🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 48 059
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
Таня, преди повече от 10 години съм се качвала, но в паметта ми се върти нещо от сорта на 20-30 минути. Атлетична не съм била никога Smile ако ме разбираш. И това е с кратка почивка пътьом.

# 196
Ние пътуваме на 30ти.
Наистина в София е много красиво сега, онзи ден се разходих пред Народния театър и беше много пролетно и великденско

# 197
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Благодаря за отговора! Да, ферибота ми беше другата опция и май връщането ще остане по вода.

Скрит текст:
Здравейте!
На 02.05 ще съм отново в Истанбул и този път съм решила на връщане от Юскюдар да ползваме Мармарай до Сиркеджи.
Не съм се качвала досега на Мармарай или метро. Видях къде е станцията за Мармарай, но ме притеснява дали
лесно ще се ориентирам като слезем за влакчетата? Ще съм благодарна ако някой ми обясни подробно.
Относно Истанбул карт, миналата година с една карта се таксувахме 6 човека без никакъв проблем.
 Ако е само за една спирка, по-добре си вземете ферибота отгоре: Юскюдар-Еминьоню.  Мармарай за една спирка не знам дали си струва. А и гледките отгоре са си гледки.

# 198
  • Sofia, Bulgaria
Завърнахме се от Истанбул преди няколко дни и както обещах - се връщам да дам отчет.
На границата бяхме около 9 ч. сутринта в делничен ден и минахме без да чакаме изобщо. Който ще ходи с кола - трафикът в града, а и още преди него е ужасен, а задръстванията неописуеми. Не е за плашливи и неопитни шофьори. Освен това, в старата част, където се настанихме влизането през деня беше ограничено с колчета, които както се досещате не са известни на навигацията и настана едно екстремно обикаляне по миниятюрни улички с народ и сергии...
Хотелът, който препоръчвам се казва Verseca. Малко, чисто и уютно, с прекрасна панорамна тераса и напълно оборудвана кухня. Недостатък е липсата на асансьор и малко стръмните стълби. За съжаление нямаше възможност за трета нощувка там и набързо резервирах най-близкия възможен хотел, който беше доста кофти - Ista Palace. Стаите ни бях на приземен етаж, нашата към улицата откъдето цяла нощ се чуваше невъобразим шум. Мухъл, захабено и мърляво. Паркинги има, но са скъпи - дадохме по 15 евро на ден.
До Емирган отидохме с трамвай и автобус 22. Много е далеч, отива си цял ден там. Паркът беше приказен, но според мен до няколко дни лалетата ще са прецъфтели. Явно трябва да се ходи до средата на април. Прибрахме се с корабче и беше много по приятно от отиването. Музеи и дворци не сме посещавали, входните такси ми се сториха брутално високи (а и ние бяхме 5 човека), а опашките пред обектите бяха още по брутални.
Навръщане бяхме на границата вечерта и си почакахме около час.
Ако някой има нужда от по-конкретна или допълнителна информация - с удоволствие ще се опитам да помогна.

# 199
  • София
И земетресение от 6-та степен преживяхме. 😃

# 200
Здравейте, как са хората след земетресението, има ли поражения по сгради?

# 201
  • sofia
Тъкмо паркирахме на мол Венеция.  Седнахме в едно от ресторантчетата и започна земетресението. Много се уплаших, мен попринцеп ме е страх. Започнаха да тичат хората, никак не беше приятно. Сервитьора дойде и каза, че затварят заведенията в мола и ни помоли да напуснем. Сега, на път за хотела виждам много излезли навън хора с домашни любимци. Пледложението ми да се връщаме не беше прието и сега пътуваме към хотела. Дано затихват и Бог да е с нас!

# 202
  • вкъщи
Споделете има ли щети в Истанбул? Мои близки пътуват утре,а тук при нас в Бургас се усети много силно труса.

# 203
  • sofia
По телевизията дадаха само една срутена стара сграда. Пише, че няма щети и пострадали.

# 204
Да, серия от земетресения са. До град Силиври. Даже преди час е имало от пета степен, което е вече третото земетресение от 5 степен за последните няколко часа.  Лошото е, че серията е започнала от леки земетресения и изведнъж.. 6.2 степен.
Аз бях 2019 в Истанбул баш когато стана предното голямо земетресение в Силиври, 5.9 степен. Тамън кацах от Грузия и цялото Сабиха Гьокчен се тресеше. Нямаше метро до летището още, но в автобуса Е-3, който използвам до метро Левент.. шофьорът каза, че ще има огромно забавяне, защото е забранено да се преминава по мостовете над Босфора в следващия час. Но преминахме.. след час и 45 мин. благополучно при мол Сапфир слязохме от буса и айде на метрото.
В Силиври често стават земетресения. На 140 км. е епицентърът от Малко Търново.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 15:38 от diziler

# 205
  • София
По време на големия трус бяхме все още в хотела. Страшничко си беше. Всичко скърцаше, а и се включиха алармите. Трябваше да напуснем хотела. На следващото от 5-та степен ядяхме на маса на тротоара. Масата буквално подскочи. Simple Smile Тогава се уплаших повече, защото бяхме сред високите сгради между пощата и Египетския пазар. Направо си представих как старата сграда над нас се срутва, а няма пространство да избягаш. Simple Smile Но Емине и Ахмет си доядоха геройски мокрите бургери. Wink

Joy

Днес бяхме в парка Гьозтепе. Там имаше доста прецъфтели лалета, но повечето бяха в отлично състояние, дори имаше много все още на пъпки. И народ, народ... Всъщност първо отидохме до Гюлхане, но само надникнахме и си тръгнахме. Беше страшно! Направих 2 снимки с телефона:

А още по-интересно беше в трамвая. Този път заложихме на съвременен хотел с асансьор, лесно паркиране и т.н. по трамвайната линия. То хубаво, но в последните години сме се качвали 2-3 пъти на трамвая и то за 2 спирки. Сега трябва да пътуваме 10-тина спирки в мелето. И в другите дни трамваите са препълнени, но днес транспортът е безплатен за местните и наистина беше кошмарно. За да слезем на Гюлхане трябваше да се бутаме с лакти, за да се измъкнем, а мъжът ми, който преправяше път пред мен, качващите се го хванаха за ръцете, за да го издърпат навън. JoyJoyJoy И хем изчакахме 3 трамвая с надеждата да дойде някой по-празен. Joy

# 206
  • София
Ние също ще ходим началото на май месец и все още се чудим заради земетресението 😢

# 207
Караджъ Турс са писали, че отменят екскурзиите за Истанбул с планирано тръгване днес, петък и събота.
Писали са, че част от туристическите обекти не работят, а инфраструктурата е блокирана и не искат да взимат парите на туристите.

# 208
  • София
Дай Боже това да е било и да има само затихващи трусове, четох, че даже май било хубаво, че ги имало.
Да питам аз - дайте магазинче, в което да си купя на добра цена такава ламБичка:

От много време насам съм ги загледала, знам, че са скъпички, но със сигурност Капалъ чарши има алтернатива.

# 209
  • София
Караджъ Турс са писали, че отменят екскурзиите за Истанбул с планирано тръгване днес, петък и събота.
Писали са, че част от туристическите обекти не работят, а инфраструктурата е блокирана и не искат да взимат парите на туристите.
Taка, така! Колкото по-малко пристигащи туристи, толкова по-добре за тези, които са тук. Joy Лошото е, че Караджъ турс са капка в морето. Simple Smile

За туристическите обекти не знам, но инфраструктурата си е съвсем наред.

Общи условия

Активация на акаунт