СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 198
  • 756
  •   1
Отговори
# 705
Може ли малко помощ за този въпрос?

Според мен е първото, но ще ви кажа съмненията си после.
Правилният отговор е А.
Одеве нямах време да уточня. В сложното съставно трябва да има подчинителен съюз, както е в останалите три примера - който/която.

# 706
  • София
Да, изречението е просто със съставно сказуемо. Абсолютно безполезни знания са това. Трябват ти само ако ще ставаш филолог или ако ще се явяваш на НВО 7 клас. Joy

# 707
От Междучасие освен статистиката не казват ли какво е объркало детето и върху какво трябва да наблегне?

# 708
За курсистите - обсъждат се отговорите/грешките в групите, за преразказа е по таблицата с критериите

# 709
От Междучасие освен статистиката не казват ли какво е объркало детето и върху какво трябва да наблегне?
Ако си вземете работата, ще видите какво е объркало и какви са коментарите.

# 710
Да, изречението е просто със съставно сказуемо. Абсолютно безполезни знания са това. Трябват ти само ако ще ставаш филолог или ако ще се явяваш на НВО 7 клас. Joy

Нали темата е за 7 клас и НВО...полезно или безполезно, като ви чета ...всички яко си готвите децата за баш това, смешното Wink, НВО....че и пробни изпити, частни уроци и т.н....

Та на кое се смеете..не е ясно. Rolling Eyes

# 711
  • София
Аз лично никого не готвя. А на какво се смеем, мисля, че е ясно. Ако имаш чувство за хумор, разбира се.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 20:31 от sanaka

# 712
Неуместно ми е хиленето.
Жената попита.
В темата за задачите как пък никой никога не се изхили на зададен въпрос как се решава дадена задача...

# 713
  • София
На зададения въпрос никой не се е хилил.

# 714
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тета, въобще не схващате бъзика в коментара на Санака. Вие случайно използвате ли в ежедневието си знанието за сложно съставно изречение?

# 715
В ДЗИ миналата година въпросите по граматика бяха по-лесни от доста пробни, на които се яви моята седмокласничка, по-лесни и от всичките и контролни.
Ако се разровя и намеря пробни отпреди шест години, с голямата, мога да заложа, че няма въпроси за брадата на Македонски, цитати с изпаднали германци, брой кръпки по палтото на Серафим, и като цяло са доста по-човешки.
Тази година какво им става на българиците, не знам, нещо много са си повярвали.
Като че ли се надпреварват да дават объркващи и забиващи въпроси, все едно си на някакъв разпит в полицията, където умишлено искат да те объркат, а не да проверят какво знаеш. Четенето с разбиране на пробните е на същия принцип, вижда се титанично усилие да забият децата, струи старание да прецакат, и от схемите, и от таблиците, и от не-тата във всеки втори въпрос.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 14:59 от Априлски душ

# 716
  • София
ДЗИ в частта български е далеч по-смислено. Проверява се наистина практическата грамотност - правопис, пунктуация, граматиката в употреба. Няма излишна теория, каквато има на НВО и която след изпита успешно ще забравят, защото никога няма да им трябва.

# 717
Тета, въобще не схващате бъзика в коментара на Санака. Вие случайно използвате ли в ежедневието си знанието за сложно съставно изречение?

Учила съм го и аз навремето. Помня бегло, разбира се.
Дали ще забравят - вероятно.
Но е факт, че сега трябва да го знаят..ако искат да вземат нво-то.
И в тоя ред на мисли - никакво значение няма е ли редно да е в материала или не.

Бъзикът не бе на място.

# 718
  • София
Eстествено, че сега ще го учат до посиняване, никой не го отрича, защото им трябва за НВО, което е вход за гимназиите - и видове сложни изречения, и видове причастия, наречия и т.н. И после ще го забравят, защото вече никога няма да им потрябва. Чувството за хумор, от друга страна, е полезно до живот. И е особено важно в седмокласните теми. В тази специално доста липсва. Бъзикът си беше съвсем на място.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 23:43 от sanaka

# 719
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, трябва да го знаят, ако искат да вземат НВО-то. Друга полза няма. Тормозим си децата с наизустяване на никому ненужни сложни съставни, които не мерят грамотност, но от МОН много държат 13-годишните да зазубрят до посиняване.

Така да се каже - единствените в държавата, които отличават сложно съставно изречение, с променлив успех, са 7-класниците и техните майки!

Общи условия

Активация на акаунт