Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 902
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Ако е родена месец по-рано звучи като да си е удвоила теглото, което на мен ми се струва добре. Гледа ли таблици, зависи и колко см е. Щом е момиченце може да върви по дребничка. Моето е на 4 м и половина, доста едро (удвои си теглото на 4 м) и яде 6х140, което не е много повече.

За майките аз имам късмет с моята, че мина през сестра ми и научи всичко съвременно. Макар че имаше коментари как не го мием на всеки памперс и че го гледаме прекалено спокойно. Но видя че детето е супер и спря.

Здравейте мами, пиша отново притеснена бебка е на 5 месеца, 4 коригирани, родена е месец по рано. Качваше си нормално до този месец за месец е качила само 300 гр. Яде 5 по 150АМ може би трябва да я будя още веднъж през ноща за да стана 6 хранения но така сладко си спинка сърце не ми дава да я събудя в момента е 5735гр струвами се супер малко. Аз съм дребна но пък баща и е висок и едър. Утре сме на преглед и ще видим какво ще каже педи но ми се искаше да питам при вас как вървят нещата. Благодаря, че изчетохте и бъдете здрави Simple Smile
Здравейте,  да тя се роди малко под 2 килограма. В таблиците е на долна граница. Просто до сега качваше по мин 900гр и този месец просто се притесних

# 136
Споко. Филип е само на кърма и вчера педиатърката отказа да го ваксинира, защото е наддал за 3 седмици само 100гр. ( в момента тежи 7.100-7.200). На 5,5 месеца е, днес захраних за първи път с оризова каша - след 4 месец започват да наддават по-бавно, но в моя случай аз се депресирам много от факта, че яде 5х180 и пак не наддава. Направихме изследвания на кръв и урина, всичко чисто, но е очевадно, че дете на 5,5 месеца не е вече малко бебе и не може да се лъже с мляко. 🥺 Та така… утре ще го боде, все пак …

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 15:32 от Vrabchenze

# 137
Някъде бях чула един лаф,че да си баба е единствената "професия", която си мислиш,че може да работиш след 25-30 години пауза от трудов стаж без опреснителен курс 🤣😅
Абе не им е лесно и на тях, аз снощи си говорих доста с майка ми (след поредния скандал ,в който ми обясни как детето ми се буди на 30мин от дън, защото му е студено). Жената си каза, че се чувства засегната и пренебрегната като баба. За нищо не я питам, информация за всичко намирам, нейните знания едва ли не ги отричам и тя започва да си мисли, че нямаме нужда от нея. И затова понякога така изчанчено реагира. Обижда се, те и хормоните в климакса допринасят. Явно от едното избива в другото....

Ние ще започваме захранване по заръка на педиатъра в близките 2 седмици, тъкмо ще направи 5 +.  Чакам да ми дойде беаба-та, и почвам със зеленчуците. Сега се разбрах с баба ми да ми прати тиквички, моркови, спанак от градината, яйца също домашни. Само за месото се чудя, понеже домашното е по-жилаво.

Ох, да ви кажа, тези зъби са кофти нещо. Само ние ли се мъчим от групата със зъби за сега? Събужда се нощем с писък, ама вой като на животно, от болка. Добре че имам студени биберони в хладилника, да млъкне бързо и да го успокои. Довечера мисля да си взема в един термос в стаята студена бибка... Иначе нощем не се буди вече, от време на време да яде - ама не всяка нощ. Но това с писъка е ужасноооо. И той се мъчи, хлипа, даже ми се струва как казва "мама" докато плачка, много е жален, къса ми сърцето. И аз поревах с него онази вечер.

Според мен съвсем нормално ти наддава момиченцето, Рамонка, щом е недоносено. Може да добавиш едно хранене в  просъница, без да я будиш, хубаво е да е 2 часа след като е заспала нощен сън, и какро спи я вдигаш леко, храниш я в ръцете ти,и после я връщаш в леглото. Ние така доста време удължавахме нощния сън на малкия, за да не се буди в 12 да яде и да стресира цялата къща.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 15:14 от slanchogledka^

# 138
На мен ми се струва, че няма зъби още, ама тия дни така плаче, не мога да я успокоя чак. Хлипа, занася се. На мен ми е непривичен такъв рев, нали колики нямаше, та аз не знаех какво е това постоянно да плаче. Вчера не искаше и да спи. От чудене вече какво да правя, взех, че я намазах с гелче за зъбки. Скоро след това заспа. Мисля си, че е случайност, ама знам ли я. Ще следя следващите дни.

Рамонка, щом е недоносена е нормално да е по-мъничка си мисля. Моето е доносено и на 4 месеца беше 6кг, не много повече от твоето на коригирана възраст. Лл нищо не каза, само, че е по-дребна. В някакъв момент се забавя растежа. Иначе и аз, и таткото сме високи, ама детето е малко на см. Само здрава да е, другото не ме интересува.

# 139
Рамонка и на мен миналата седмица ми казаха, че е качила малко (300 гр за месец, 6 кг на 4 месеца я измериха, 60 см.). Но както са ти казали, нормално е да забавят качването.

За зъбките, при нас по думи на педиатърката са тръгнали, но нямало да избият скоро. Тя от доста време се плюнчи като водопад, от 1 седмица постоянно си дъвче ръцете, даже се задавя на моменти. Ще видим дали прогнозите ще се окажат верни Grinning

# 140
Бебетата с малко наддаване обръщат ли се? Може затова да качват по-малко, вече изразходват повече калории.

Иначе аз не мисля, че за бебе, родено в 36 гс се ползва коригирана възраст. Моето също е родено преди 37 гс и се води недоносено, но са ми казали, че се гледа реална възраст в този случай, не коригирана

# 141
Някъде бях чула един лаф,че да си баба е единствената "професия", която си мислиш,че може да работиш след 25-30 години пауза от трудов стаж без опрединителен курс 🤣😅
Абе не им е лесно и на тях, аз снощи си говорих доста с майка ми (след поредния скандал ,в който ми обясни как детето ми се буди на 30мин от дън, защото му е студено). Жената си каза, че се чувства засегната и пренебрегната като баба. За нищо не я питам, информация за всичко намирам, нейните знания едва ли не ги отричам и тя започва да си мисли, че нямаме нужда от нея. И затова понякога така изчанчено реагира. Обижда се, те и хормоните в климакса допринасят. Явно от едното избива в другото....

Ние ще започваме захранване по заръка на педиатъра в близките 2 седмици, тъкмо ще направи 5 +.  Чакам да ми дойде беаба-та, и почвам със зеленчуците. Сега се разбрах с баба ми да ми прати тиквички, моркови, спанак от градината, яйца също домашни. Само за месото се чудя, понеже домашното е по-жилаво.

Ох, да ви кажа, тези зъби са кофти нещо. Само ние ли се мъчим от групата със зъби за сега? Събужда се нощем с писък, ама вой като на животно, от болка. Добре че имам студени биберони в хладилника, да млъкне бързо и да го успокои. Довечера мисля да си взема в един термос в стаята студена бибка... Иначе нощем не се буди вече, от време на време да яде - ама не всяка нощ. Но това с писъка е ужасноооо. И той се мъчи, хлипа, даже ми се струва как казва "мама" докато плачка, много е жален, къса ми сърцето. И аз поревах с него онази вечер.

Според мен съвсем нормално ти наддава момиченцето, Рамонка, щом е недоносено. Може да добавиш едно хранене в  просъница, без да я будиш, хубаво е да е 2 часа след като е заспала нощен сън, и какро спи я вдигаш леко, храниш я в ръцете ти,и после я връщаш в леглото. Ние така доста време удължавахме нощния сън на малкия, за да не се буди в 12 да яде и да стресира цялата къща.

И при нас вече има драма със зъбите, но давам Камилия и сме много доволни.

# 142
Бебетата с малко наддаване обръщат ли се? Може затова да качват по-малко, вече изразходват повече калории.

Иначе аз не мисля, че за бебе, родено в 36 гс се ползва коригирана възраст. Моето също е родено преди 37 гс и се води недоносено, но са ми казали, че се гледа реална възраст в този случай, не коригирана

Zimk, сега като го спомена, моята е доста активна. Постоянно се обръща и се започват едни движения в опит да се измества, но все още не знае точно как. За жалост лекарите явно това не го отчитат, че може да забавя качването или поне при мен е така.

# 143
Обръща се и моето, даже сега наскоро се научи и от корем по гръб да се върти, че досега не можеше. Мести се сама колкото може, рита..абе много е активна. И аз мисля, че докторите не го отчитат това. То за толкова малко човече си е достатъчна физическа активност, че да попречи да качва.

# 144
Мда, сигурно е затова, моята шишка не ще да се обръща още

# 145
Моят Алекс уж е слабичък,но още не ве е обърнал. Опитва се - и да оълзи се опитва, надога гъзеро, отнлъсква се. Днес го оставох полуседнал на едни възглавници,много добре се получи - не се килва, седи стабилно. Старая се да го вдигам странично от повивалника и правим доста упражнения за баланс, може би са помогнали.

Относно замразената кърма - категорично тази до Април не му понася. Повръща я, 3 пъти му давам вече в различни дни. За разлика от нея, годната до Юни си я хапва нормално. Не разбирам, но явно има нещо в Априлската. Да не е развалена? От втората половина на ноември е, първо е била в хладилник 1 ден, после във фризера...

# 146
И при нас е така, както казват повечето от вас - вярно, Филип е роден в 36г.с., но 3210гр/50см и не се ползва тук коригирана възраст. Удвоил си е рожденото тегло - в 4м. тежеше 6.400, когато всъщност се започна със забавянето в качването на тегло. В 5-ти м. е бил 7.100, в момента три седмици по-късно продължава да е толкова. Но се спира да се върти във всички посоки, шава, играе на гимнастиката, прави коремни преси. Освен това е 70см, а педиатърката каза, че това буквално не я интересувало. Не ѝ харесвало как качва и точка.

# 147
Моето бебче е родено точно в 37г.с 2800, вече на 5++ тежи 7200гр. Последният месец беше качил само 350гр, педи каза, че това изобщо не я притеснява. Защото на фона на рожденото тегло и сегашното му е супер, отделно, че вече забавят темпа на качване и като се добави самата физическа активност всичко си идва на мястото.

Относно зъбите, на 4 мес имаше 2 зъбчета , не ги усетихме. Другата седмица прави 6 мес и сега са тръгнали и горните два и е някакъв ад. Нощем се буди с писъци, през деня също. Съня е ад. Боли го вижда се, успокоява се със студени играчки от фризера. Препоръчаха ми Mundisal gel от аптека Промахон ( намира се на ГКПП Кулата) , мажа го само вечер преди лягане, вижда се , че има ефект  успява да спи поне 4/5 часа плътен сън.

# 148
И при нас е така, както казват повечето от вас - вярно, Филип е роден в 36г.с., но 3210гр/50см и не се ползва тук коригирана възраст. Удвоил си е рожденото тегло - в 4м. тежеше 6.400, когато всъщност се започна със забавянето в качването на тегло. В 5-ти м. е бил 7.100, в момента три седмици по-късно продължава да е толкова. Но се спира да се върти във всички посоки, шава, играе на гимнастиката, прави коремни преси. Освен това е 70см, а педиатърката каза, че това буквално не я интересувало. Не ѝ харесвало как качва и точка.

Леле, какво отношение има тази педиатърка, винаги ли е толкова груба?

# 149
Да, третира ме като треторазрядна или първобитна, нямам идея защо. Аз също не я понасям, мисля, че се усещаме взаимно. А и друго има - аз задавам много въпроси, интересувам се не само какво, а и защо. И според мен това адски я напряга, защото не може да ме изгони от кабинета, трябва да ми обърне внимание и така не може да си нацъка бройката пациенти за деня.
Но вчера удари по масата пак буквално и каза “нещо не е наред, тука нещо намирисва, няма да ваксинирам”, и ни прати на изследвания.
Аз си познавам детето и знам кога нещо не е наред, викам си, не, не, всичко е наред, тя просто се прави на важна.
И излезнаха чисти изследванията. Ей така се чудя защо го прави.
Досега, вярвате или не, нито веднъж не е сложила ваксина на деня, който е определен за ваксина. Не си вдига телефона или ако ги вдигне, вика, ми не знам, графикът не е пред мен или ще ти върна обаждане. Не ми връща 2 дни обаждане и аз звъня - за трети път. Отговорът е “ми то всички дати са заети. Викам, докторе, аз звънях преди 3 седмици още, на какво се дължи това? И така - вечна игра на котка и мишка. Ще я сменям сега през юни, само да наваксаме с ваксините. За 6 месеца почти така и не запомни, че детето се кърми, че излиза всеки ден… интересува я само да си чуква прегледчетата там към НЗОК и всичко да ѝ се плати. Нас “вуци ни яли”. Не е лекар за мен това.

Леле, какво отношение има тази педиатърка, винаги ли е толкова груба?

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 16:17 от Vrabchenze

Общи условия

Активация на акаунт