Повече или по-качествено време с детето

• 2 472
  • 87
  •   1
Отговори
# 15
illen_v , истината е че, когато го пуснеш на ясла, а ти се заемеш с любимите си занимания наречени работа, пак няма да прекарваш по-качествено времето си с детето.
Прочетох поста ти два пъти, и се затвърди впечатлението, че ти е "писнало" от грижи и игри с детето.Т.е. искаш това да го върши някой друг.

Не бих казала, че ми е писнало от самите игри и грижи, а от това , че в ежедневието ми присъстват само и единствено те.  Вече ги правя автоматично. На моменти се усещам, че малкият вече спи в другата стая и аз чистя в кухнята, но продължавам да пея 30 минути "Зайченцето бяло". Чувствам се забила. Затова си мисля, че , ако част от деня съм на работа, тази промяна във фокуса ще ми помогне да съм по-отдадена в игрите със сина ми след това. Може и да греша. Затова търся съвет и мнение.

# 16
Четеше малко книги, гледайте някой филм. Излизайте навън повече. Не е честно детето да го отнася, че вие сте забила.
Пък ако ви е такъв товар, още пеленаче, давайте го на ясла… Аз съм много за яслите, но опитът ми е с дете след 2.6 години.

# 17
Четеше малко книги, гледайте някой филм. Излизайте навън повече. Не е честно детето да го отнася, че вие сте забила.
Пък ако ви е такъв товар, още пеленаче, давайте го на ясла… Аз съм много за яслите, но опитът ми е с дете след 2.6 години.

И на мен ми липсва времето навън, но синът ми е в етап на пълзене, което навън трудно може да практикува. Много е активен и трудно издържа в количката. Иска да пълзи и да се катери. Филми спрях да гледам, когато се роди, защото реших да премахна екраните вкъщи заради него. Книги чета на него и слушам Storytel , но изглежда не ме разнообразява достатъчно.

# 18

И на мен ми липсва времето навън, но синът ми е в етап на пълзене, което навън трудно може да практикува. Много е активен и трудно издържа в количката. Иска да пълзи и да се катери. Филми спрях да гледам, когато се роди, защото реших да премахна екраните вкъщи заради него. Книги чета на него и слушам Storytel , но изглежда не ме разнообразява достатъчно.
Имах предвид да намирате време да правите неща, които ви зареждат. Ако трябва един следобед няма да пълзи бебето. Или ще пълзи навън. Това няма да му забави развитието, а и ще вземете малко слънце. Мъжа ви вечер като си дойде, идете в другата стая и го оставете да поеме детето за 2-3 часа. Или да го изведе той навън. Дайте си малко по-свободен режим и ще се заредите позитивно. А като проходи вече детето и парковете са ваши, става много по-приятно.

# 19
illen_v , истината е че, когато го пуснеш на ясла, а ти се заемеш с любимите си занимания наречени работа, пак няма да прекарваш по-качествено времето си с детето.
Прочетох поста ти два пъти, и се затвърди впечатлението, че ти е "писнало" от грижи и игри с детето.Т.е. искаш това да го върши някой друг.

Не бих казала, че ми е писнало от самите игри и грижи, а от това , че в ежедневието ми присъстват само и единствено те.  Вече ги правя автоматично. На моменти се усещам, че малкият вече спи в другата стая и аз чистя в кухнята, но продължавам да пея 30 минути "Зайченцето бяло". Чувствам се забила. Затова си мисля, че , ако част от деня съм на работа, тази промяна във фокуса ще ми помогне да съм по-отдадена в игрите със сина ми след това. Може и да греша. Затова търся съвет и мнение.

Всички сме били така,определено писва в един момент. Може да пробваш с частна ясла почасова или на бавачка пак почасова да видиш как ще се чувстваш. Приеми го като период, ще мине,даже ще ни липсва Simple Smile

# 20
А кога се занимавахте с тази дистанционна работа? Когато мъжът Ви се прибере ли? И моят мъж гледа малкия след работа, но аз през това време успявам да сготвя , да изчистя и да се изкъпя. Не мисля , че бих могла наред с това да върша и дистанционна работа :/
Ами ние си споделяхме и готвенето и чистенето. Примерно - прибира се, взема си душ, после готвеше, като кошарата беше до кухнята. През това време оправях, каквото има за оправяне - прахосмукачка, дрехи за сгъване, нещо за почистване. 20-30 мин. на човек са ни тези дейности. После прекарвахме време заедно. Ако е още светло - навън, ако не, вкъщи.
Работех около 3 часа, след като заспят. Нощна птица съм. Детето ни до 3 г. имаше нощно хранене, така че лягах след като се събуди и му дам шишето. Сутрин в 5-6 пак ядеше, тогава ставаше мъжът ми и преди да тръгне на работа я приспиваше за следващия ѝ сън.
Преди да започна работа започнах да разучавам Фотошоп (после точно покрай него си я намерих). Беше ми достатъчно, за да ми раздвижва мозъка. И до днес съм уверена, че изборът ни беше най-доброто конкретно за нашето дете, но да, аз също не се чувствах добре само да бъда майка.

Хората сме различни, децата са различни, трябва да си подредиш твоите приоритети и да действаш според интересите си. Докато бебето спи, ако на теб не ти се ляга, можеш да учиш език, да четеш книги или да разучаваш нещо друго, което те влече. Ако пък решите да е ясла, запишете го. Но имай предвид, че пак ще прекарваш много време вкъщи, защото ще боледува. Ако бащата няма намерение също да се редува за взимане на болничен, може и да не усетиш голяма разлика.

П.П. Отглеждането на дете е колкото приятно, толкова и тежко. Аз съм много спокоен, подреден човек и целият този шум, памперси, повръщано, перални до безкрай, липса на сън и т.н. направо ме скапаха. Не искам да те плаша, но трудната възраст тепърва предстои. На 7 месеца са още сладки и невинни Grinning Но като майка на почти 21-годишно "дете", мога да ти кажа, че после много ще ти липсва. Донякъде ме е яд, че родих на 25 г., не бях достатъчно узряла да се наслаждавам на малките неща в живота. Много зависи от настройката на ума, ама това го схванах на по-късни години Trollface

# 21
Щом се чувстваш неудовлетворена и нещастна да гледаш детето си, дай го на ясла. Ще е по-добре в случая. Не по принцип. Нито ще си първата, нито последната. Това с малкото време, но качествено,  отколкото да си детето си неудовлетворена  е като извинение. Да си изпереш съвестта.  Малкото, но качествено време е като къпането - хубаво е, но ако е рядко няма много полза.

# 22
  • Банско
Направо ако има как и преди ясла бих ги дала 🙂 И тук сега скачат всички майки срещу мен 😄😄
Направо го давайте хич не се заробвайте вкъщи с игри и грижи, там си правят рутина, играят, спят си, направо им е супер.

# 23
За какво пране на съвест става дума?!
Спокойна, удовлетворена и щастлива майка трябват на всяко дете!
Всеки човек е различен и не всеки иска 24/7 да се върти в омагьосания кръг на пелени/пюрета/биберони. И казвам това от позицията на майка, която до 3.2 години си гледа детето изцяло сама, докато го приемат на градина.
Хората са различни и няма място за угризения и съвест, затова има ясли/бавачки/баби - за да може майката да избере най-добрия вариант за нея, за да е възможно най-добрата майка и за детето си.

# 24
  • София
з се върнах от работа когато синът ми стана на 2. Познай колко сили и енергия съм имала за "по-качествено" време с него след 8-часов работен ден. След работа - пазар, готвене, бързане, уморена, угрижена, кога и кка да седна да чета книжки с него, или друго.
И, това което съм видяла - детето си копнее и чака мама, има нужда от мама денонощно, не го грее качественото време, когато е малко.
Да, не е плакал много като ходеше на ясла и градина, но си казваше - мамо, не искам. Всяка сутрин пита - ти днес на работа ли си, кога ще си дойдеш? Иска да спи при мен, иска да е с мен във всеки един свободен миг. Липсвам му.
С каката тръгнах на работа когато стана на 4. Като излязох в майчинство след 2 год. да раждам малкото, ми сподели колко безкрайно щастлива е, че ще съм си вкъщи с нея. Говорим за момиче на 6 год.
Децата са деца, особено до 3 год., те си имат нужда от мама, тя да е с тях, когато откриват света.
Тегаво е, съгласна съм, досадно е, понякога изнервящо, но това е майчинството, да дадеш най-доброто от себе си за детето.
Аз изпуснах проговарянето на сина ми, изпуснах смешните думички и изрази, дядо му го отгледа, той го научи на гърне, той му чете книжки, той го води на площадка, аз не знам как изглеждат приятелчетата му, кои са, на какво играят.
Както обикновено, най-добре е златната среда - изчакай да поотрасне още малко, защото 7 мес си е бебе, откъдето и да го погледнеш, а междувременно помисли как да се разнообразиш и да се чувстваш по-пълноценна. И най-вече, води се по детето, когато решиш да го пуснеш на ясла/градина.  Някои се адаптират бързо и им харесва, други преживяват стрес, който се отразява по един или друг начин и не е добре за детето, колкото и да се опитваме да се убеждаваме, че щом на нас ни е добре, значи и на него му е добре.

# 25
Щом се чувстваш неудовлетворена и нещастна да гледаш детето си, дай го на ясла. Ще е по-добре в случая. Не по принцип. Нито ще си първата, нито последната. Това с малкото време, но качествено,  отколкото да си детето си неудовлетворена  е като извинение. Да си изпереш съвестта.  Малкото, но качествено време е като къпането - хубаво е, но ако е рядко няма много полза.

Не мисля, че си изчиствам така съвестта. Не е като да съм взела решение, за което сега търся оправдание. Напротив, търся варианти, които ще са най-добри за мен и за детето ми и проучвам мнения. Осъзнавам, че идеалният вариант би бил аз да съм майка, която с усмивка и пълна отдаденост за 50-ти път вдига и подава играчката на детето си, има въображението да мисли нови забавления всеки ден и това напълно я удовлетворява. Явно не съм най-добрият майчински материал и напълно го осъзнавам. Просто признавам, че в момента прекарвам по цял ден с детето си и нито се чувствам пълноценна като майка, нито удовлетворена като личност, така че според мен трябва нещо да се промени (може и да греша).

@горчива: На база Вашето мнение и повечето други май ще тествам първо с някакъв детски център за почасова грижа, за да видя как ще му се отрази и тогава ще го мисля пак.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 07:48 от illen_v

# 26
  • Countryside
Не е случайна приказката - щастлива майка, щастливо дете. До 3г децата са отражение на родителите си, особено на психиката. Но както вече ви написаха, яслата не е спасение - първо, защото най-вероятно ще боледува по-често и качественото връщането на работа е под въпрос, освен ако не ползвате баби или бавачка и второ, защото като си го взимате вечер, ще трябва тепърва да го обгиржвате, да играете, да приготвяте вечеря, да четете приказки и т.н., което след натоварен работен ден си е предизвикателство. Винаги го има и въпроса как точно ги гледат в яслата и какво е отношението към детето. Освен това децата растат страшно бързо и времето с тях никога не е достатъчно, дори и сега да ви се струва другояче. Така, че помислете добре кой би бил най-добрият вариант за вас и вашето дете, мисля достатъчно гледни точки се написаха тук.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 08:01 от Г-жа Букет

# 27
Обзалагам се, че си прекрасен майчински материал. Ако трябва да използвам твоите думи! Със сигурност сте най-добрата майка за вашето дете!
Всичко е как гледаш на нещата. Какви примери има около теб? Как разбираш ролята си на майка?
Първите три години са значими, но няма да се свърши света. Половината деца са отгледани така.
Ако нямаш подкрепа,
Ако си емоционално и психически зле,
Ако съпруга ти не може да те подкрепя,
Ако не можеш да разчиташ на широкото семейство,
Ако нямаш финансова възможност
Или си самотен родител,
Ако си болна физически,
Ако работиш като лекар, финансов директор или друга позиция, която отсъствието ще съсипе кариерата ти,  е нормално и разбираемо да направиш компромис.
Нямам нищо против яслите, те са добри за горните случаи и за още един куп, за които не съм споменала.
Но да се твърди, че яслата е по-добро от майчината грижа е невярно.
Много модерни жени, включително известни личности, за да се оправдаят казват така:
Аз се върнах на работа на третия месец, но виж колко съм страхотна - имам истински качествено време с детето си, а тези лоши домакини, дето по цял ден мързелуват и си гледат в телефона по-добре ли правят? Това и тук съм го срещала милиони пъти.
Имаш лукса да имаш избор. Не го прави въз основа на интернет. Слушай сърцето и разума си.

Сега и на мен ще наскачат Simple Smile

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 08:17 от Анонимен

# 28
Малко на пързалка ми прилича на второ четене. Детски център не е бебешки център. На 7месеца детето на никаква ясла не може да ходи. В държавна приемат след 10м и лично аз дете под 1 година не съм чула на ходи.
Явно в бг мама всеки работи мечтаната работа и ходи на нея за лично удоволствие, а не защото трябва да изкарва пари. Не съм чула някой да е толкова щастлив на работа, че да не му се прибира вкъщи.
Майчинството е времето когато човек трябва да порасне. Да поеме птговорност за себе си и собственото си щастие, а след това и за това на детето си.

# 29
  • София
Тези, които са по-щастливи на работа и не им се прибира вкъщи, не е че се кефят толкова да работят, а у дома са нещастни и гледат да избягат. Виждала съм го неведнъж, но предимно при мъже и то вече на по-зряла възраст. За жени дори не се сещам, но просто покрай мен не е имало такива. Повечето дори не искат да се връщат след майчинството (и напълно разбирам, аз също не бленувам да ходя в офис).

Иначе по темата - никой не може да те спре да си пуснеш по-рано детето на ясла, ако това си решила и ще те направи по-пълноценен човек. Аз първото пуснах на 1г11м, второто ще е на около 1г7-8м като тръгне. Болести има и сега (предимно малкото, а дори не ходи още). Не ме плаши това, ще се справим както с 1, така и с 2. За мен по-страшното е родителите да не се чувстват добре психически, да се натоварват от еднообразие, да предават негативните емоции над детето и да приемат, че отглеждането и възпитаването на едно човече е тежест. Ако връщането на майката на работа е начин тя да се откъсне от ролята на майчинството и после с желание да гледа детето - по-добре така. Аз лично с първото дете видях много позитиви от яслата откъм развитие и съм с 2 ръце за. И много по-различни неща правихме във времето вечер и уикендите, та има ли желание за това, има и начин. Не е нужно да си все скапана след работа и да не можеш да отделиш малко време. Не винаги ще е със 100% желание, но в даден момент става рутина да правите нещо с детето и двете страни ще си го търсите.

Общи условия

Активация на акаунт