🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 810
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Скрит текст:
Друго нещо ми изникна като въпрос - има ли някъде карта физическа или приложение, което да е с начертани линии на градския транспорт и забележителностите?
Вътре в джамията задължително ли е да се събува човек?
Задължително. Ако е някоя непосещаема джамия, има рафтове, където да си ги сложиш. Но за Синята джамия и други силно туристически места си носи торбичка, за да ги носиш с теб. И шал за главата да не забравиш! Ако е лято и нещо за раменете и голите крака. Wink Иначе на входа ще ти дадат нещо за обща употреба. Joy

# 76
Е да, джамиите с винаги с килими. Само бос или по чорапи. Дрескодът е ясен,  без къси крачоли и ръкави, главата покрита по възможност. В много джамии изобщо не може жена да влиза, но все пак.. по-големите са едновременно и туристически обекти, така че... те са свикнали да влизат  туристи жени.

По отношение на картите, не знам. Мисля, че във всеки един хотел трябва да има на рецепцията такива хартиени карти. И по летищата има.

# 77
  • Димитровград
Има линк към картата на линиите на градския транспорт на първа страница.

# 78
  • София
А не може ли вместо да нося торбичка за обувките, директно да си нахлузя торбичката на краката. Grinning Изпитвам ужас да ходя по чорапи на място, където сума хора също ходят така, че после и в обувките да ги навра. До колко часа допускат хора вътре?

# 79
  • София
...
В много джамии изобщо не може жена да влиза, но все пак..

Скрит текст:
по-големите са едновременно и туристически обекти, така че... те са свикнали да влизат  туристи жени.

По отношение на картите, не знам. Мисля, че във всеки един хотел трябва да има на рецепцията такива хартиени карти. И по летищата има.
Стана ми любопитно в коя джамия(кои джамии) не могат да влизат жени?

# 80
  • София
А не може ли вместо да нося торбичка за обувките, директно да си нахлузя торбичката на краката. Grinning Изпитвам ужас да ходя по чорапи на място, където сума хора също ходят така, че после и в обувките да ги навра. До колко часа допускат хора вътре?
Вземи си резервни чорапи и ги сменяй. Не мисля, че ще те пуснат с обувки, макар и покрити. Имам чувството, че не е само до хигиена, а и вид ритуал. В голямата джамия Чамлъджа си носех обувките в торбичка. За момент ги сложих на земята до мен, за да снимам. Веднага една жена ми направи забележка да ги вдигна.

# 81
@Eiger, е има много джамии, особено тези кварталните, по-малките, в които изобщо не влизат жени. Има и такива, които са с разделени помещения. То има и много кафенета така, изцяло мъжки. Не, че е забранено, просто не е редно. И като влезеш, може и нищо да не ти кажат, но ще те гледат като ...атракцията на деня (освен, че ще те коментират до утре). И ще ти се отще изобщо да влизаш.

Иначе.. в Султанахмет (понеже е твърде туристическа), нямам спомен да дават на жените някакви покривала отгоре... Примерно в "Шейх Зайед" в Абу Даби и в голямата джамия "Умаяд" в Дамаск дават черни покривала за жените и бели... за мъжете. Без тях не може да влезеш вътре, освен, ако не идваш със свое собствено такова. Помня, че това, които ми дадоха, миришеше на пот отдалече, но трябваше да го нахлузя, иначе няма влизане дори в дворовете на джамията, а беше 47 градуса навън (ОАЕ).  Жените с тези черни чадори не знам как издържат.

# 82
  • Бургас / UK
Носете си калцуни , ако не искате да ходите по чорапи 😊
diziler, раздаваха ги на входа , едни като големи шалове бяха, зелени, ако не ме лъже паметта. Добре, че винаги сме си носили наши шалове , та не се е налагало да ползваме от тези "служебните".

# 83
  • София
В Султанахмет съм влизала през лятото преди повече 10-тина години. Даваха едни сини кърпи както за глава, така и за покриване на раменете. За голите крака са ми малко смесени спомените. Дали даваха още една кърпа да се сложи като пола или беше пола на ластик като в гръцки манастир. Simple Smile

# 84
  • София
В Султанахмет и в Сюлеймание дават покривала. И на мъжете, които са с къси панталони.
Аз досега не съм попадала на джамия, в която да не мога да вляза - приемам, че съм била аткракцията на много места. Smile

# 85
Да, не съм запомнил. Аз никога не съм с къси крачоли в мюсюлмански държави, независимо от температурите. И не ми е направило впечатление за Султанахмет.
@Eiger, е... на туристически места не си била атракция, защото те са свикнали. Ама .. аз съм бил, да речем в Диарбакър, Батман, Мардин, Карс, Ерзурум... пробвай там в джамия или в кафене (само мъже вътре), дори на улиците няма да видиш сама жена. Светското не е много застъпено в източна Турция.   Иначе Истанбул, Измир и курортите са съвсем друга бира, все едно са в друга държава.

# 86
Сега забелязвам , че личната ми карта е до 09.06 , мислите ли, че ще имам проблем на границата или трябва да я подновя , понеже пътувам на 11.04 , а видях някъде , че трябва да е 3 месеца и някакви дни валидност при влизане в друга държава . Отделно имам международен парпорт , който трябва да се поднови. Според вас кое е по-удачно да подновя и кое ще стане по-бързо ?

# 87
  • Димитровград
Важи до датата на валидност. Проверено.
https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/t%C3%BCrkiye
https://bg-mam.ma/p/1692292/49149650
https://bg-mam.ma/p/1632344/47917947
https://bg-mam.ma/p/1652822/48482693

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 22:46 от papaone

# 88
Да, не съм запомнил. Аз никога не съм с къси крачоли в мюсюлмански държави, независимо от температурите. И не ми е направило впечатление за Султанахмет.
@Eiger, е... на туристически места не си била атракция, защото те са свикнали. Ама .. аз съм бил, да речем в Диарбакър, Батман, Мардин, Карс, Ерзурум... пробвай там в джамия или в кафене (само мъже вътре), дори на улиците няма да видиш сама жена. Светското не е много застъпено в източна Турция.   Иначе Истанбул, Измир и курортите са съвсем друга бира, все едно са в друга държава.
🤣🤣🤣Щото не знаеш ,как обрах точките в Мардин. Моя милост в търсене на нещо студено за пиене и кафе се набутва в едно кафенееее и без да се оглеждам много,много започвам оживен разговор. Турският ми и сега е минимален ,а тогава е бил абсолютната нула  но аз се опитвам да обясня ,какво искам😁 Някъде в този момент осъзнавам,че е гробна тишина и някакси се почувствах неловко......след внимателно озъртане установявам,че се намирам на място абсолютно пълно само с мъже а аз съм меко казано по ц...и🫣(лято е и е страшна жега там) и голи крака нацяло. Имаше от всички погледи...гневни,укорителни,любопитни,преценяващи,оценяващи😆 После приятелите в ,които бях нагости (и ме бяха изпуснали от поглед къде съм драснала) известно време получаваха запитвания дали не си търся мъж....градчето не е голямо и се оказа,че съм дала повод за обсъждане.
Също да вметна,че моралната полиция (жени са !!!) в Иран никак не се шегува за облекло,коса...с тях също имах вземане даване😁

# 89
Включване с инфо от  личен опит:
📍не може върху обувки калцуни,  но може върху чорапи.😀
📍 maps.me (офлайн режим) ми служи вярно последно тези дни в Лондон и нямах никакви забележки. Опитах едни други навигации, препоръчани уж специално за там, но пак се върнах на моята.
Следващия път все пак ще пробвам и предложението на Таня ❤️( бях забравила за него).
📍в Лондон за пръв път ползвах еСим (нямах тази опция на предишния телефон ) и съм изключително доволна. Приятелка, истинска пътешественичка😍, ми препоръча ето този пакет от bnesim

Ще се възползвам от това удобство и в Истанбул и се надявам да е в най-скоро време (но след лалетата 😀).
📍 през ноември на тръгване платих с дебитна карта в метрото,  за да не зареждам Истанбулкарт и "билетът" беше по-скъп (доколкото си спомням с 25%).

Общи условия

Активация на акаунт