол центрове. По мое мнение е далеч да пише код сам, не, защото не може да го генерира, а защото все още не е много силен във вземането на решения при входни данни с различни тегловни коефициенти или при анализ на причинно-следствени връзки. Според мен евентуално ще се превърне в заплаха след 10-ина години, сега му е рано.

7. Непрекъснато се повишава прага за МОД, но в същото време държавата не се бори със сивата икономика, съдебната система е зле и всъщност един сектор изцяло на светло се притиска неимоверно.

8. Цели сектори се трансформират, а като добавим, че вече май не е дигитализацията на фокус, а отбраната... не знам.

И така нататък. Подчертавам дебело, че това не бива да се приема като единствена истина, това е моят прочит на ситуацията, така че ...

# 55
Слънчезара, много добър анализ. Донякъде не мога, по - скоро не искам да се съглася с теб по точка 5. Все рано или късно, остаряваме, трябва някой да се учи и да ни смени - бавна - бърза писта, трябва да има заместване. Ето сега чета, в болницата в Карлово забранили ражданията Simple Smile доколкото може да се забранят - липсвали педиатри. В Перник е същото - липсват акушери. Аз това го предвиждах преди няколко години, че ще стане - поколението Х доктори е в пъти повече и научено да работи, каквото и да става с пари или без. То си е плащало дори за стажуването, докато сегашните (не че не ги подкрепям) искат обратното. Тогава не бяха само бройка голяма, но въпрос на живот и възпитание. Просто сега на никой не му се работи/учи, а иска бързи, лесни пари.
Другите точки не са новост за мен, така го смятах, че ще стане и е валидно за всички сектори от икономиката. Няма велики, незаменими хора, които смятат че не се влияят от световните процеси. Спомням си че, преди две години пак "спорих" с един не помня какъв, но много голям на висши нива програмист, как той нямало да се засегне от войните, общите световни кризи и кризата в България, защото работи на световно ниво и е безценен кадър. Дано да е така, но не вярвам. Винаги има някой по - велик и решава много повече неща от нас (за войни, за икономика и т.н.) каквито и да сме специалисти. 

# 56

За мен не е изненада.
Моят прочит на ситуацията, без претенции да съм последна инстанция нито претендирам за достоверност.

1. Светът е в криза. В последните години растеж почти няма, освен това всички са много предпазливи за всякакви инвестиции, а ИТ-то и новите продукти искат сериозни инвестиции.

2. В България основно се работи на ишлеме, т.е. когато на Запад парите са малко, няма инвестиции и има огромни съкращения в Западна Европа, няма как да очакваме растеж в България. Всички се консолидират около съществуващия бизнес и се борят да си запазят пазарните дялове. Има и масово фалити в Западна Европа, което автоматично значи по-малко клиенти.

3. 2 горещи войни - тази в Украйна и тази в Израел. Мита от Тръмп, все още не съвсем ясно какви. Хиляди ограничения, санкции, борби. Няма как това да не повлияе световната икономика, от там и ИТ.

4. Поради нарасналите възнаграждения в България, подозирам, вече не е толкова атрактивна дестинация за бизнеса. Като добавим и чудното положение в държавата ...

5. Силно пренаситен пазар с преквалифициращи се хора и огромен недостиг на средно ниво и старши специалисти. Като се има предвид, че не всеки достига ниво на знания на старши, а такъв се изгражда за период 4-7-8 години... Академиите продават мечти (няма лошо), младите масово искат бърза писта (да се разбира, че не искат да учат в университет) положението се влошава. Освен това, за да все пак успеят да привлекат студенти и тези студенти да завършат, нивото на университетите е паднало, което също е проблем в дългосрочен план.

6. Така спряганият изкуствен интелект подменя главно работещи като съпорт и в кол центрове. По мое мнение е далеч да пише код сам, не, защото не може да го генерира, а защото все още не е много силен във вземането на решения при входни данни с различни тегловни коефициенти или при анализ на причинно-следствени връзки. Според мен евентуално ще се превърне в заплаха след 10-ина години, сега му е рано.

7. Непрекъснато се повишава прага за МОД, но в същото време държавата не се бори със сивата икономика, съдебната система е зле и всъщност един сектор изцяло на светло се притиска неимоверно.

8. Цели сектори се трансформират, а като добавим, че вече май не е дигитализацията на фокус, а отбраната... не знам.

И така нататък. Подчертавам дебело, че това не бива да се приема като единствена истина, това е моят прочит на ситуацията, така че ...
Съгласна съм с всички точки ,без 6.А с нея не съм съгласна, защото четох ,че вече 30% от кода в Майкрософт се пише от Ии.Това , разбира се е далеч от 100%, но според мен Ии ще напредне  много и може би от 5 програмиста ще остане един.Поживьом повидим🙂

# 57
  • Русе

Съгласна съм с всички точки ,без 6.А с нея не съм съгласна, защото четох ,че вече 30% от кода в Майкрософт се пише от Ии.Това , разбира се е далеч от 100%, но според мен Ии ще напредне  много и може би от 5 програмиста ще остане един.Поживьом повидим🙂
  ИИ заменя формалното писане. Има вече доста завършени изградени среди, които генерират масови продукти. Работата на доста ИТспециалисти беше да генерират продукта от вече изградената среда с настройка на конкретни изисквания на потребителя, което лесно се автоматизира. Дотам се свежда така нареченото "писане на код на ИИ"

# 58
  • София
О, нито ще споря, нито претендирам за това, че съм права.
Питаха ме за мнение - казах го. Не претендирам, че е правилно.

Само - аз не вярвам много на статии в нета. Журналистите често търсят сензации, а ИИ предполага много почва за това.

# 59
Заплатите за начинаещи наистина вече са по-ниски, изискванията по-високи и местата по-малко, но освен изброените икономически причини, това си е един логичен развой за всеки бранш, беше ясно, че рано или късно балона ще се спука.

Има нужда от тази цедка, защото до преди 3-4 години беше пълно с високоплатени хора без опит, които не правят нищо освен да скачат от фирма във фирма през няколко месеца за малко повече пари. И беше тегаво на интервютата да идват само такива, да избереш някой който горе долу става и след няколко месеца като изреват синиърите да се чудиш в кой екип да го преместиш, какъв improvement план да му направиш или да стискаш палци да отиде в някоя друга фирма за 300лв отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт