Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 23 070
  • 472
  •   2
Отговори
# 90
Препоръчвам да се консултирате с pi-trade. Ако ги харесате, ползвайте обезателно и техния монтаж. Че имам познати, които си правиха инсталацията сами и после имаха ядове.
Освен пречиствателни станции и резервоари, предлагат и система за дъждовна вода, дренажни полета...
Когато се монтира се изкопават огромни дупки, пълни се с фракция, речни камъни под дренажните блокове. Поне 70 кубика камъни заровихме. (за съпоставка резервоарът е 4800л).

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 18:09 от kokiko

# 91
ПСОВ One2Clean 7 (капацитет 1,1 м3/ден)
Резервоар за вода Carat RS 6500 л

Пречиствателната станция и резервоара са сметнати от фирмата, която ги достави и монтира. Смятат се на база брой хора, които ще ползват имота.

Освен захранване с ток и поливане на градината от резервоара, друга поддържка за 2-те години от както я ползваме не сме правили.
С тази вода НЕ може да си поливате зеленчуците. Тя става само за поливане на тревните площи.

За цена, най-добре искайте оферти от различни фимри и така ще се ориентирате.

# 92
  • София
https://ecoteam-bg.com/bg/product/boilogichni-prechistvatelni-stancii  
Нашата е от тези, 2-6 човека. Цената не е актуална, защото е закупена през 2023 г. Не събираме водата. След ПС има преливен съд в помпа за мръсна вода с поплавък, на Керхер, около 130 лв. Водата изхвърляме в дъждовната канализация на селото.
Изкоп, подложен бетон, земновлажен 1-2м3, посипка 1-2 м3, работа (от строителя на къщата), края на 2023 г излезе около 1500 лв.
Не живеем постоянно там, уикендите и лятото плътно три месеца, така че не се е налагало чистене на твърдата фаза. При постоянно ползване се чисти веднъж на 2-3 години.
Разход на ток около 7-8 лв месечно.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 07:33 от sofyia

# 93

Както виждате строителната фирма е сериозна, не е бригадата на чичо Манчо или Бай Добри.
За тези които искаха снимки на 6 страница.
Мога да ви изпратя и от басейна в двора ако смятате да правите.
Тези снимки са от миналото лято, сега е готова и с плътна ограда 2.2 м.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 11:55 от Варна Виница

# 94
Здравейте, отдавна не съм се включвала в темата, но при нас строежът на къща върви с пълна сила.
Имотът ни е УПИ, в регулация, но реално сме на улица, която в момента няма име и съответно сме първата къща, която де строи.
Дали някой знае, в такъв случай  на какъв етап (Акт 14, 15, 16) можем да задействаме процедурата по създаване на адрес на самата улица? И за какви срокове говорим?

# 95
  • Пазарджик
Здравейте, отдавна не съм се включвала в темата, но при нас строежът на къща върви с пълна сила.
Имотът ни е УПИ, в регулация, но реално сме на улица, която в момента няма име и съответно сме първата къща, която де строи.
Дали някой знае, в такъв случай  на какъв етап (Акт 14, 15, 16) можем да задействаме процедурата по създаване на адрес на самата улица? И за какви срокове говорим?
С Акт 16 може да подаде заявление за откриване на административен адрес .

# 96
Административен адрес се издава след АКТ14. Пускайте си заявлението в Общината и след месец ще го имате.

# 97
Стига обаче улицата да съществува и да е общинска собственост, а не частен имот, който все още не е отчужден и не е вкаран в регулация.

# 98
  • Пловдив
Ако беше частна ,изобщо нямаше да им издадат РС .

Пак влизам в строежните редици ,не че съм излизала  Simple Smile  .Този път ,обаче,сградата няма да е жилищна .Първо предстои документално очертаване граници на УПИ .Признавам ,че не бях срещала такава простотия .Съвсем отделен парцел УПИ с  нотариален акт ,който , обаче,  в общината  е обединен с още 20-30 по времето на селското стопанство в един общ с име "Оранжерии" .Сега трябва да се променя ПУП ,въпреки че в кадастър никога не е съществувал като общ  .В извадката на общината  за виза  за складова и търговска дейност пишеше : такава ще ви бъде издадена ,след като границите на парцела се очертаят" .Никой не е искал да му обединяват мястото ,ама ,  ето ,  дай сега едни хиляди левове за проект и документация ,за да стигнеш това по нотариален акт .Не съм разочарована,знаех го преди покупката ,просто съм възмутена от тази бюрокращина .
Ще започвам да чета за конструкция и термопанел ,че за това нищичко незнам .Blush

# 99
  • Пловдив
Ако беше частна ,изобщо нямаше да им издадат РС .
Привет. Това не е вярно 😊
Новата /от 2021г./ ал.16 на чл. 148 от ЗУТ, която изискваше да е приложена уличната регулация, беше обявена за противоконституционна.
Т.е. може имотът, отреден за улица, да е частен и да не е отчужден за издаване на РС. Но тогава, административен адрес ще се издаде след акт 16. Казвам го от личен опит.

Пожелавам Ви успех в новото начинание 🤗

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 12:31 от Lara1

# 100
  • Пловдив
Супер полезно !
Незнаех за нововъведенията .Който дарил на общината дотогава - дарил  Anguished

# 101
Ако ти тръгнеш да строиш обаче, ще трябва да си дариш квадратите за улична регулация. Част от процедурата си е

# 102
  • Пловдив
Не сме дарявали нищо. Но отредихме самостоятелен парцел /въпросните квадрати/ за уличната регулация - тротоари и т.н. Този парцел все още си е на свекър ми. Както и част от парцела, който е отреден за самата улица. Сградата, от своя страна, е построена и с УВЕ от септември 2023.

# 103
  • Враца
Здравейте.
Моето питане е следното:
В момента правим проекта и имам една една идея- дневната ще има стена, която ще граничи със стълбището. Чудя се може ли да се направи стъклена тази стена, и стълбите да са не от лят бетон, а едни такива "плаващи, но да са залепени за стъклото и да изглежда естетически. Дано да обясних разбираемо.
Ако някой има идея каква фирма да търся за стената и за стълбището, ще бъде полезно за мен да ми сподели.
Подобни стълби видях тук преди време на една потребителка, но не като че ли нямаше стена, а аз искам да има стена, за да огранича обема на отопляема площ в дневната, но да не "захлупвам" помещението.

# 104
Здравейте.
Моето питане е следното:
В момента правим проекта и имам една една идея- дневната ще има стена, която ще граничи със стълбището. Чудя се може ли да се направи стъклена тази стена, и стълбите да са не от лят бетон, а едни такива "плаващи, но да са залепени за стъклото и да изглежда естетически. Дано да обясних разбираемо.
Ако някой има идея каква фирма да търся за стената и за стълбището, ще бъде полезно за мен да ми сподели.
Подобни стълби видях тук преди време на една потребителка, но не като че ли нямаше стена, а аз искам да има стена, за да огранича обема на отопляема площ в дневната, но да не "захлупвам" помещението.
Може да провериш тази фирма  https://technoglassbg.com/izpulneni-proekti/  дали би могла да ти изпълни идеята. Ние я ползвахме за безпрофилно остъклявяне на верандата, обаче бая ги почакахме с поръчката. Иначе в нета има много фирми, които изработват стъклени стълбища и парапети, но добре си обмисли до колко същите ще са практични. Имай предвид, че каквото капне или изпръска стъклото веднага остава и ще трабва да хамалуваш нонстоп. Хайде на стъклената стена ще пуснеш робот за прозорци, но на стълбището няма как да те замени уред. Отделно, че стъклото държи студено и се пързаля. Да сигурно ти се струва красиво, но за офис, който се поддържа от хигиенистка.  В темата бяха качвани снимки от висящи стъпала, но мисля че бяха метални или дървени.

Общи условия

Активация на акаунт