Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 910
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте мами,
Отдавна не съм писала. Вашите бебета обръщат ли се по корем докато спят? Нашият започна от 2-3 дена и аз търча да го връщам по гръб. Ама аз като спя и не го усетя,  така си спи. Малко съм на тръни.
Иначе расте,  научи се да се обръща от гръб по корем и на двете страни и го прави нон стоп,  та винаги съм с едното око върху него да не изпада от дивана,  където пребивава денем,  когато не спи и не е на активната гимнастика   или на килимче,  или на люлеещ се шезлонг.
Малко от малко възстанови храненето и яде по 130 -150 мл 5 пъти, като понякога яде едни 30-50 мл и след 1/2час изяжда 100-120 мл. Като предястие и ястие. 😃
Малко тегаво ни е заспиването. С мнооого люляне на ръце и целувки. Миналата седмица заспиваше на шише.  Оди го разбери. Какво ли не пробвам да е спокоен и да спинка, че и бял шум пусках вчера.  Нощем спи с 2 будения, но ми прави впечатление,  че яде мно малко,  което ме навежда на мисълта, че може да отпадне някое скоро. Ако не му дам шише, почва да си мрънка.
Иначе аз съм останала без гръб,  кръст и ръце. Всеки ден излизаме,  дори в дъждовните дебна като спре да вали и  паля количката 😊 като днес,  бяхме по едно време единствени в парка. Но виждам че разходките на въздух оказват добро влияние на бебчо.
Минахме 2 ваксини,  сега след седмица 3ти път. Иначе ходим по всички контролни прегледи и ги минава с отличен. Борим рахита с витамин Д и калций и разходките на въздух и слънце.
На почти 6м реална възраст (4,5м коригирана възраст) е около 6кг и почти 60см. Не сме го мерили скоро затова така пиша.
Много гука и издава странни звуци  като си присвива устните. Имитараме се един друг и е голяма забава.
Абе тежко не тежко,  много му се радвам 🥰

# 151
По принцип препоръката е да се слага да спи по гръб, после ако само се обърне, не е проблем така да спи, стига да не е повито

# 152
  • София
Благодаря Zimk02, спи с цели ританки и чувалче (на Angel baby)

Допълвам- сега докато се цедя,  го гледам на камерата и се обърна. Да, аз го поставям по гръб и той след време се завърта.

И още - аз също очаквам разходките с нетърпение. За мен са разнообразие,  движение,  вече възвърнах килограмите от преди раждането и даже съм надолу.  Успявам да обуя дънки и панталони,  които не бях носила с години,  много добре се чувствам.  Не спазвам диета,  но не ям например бобови заради кърмата, защото му влияе на бебето.
Косата още ми пада, в къщи ходя вързана, въпреки това има . Продължавам да пия витамини Pregnacare.

# 153
Мамамишка, с чувалчето ли се обърна? Оле, аз мислех,че с чувалче няма да могат ...
А относно нощното хранене - пробвай като заспи на шишето да му го махнеш. И така всяка нощ като спре да суче активно и засива, а има още в шишето, махай яденето. Според мен наистина е на път да си махне сам едното нощно хранене, помогни му малко като не му даваш всичката порция - реално я дояжда по рефлекс, а не защото е гладен.

Врабченце, опита ми показва, че много често добрите лекари като цяло са криви хора - нагли, самонадеяни не обичат много да обясняват, малко надменни и цинични. НО предполагам идва с факта,че носиш отговорност за чуждия живот и трябва да си вярваш на 100%. Не всички са такива, но много често се случва особено с по-възрастните. Вашата педиатърка от старото поколение ли е? Ако поведението и те товари, я смени. Нашият също е много крив, редовно ми дърпа едни лекции ...  но детето го обожава и оставам при него - Алекс е спокоен с него, усмихва му се, смее му се, и е много добър лекар. Малко не го слушам за всичко (вода, къпане всяка вечер), има някои динозавърски разбирания, гледам да балансирам, но е добър лекар и за мен това е по-важно. Няма да си пия кафето с него, ще ми лекува/следи детето.

Алекс е започнал да спи на дъга на една страна, и много ме притеснява да не развива тортиколис. Като е буден, се извива навсякъде и няма предпочитание към едната страна, но обикновено спи, гледайки все надясно...

Между другото вчера заспа сам два пъти - чак не мога да повярвам. Напоследък като го приспивам на ръце, ме бута отблъсква се от мен, не от преумора - уж му следя прозорците. Сякаш не иска да е гушнат, не знам. Да спи върху мен му е ок, но не и да го люлея на ръце. Станал е голям, и сигурно не му е удобно. И вчера го преминах на 3 дремки - няма плавно директно от раз. Будуване 1:45 мин, правим си ритуала слагам го в чувалчето и в кошарата и му дадох бибата, казах "Нани,нани". И застанах на бебефона в стаята да го гледам, без да ме вижда той. Смука бибата, пък се въртя, пък по едно време се размрънка - станах, шшштках, галих го, направо цялата се наврях вкошарата да го гушкам, но нямаше нжда да го вдигам. После го оставих пак сам. Така 2-3 пъти и си заспа сам за 15 минути някъде. И спа един час... Направо не знаех какво да правя с това свободно време Sweat Smile Два пъти вчера го направи. Днес пак ще пробвам. И полека ще минавам на по-фиксиран график, а не на интервали на будуване. Препоръчват между 5-7 месец да се промени това, помага на детето.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 06:07 от slanchogledka^

# 154
При нас всичко се разбърка и се върнах в първи клас. Ани още не може да мине на три дремки, резултатът е, че последната си я взима последните дни около 20ч, а аз си мисля, че я приспивам за нощен сън...да бе да. Интервалите на будуване си ги спазва от раз, откарва си по над 2 часа будна и то без никакви признаци, че ѝ се спи. Представяте си кога заспива, нали. Вчера баща ѝ я приспа в 23:30, защото аз от 9 и нещо неуспешно пробвах да я доприспя, уви. Много ми е кофти, така да се радвах, че си ляга в нормален час, сега пак се върнах месеци назад, буквално. И аз самата не мога да спя, откакто детето спря да се буди през нощта, аз спрях да спя нормално. Будя се кажи речи на всеки час, не знам откога не съм имала нормален сън.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 09:43 от Onirique

# 155
Ние все още сме на 4 дремки. Три са по 30-40 мин и една по час/час и половина. Сумарно за деня спи по три часа и половина някъде. Не виждам да се отразява на нощния сън на този етап и се чудя да се опитвам ли да ги направя на 3 дремки през деня.

# 156
  • София
Май и ние сме на 3 дремки. То е малко скандално нашето, буди се към 5.30 да яде и после в 9 (обикновено преди нас). Съответно спи от 10.30-10.45 до към 11-11.15. После малко рано обеден сън (но така му е храненето) тези дни пробвам от 1 до към 3 (на балкона или навън в количката). И спи някъде от 17-17.15 до 17.45-18 часа. В 18.15-18.30 яде (пето хранене) и не заспива, а го храним и слагаме да спи в 9. И тези 3 часа буден ме притесняват. За 10 дни заспа веднъж за 30 мин и то върху мен. Слагам го да спи, спи му се, почва игра и нищо не помага.
Чудя се дали да не го слагаме в 8 да спи, но с оглед лятото не ми се иска.

# 157
Мами, изкарване ли бебетата навън? Днес в София уж го даваха да не вали, тъкмо излязохме и заваля страшно силно. И съответно се прибрахме , буквално 10 мин бяхме навън само. Става ми доста тъпо, че не излизаме и не знам какво да правя вече. В същото време го дават гадно времето почти целият месец...

# 158
  • София
Аз съм навън сега,  капна малко но останахме, нося покривалото, но гледам да не го слагам, че ми е като в парник.
Предните дни спа в количката на балкона, остъклен. Не прави иначе дълъг сън в креватчето.
Днес си мислех как не ми се излиза в това гадно време, а само преди месец бях навън на 2-3 градуса. Хубавото време ни разглези

# 159
Същата работа, излязох пред входа и започна да вали леко, но по-скоро ще отида в парка Joy

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 13:41 от _Miss_

# 160
Ние изкарваме количката на верандата и там си спи 2-3 часа, може и повече, ако няма някакъв шум навън. Пускам ѝ камерата и си влизаме вътре.

# 161
Ние изкарваме количката на верандата и там си спи 2-3 часа, може и повече, ако няма някакъв шум навън. Пускам ѝ камерата и си влизаме вътре.

Ох колко добре звучи 😇

# 162
Да, да, Филип е от изписването му всеки ден навън - изкарахме го даже като валеше сняг и дъжд, но най-ниската температура, която е преживял навън, е -6.
Сега по-често ме помързява и го слагам под чардака да поспи. Водиме го на село да спи на ливадата в количката.
Даже като рязах лозата тук на двора го смъкнах с мен на на свеж въздух. Общо взето всеки ден е навън без дните с мъгла и вятър.

Гледах едно интервю с проф. Слънчева, която каза, че децата трябва да излизат всеки ден без изключение, а в дните, в които това не е възможно, да се проветрява редовно поне 5х15 Мин всеки ден.

# 163
Ние тъкмо се прибрахме от разходка преди малко, голям зор да хвана между капките възможност. Живеем в апартамент и искам да го извеждам при всяка възможност, но с това време... Има много мръсен въздух за съжаление в Пловдив, заради всички тези строежи... Майка ми е на Марково, и сега като се оправи времето ще почна да го водя там да диша чист въздух.
Днес се обърна от гръб по корем, не го е повторил обаче. Оставих го по гръб в стаята на гимнастиката на пода и за минутка излезнах, намерих го по корем 😅 от одеве се мъчи, и не му се получава пак, и е супер превъзбуден. Едва заспа, върху мен, иначе не можеше да се успокои. Малкото му сърчице тупаше силно-силно. Голям екшън за толкова малко човече...

# 164
  • София
Мамамишка, с чувалчето ли се обърна? Оле, аз мислех,че с чувалче няма да могат ...
А относно нощното хранене - пробвай като заспи на шишето да му го махнеш. И така всяка нощ като спре да суче активно и засива, а има още в шишето, махай яденето. Според мен наистина е на път да си махне сам едното нощно хранене, помогни му малко като не му даваш всичката порция - реално я дояжда по рефлекс, а не защото е гладен.

Врабченце, опита ми показва, че много често добрите лекари като цяло са криви хора - нагли, самонадеяни не обичат много да обясняват, малко надменни и цинични. НО предполагам идва с факта,че носиш отговорност за чуждия живот и трябва да си вярваш на 100%. Не всички са такива, но много често се случва особено с по-възрастните. Вашата педиатърка от старото поколение ли е? Ако поведението и те товари, я смени. Нашият също е много крив, редовно ми дърпа едни лекции ...  но детето го обожава и оставам при него - Алекс е спокоен с него, усмихва му се, смее му се, и е много добър лекар. Малко не го слушам за всичко (вода, къпане всяка вечер), има някои динозавърски разбирания, гледам да балансирам, но е добър лекар и за мен това е по-важно. Няма да си пия кафето с него, ще ми лекува/следи детето.

Алекс е започнал да спи на дъга на една страна, и много ме притеснява да не развива тортиколис. Като е буден, се извива навсякъде и няма предпочитание към едната страна, но обикновено спи, гледайки все надясно...

Между другото вчера заспа сам два пъти - чак не мога да повярвам. Напоследък като го приспивам на ръце, ме бута отблъсква се от мен, не от преумора - уж му следя прозорците. Сякаш не иска да е гушнат, не знам. Да спи върху мен му е ок, но не и да го люлея на ръце. Станал е голям, и сигурно не му е удобно. И вчера го преминах на 3 дремки - няма плавно директно от раз. Будуване 1:45 мин, правим си ритуала слагам го в чувалчето и в кошарата и му дадох бибата, казах "Нани,нани". И застанах на бебефона в стаята да го гледам, без да ме вижда той. Смука бибата, пък се въртя, пък по едно време се размрънка - станах, шшштках, галих го, направо цялата се наврях вкошарата да го гушкам, но нямаше нжда да го вдигам. После го оставих пак сам. Така 2-3 пъти и си заспа сам за 15 минути някъде. И спа един час... Направо не знаех какво да правя с това свободно време Sweat Smile Два пъти вчера го направи. Днес пак ще пробвам. И полека ще минавам на по-фиксиран график, а не на интервали на будуване. Препоръчват между 5-7 месец да се промени това, помага на детето.
Да  с чувалчето. Благодаря за съвета Слънчогледка,  ще пробвам 🙂 аз забелязах че сам намалява количеството,  но си мислех че като яде по-малко ще огладнее по-скоро и ще учести храненията.

Общи условия

Активация на акаунт