Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 23 085
  • 472
  •   1
Отговори
# 105
  • Враца
Здравейте.
Моето питане е следното:
В момента правим проекта и имам една една идея- дневната ще има стена, която ще граничи със стълбището. Чудя се може ли да се направи стъклена тази стена, и стълбите да са не от лят бетон, а едни такива "плаващи, но да са залепени за стъклото и да изглежда естетически. Дано да обясних разбираемо.
Ако някой има идея каква фирма да търся за стената и за стълбището, ще бъде полезно за мен да ми сподели.
Подобни стълби видях тук преди време на една потребителка, но не като че ли нямаше стена, а аз искам да има стена, за да огранича обема на отопляема площ в дневната, но да не "захлупвам" помещението.
Може да провериш тази фирма  https://technoglassbg.com/izpulneni-proekti/  дали би могла да ти изпълни идеята. Ние я ползвахме за безпрофилно остъклявяне на верандата, обаче бая ги почакахме с поръчката. Иначе в нета има много фирми, които изработват стъклени стълбища и парапети, но добре си обмисли до колко същите ще са практични. Имай предвид, че каквото капне или изпръска стъклото веднага остава и ще трабва да хамалуваш нонстоп. Хайде на стъклената стена ще пуснеш робот за прозорци, но на стълбището няма как да те замени уред. Отделно, че стъклото държи студено и се пързаля. Да сигурно ти се струва красиво, но за офис, който се поддържа от хигиенистка.  В темата бяха качвани снимки от висящи стъпала, но мисля че бяха метални или дървени.
Мерси!
Имам спомен за дървени стъпала, и аз за такива питам, но забравих да уточня.
само стената да е от стъкло, а стъпалата да са дървени.

# 106
  • Бургас
аз бях публикувала тук нашето преди време.

Такъв тип ли търсиш?

# 107
Здравейте! Имам бърз въпрос тъй като се лутам из интернет, и реших че в крайна сметка с питане ще стане. Някой от Вас има ли представа как се изчислява стойността на разрешението за строеж. Знам че за всяка община е различно, по конкретно питам за Пловдив.
Знам, че към момента е 5лв/кв.м от РЗП, но има ли други такси и т.н които трябва да се сметнат?
Гледам в сайта на общината и признаавам, че е малко объркано-  https://www.plovdiv.bg/item/building/administrative-services-ter … itorial-planning/

# 108

Това е басейна към къщата от коментарите на 6 страница.
85 кубика вода плюс джакузи плюс термопомпа, плюс сондаж 5 кубика на час дебит.

# 109
  • София
Ами браво дет' се казва! Отделна ТП за басейна ли?
Нормално е при толкова голям обект цените да са други.

# 110
Момичета, колко са ви широки крилата на интериорните врати? Заложени са да по 70 см крилата, 82 см отвор. Обаче сега, гледайки ги ми се струват малки. Светлите височини от под до таван са по 3м. От функционална гледна точка 70 см ми се струва добре, но визуално като че ли изглеждат малки.

# 111
  • София
Поточе, при нас по проект са 80 см на спални и бани, 90 см на всекидневна.

# 112
Ма как 70 см крило на врата, тоя архитект е за утепване

# 113
Масово са така: крило 70 за спалня и 80 за дневна, 90 е за входна врата. Предимството ви е, че може да ги направите колкото си искате, но първо намерете изпълнител!
Аз бих предложила и да са Ви поне 220 см високи, ако можете и повече хич няма да е лошо. На мен поне високите врати повече ми харесват.

# 114
Нашата входна врата е 100 на 235см.
70 е много малко и трудно ще вкарвате мебели от типа на дивани и легла.
Ако вратата е по поръчка, я направете по размери, които ви харесват. Не знам обаче тази променя като екзейутив дали може да се впише.

# 115
Мили хора, мислете и за едни по-нерадостни години, когато ще сме трудно подвижни. Проходилката на съседката едва минава през 80см врата. Вероятно ако не беше нейния пример и аз нямаше да се замисля
Ако проектираш измислени апартаментчета, да кажем, че искаш да сместиш портманто и свиваш вратата, но да проектираш къща и да шляпаш 70 см врата...
Не влезе ли стандарт всички помещения да са достъпни за инвалиди, през врата 70см много се съмнявам, че ще мине инвалидна количка

# 116
Благодаря за мненията!

# 117
При нас стандартно са заложени 86см за почти всички помещения и 73,5 за баните.

# 118
  • София
nellytan, би ли показала входната врата, може и на ЛС?
Нашата по проект е много голяма и трябва да е в три части. Нещо такова искаме, обаче цената е доста висока и сега се чудим дали да не я намалим.

# 119
Когато се монтира се изкопават огромни дупки, пълни се с фракция, речни камъни под дренажните блокове. Поне 70 кубика камъни заровихме. (за съпоставка резервоарът е 4800л).
70 или 7 кубика? Има малка разлика...

Общи условия

Активация на акаунт