🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 971
  • 739
  •   2
Отговори
# 165
  • Димитровград
Питането не беше за цената, иначе сигурно най-много има писано за истанбулкарт в темата.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 20:38 от papaone

# 166
Здравейте, ще помоля някой да ми обясни как стоят нещата с метро в Истанбул, от къде се взимат билетите с един билет цял ден може ли да се пътува

Първо ви трябва Istanbul card , която се издава от машинките до входа на метрото . Струва 130 лири . След като си я вземете, я слагате в едно прозорче , и я зареждате с 200 лири . Билетчето е 27 лири мисля за всеки транспорт . При всяко влизане в метрото и смяна на линията, картата се чекира . Когато това го направите , ви изписва каква сума остава в картата . Ако ви интересуват автобусите , при тях качването става от първата врата . Целта е всеки един пътник да си валидира картата . Понякога става доста бавно , заради опашката която чака да се качи . Лично за мен при положение , че пътувах за първи път с тяхното метро , беше малко объркващо докато стигна от точка А до точка Б , но навръщане нямах проблеми . Ако ви интересува нещо повече , пишете на лично .

# 167
Инфото за автоматите за билети не е много точно. На син такъв не приемаше под 20 лири. Жълт приемаше 200. Има автомати само с плащане с карта. На много места четох, че в една карта не може да се зареди повече от 500 лири за месеца, но не е вярно. Ние имахме една карта, но купихме и втора, заради този лимит, но в двете общо сме заредили повече от 1000 лири.

За паркирането: ние бяхме в хотел Queens land. Улицата отпред през цялото време беше празна, без нито една кола. Околните сгради май не бяха жилищни, а офиси, и може да е било заради Рамазан да няма коли. Хотелът имаше два недостатъка - много миришеше от канала на банята и климатикът не може да духа студено, а само топло. Добре че времето не беше топло.
Лимитите на картите се променят ,така както се променят и цените на билетите. Преди години имаше карти с по 2750 (мисля,че беше ...) после пуснаха тези червените и лимита беше 500 лири ,но билета беше 9/11 лири после инфлацията стартира и стана тя ,каквато стана.

Без да искам  засягам никой.. Но ще си кажа!
Нали знаете,че темата е доброволна  и общия принос я прави актуална. Т.е. никой не е задължен да качва/дава информация  до последната запетая и дословно. 
Преди време плащането с друга карта (освен Истанбулкарт) се заплащаше двойно. Всички тук ходим сравнително често, но не сме постоянно там (колкото и да ни се иска😁) хубаво е освен да ползваме/черпим информация и да оставим ,,своите 5ст."за да няма после ....."ми то не е актуално"

# 168
Цитат
След като си я вземете, я слагате в едно прозорче , и я зареждате с 200 лири

Аз да си задам малоумния въпрос, който не ми дава мира. Добре, ако искам да заредя 800 лири (примерно). Това означава, че трябва да пъхна в отвора 4 банкноти по 200 лири (пак примерно, може да са по сто и т.н., каквито ми се намират). Та, малоумният въпрос е следният - една след друга ли се пъхат банкнотите (това първо) и второ - отбелязва ли се някъде на екрана предварително каква сума ще се зарежда (каквото би било с кредитна карта) или машината сама си ги отчита, след като човек е пъхнал колкото там е преценил банкноти. Питам тая глупост, щото де що клипчета изгледах, всеки пъха една банкнота и край.Smiley

# 169
Ами ние не успяхме да заредим няколко банкноти по 200 по описания от теб начин. Слагаш 200, чакаш да се отчетат като заредени и отново слагаш. И така -колкото пъти желаеш.

# 170
  • София
Като сложиш една банкнота ти изписва какъв е балансът. После слагаш следващата. Важно е да не си вземеш картата преди да е приключило зареждането.

# 171
Привет на всички! В момента съм във влака връщайки се от Истанбул. Заседнахме на гара Пловдив, движим се със закъснение. Майка с дечица питаше,  не е много комфортно с деца слиза се и с багаж на отиване, чакане на опашки две - паспортна и скенер на багажа на Капъкуле. На връщане скенер на багажа е на Халкалъ, на Капъкуле само паспортна проверка.После след час пак проверка от българска страна в купето.
 Вероятно за последно ще пътувам с влак.
После ще кача снимки.
Отседнах в хотел Битер , за хора с кола има паркинг ограден пред хотела по- точно в двора на хотела.
За лалетата в Емиргян имаше още не цъфнали,  но малко.
Аз имам интернет на Йетел в плана, не успях да го включа.
Истанбулкарт на автомата на гара Халкалъ заредих с две банкноти по 200 лири, първо поставям  една изчаквам да отчете сумата на дисплея , после втората. С една карта се чекирахме 3 души.
Гледката от панорамната тераса на хотела.

# 172
не е много комфортно с деца слиза се и с багаж на отиване, чакане на опашки две - паспортна и скенер на багажа на Капъкуле. На връщане скенер на багажа е на Халкалъ, на Капъкуле само паспортна проверка.После след час пак проверка от българска страна в купето.
И после поне 1 час стои в Свиленград, което реално е с граничната полиция.  Този филм съм го играл, не смятам да повтарям скоро. От вчера има промоция на Пегасус.. 30% намаление на билетите... който е от София да може да купува, билетите са по 20-30 евро, доколкото видях вчера. Намалението накрая се появява, преди плащането на билета.

При Истанбулкарт вече не връща пари, ако цъкнеш с картата след пътуване?  Май това с връщането важи вече само за регистрираните карти, на хора, които са турски граждани.
Понеже имам резервация за хотел в Юскюдар.. идвайки от летището с метро М4 като сляза на Айрълък чешмеси имам смяна с Мармарай само за една спирка. Но ще ме таксува като за цялото пътуване.. от Гебзе до Халкалъ. Луда работа.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 16:06 от diziler

# 173
  • София
Да, вече не връща.

# 174
Благодаря на всички за поясненията. Сега вече ми стана ясно как става зареждането с банкноти.

# 175
  • София
Скрит текст:
не е много комфортно с деца слиза се и с багаж на отиване, чакане на опашки две - паспортна и скенер на багажа на Капъкуле. На връщане скенер на багажа е на Халкалъ, на Капъкуле само паспортна проверка.После след час пак проверка от българска страна в купето.
И после поне 1 час стои в Свиленград, което реално е с граничната полиция.  Този филм съм го играл, не смятам да повтарям скоро. От вчера има промоция на Пегасус.. 30% намаление на билетите... който е от София да може да купува, билетите са по 20-30 евро, доколкото видях вчера. Намалението накрая се появява, преди плащането на билета.

При Истанбулкарт вече не връща пари, ако цъкнеш с картата след пътуване?  Май това с връщането важи вече само за регистрираните карти, на хора, които са турски граждани.
Понеже имам резервация за хотел в Юскюдар.. идвайки от летището с метро М4 като сляза на Айрълък чешмеси имам смяна с Мармарай само за една спирка. Но ще ме таксува като за цялото пътуване.. от Гебзе до Халкалъ. Луда работа.
Няма да е съвсем така. Ще те таксува само за частта, която е от Айрълък до Халкалъ. Отчита, че не се качваш от крайна спирка. Но няма да платиш само за една сприка. Wink

# 176
До хотел Битер от къде най-близо мога да си купя Истанбул карт и д а я заредя? Благодаря.

# 177
Здравейте, ще помоля някой да ми обясни как стоят нещата с метро в Истанбул, от къде се взимат билетите с един билет цял ден може ли да се пътува

Вие първа страница видяхте ли?

Благодаря!

# 178
До хотел Битер от къде най-близо мога да си купя Истанбул карт и д а я заредя? Благодаря.
Ние заредихме на Еминюню корабчетата където спират. На спирка Джибали трамвай 5 не се сещам нямаше автомат за продажба и зареждане на карти.

# 179
На фериботните терминали на Еминюню.

Общи условия

Активация на акаунт