Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 35 029
  • 775
  •   1
Отговори
# 165
Не ми излиза статия, а общата страница, може ли да ми в изпратите на лично. Благодаря 🙂
Здравейте, искам да попитам какви са стъпките за да си построя къща на имот в регулация, който притежавам.

И ние сме съвсем в началото - наличие на празен парцел. Загуба на близък човек забави изпълнението на плановете ни, но вече започваме.
Вижте тази статия - кратко и ясно са представени първите стъпки. Предполагам, че в процеса на тяхното изпълнение ще станат ясни и следващите. Успех Blush
https://infolaw.bg/%D0%98%D0%9C%D0%9E%D0%A2%D0%98-(28,1,law=51)

# 166
https://www.iseyambol.com/5-steps-building-a-house/

В тази статия мисля, че също има добри насоки.
Както е писала Фаталина, трябва Ви проектански екип. Ние започнахме с геодезист.

# 167
Не ми излиза статия, а общата страница, може ли да ми в изпратите на лично. Благодаря 🙂

Линкът е верен, сравних го, явно сайтът има някакви специфични настройки. Копирам статията тук:

СТРОЕЖ ВЪРХУ ПАРЦЕЛ-ПОДГОТВИТЕЛНИ СТЪПКИ

Скрит текст:
Методи вече е закупил желания парцел / от предишна тема „ИСКАМ ДА СИ КУПЯ ПАРЦЕЛ!” /.
Сега идва моментът той да построи плануваната къща.
Стъпките, които трябва да се направят не са малко и определено ще отнемат време.

Какво трябва конкретно да направи Методи?
1.Да се снабди с виза за проектиране, която да бъде заверена.
2.Да се обърне към геодезист, който да заснеме и да изготви цифров модел на терена.
3.Да се обърне към геолог, който да направи сондиране на мястото, където ще се строи къщата
4.Да се обърне към ВиК, Енергото , които да дадат становище за включване в съответните мрежи.
5.Да договори с проектант проектирането на къщата.
6.Предварително да разговаря с главния архитект, който да даде указания какъв е минималния обем проектни разработки, които са нужни, за да ви издаде разрешение за строеж
7.Да разбере колко ще му струва разрешението за строеж, ако внесе необходимите документи с доклад за съответствие, издаден от надзорна фирма. Съответно каква би била цената, ако липсва такъв доклад.

ДОКУМЕНТИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ

Методи трябва да има изготвен и одобрен инвестиционен проект  и да подаде заявление за издаване на разрешение за строеж.
Към заявлението трябва да приложи следните документи:

1.Документ за собственост или документ за учредено право на строеж на къща в чужд имот или документ за право да се строи в чужд имот по силата на специален закон.
2. Виза за проучване и проектиране / за случаи, в които се изисква /
3. Идеен инвестиционен проект – в 3 екземпляра
4. Решение по оценка на въздействието върху околната среда, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда за строежите, за които се изисква такова;
5. Оценка за съответствие
6. Съобразно спецификата на строежа – специални разрешителни, изисквани по специални закони.

Когато Методи има всички необходими документи, той може да започне разговори с архитект, който ще проектира къщата. Сключва се договор, който трябва да се регистрира в Камарата на архитектите.

Препоръчително е Методи да се свърже с подходяща надзорна фирма, от която ще получи професионална консултация. Също така, когато такава фирма му изготви доклад за съответствие, разрешението за строеж ще му струва много по-евтино.
Изработването на проекта ще стане за 1-2 месеца.

Методи може да изиска от проектанта да му даде количествена сметка. Тя е полезна, защото дава информация колко бетон и арматура ще са нужни за къщата му. А това е важно за финансовите сметки на Методи.

След това Методи може да се свърже със различни строителни фирми, от които да изиска конкретни оферти с предложени цени за материали и труд.

За да може Методи да се свърже и да започне работа с конкретен строител, той трябва да има следните документи:

1.Договор за проектиране с проектант.
Задание за проектиране:
-Изходни данни и документи;
-Изисквания към проектанта.
Инвестиционен проект:
-Идеен проект;
-Технически проект;
-Работен проект – чертежи, по които работи строителят.

Части на проекта:
1.Архитектура и конструкции
-архитектурна част;
-интериор и обзавеждане;
-конструктивна част.

2. Инсталации и мрежи на техническата инфраструктура
-водоснабдяване и канализация;
-електрическа инсталация;
-топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация;
-топлотехническа ефективност.

3. Устройство на прилежащия към строежа терен
-Трасировъчен план и вертикална планировка;
-Благоустрояване и паркоустрояване.

4. Технологична част
-Проект за организация и изпълнение на строителството
-Организация и безопасност на движението
-Строително разрешение.
-Технически паспорт на строежа – не се изисква за сгради от допълващо застрояване или временни такива.
-Задължителна застраховка на участниците в строителството.
- документи, изготвяни по време на строежа

След всичките изисквания и снабдяването с безброй документи, Методи най-вероятно е вече изтощен.

А тепърва започва реалното строителство. Етап, в който и даваните срокове за завършване на обекта, и размерът на нужните средства, са почти винаги непредсказуеми.

/ Статията не претендира за изчерпателност по съответната тема. Използваната юридическа терминология е сведена до минимум /

адвокат Мариана Розованова

# 168
Насоките по-горе са валидни ако си купите имот с ПУП, ако няма такъв трябва да се свържете с архитект, който да ви насочва и да движи процедурата.
1) Прави се искане за разрешаване за разработка на ПУП - искането го пише архитекта, внася се в кметството и след 1-6м ви се връчва разрешението
2) Проект на ПУП - стъпките са много и отнема 1-3г ( на места има и 5г чакат). Проблемът с времето е не в многото дейности, а в административните забавяния и срокове

# 169
Ами аз затова написах първо консултация на база налични документи, защото всеки имот е с различен статус. Често с неясни граници, извън регулация, поземлен имот, а не УПИ, неспазен действащ ПУП, липса на инфраструктура до имота, неуточнени собственици и съседи и куп други неясноти. И не въобще не е задължително да се прави геоложко проучаване, което е скъпа услуга. Архитектите често ползват други налични геоложки доклади за района или се работи по т.н. исторически данни. Сключва се договор с архитект и той си знае какво и къде трябва да се вади, съгласува, проектира до издаването на РС. Ако някой не е специалист в тази материя, изобщо да не се мъчи да се справя сам, иначе ще е ходене по мъките години наред и накрая може и да не постигне нищо.

# 170
Аз се занимавах документацията на нашата къща да минава през различните институции. Не е нищо сложно. Досадно е.

На сайта на общината за всяка една процедура имаше списък с документит, които трябват за самата процедура. Това беше изключително полезно. Ако я нямаше тази информация трудно щах да се справя. Та всичко опира до адекватна информация.
Ако бях оставила на проектантите, те бяха заложили 4 метра отстояние от оградата, което щеше много негативно да се отрази на мечтаната от нас архитектура.

# 171
Не знам дали въпросът е за тук, но някой може да е минавал през подобен казус. Какви документи се изискват за премахване на опасни дървета? Става въпрос за няколко много високи бора, килнати настрани. В съседен имот са, но собственикът им е съгласен да се махнат.

# 172
  • Пазарджик
Не знам дали въпросът е за тук, но някой може да е минавал през подобен казус. Какви документи се изискват за премахване на опасни дървета? Става въпрос за няколко много високи бора, килнати настрани. В съседен имот са, но собственикът им е съгласен да се махнат.
Отивате в общината ,отдел екология ,след проверка на място ще ви дадат становище дали могат да се отрежат или не , после само намирате кой да го свърши.

# 173
  • София
Миналата година премахнахме такива дървета и клони от съседен двор със съдействието на съседите. Викнахме вишка и за 3-4 часа всичко се оряза. Не сме искали разрешение от общината и не сме имали проблеми.

# 174
И ние вадихме разрешително за премахване на дървета от отдел екология в общината.

# 175
Зависи какви са дърветата. Ако са защитен вид само с разрешително от общината, но трябва собственикът на имота, в който са дърветата да подаде заявление, а не съседите.

# 176
Има промяна в закона и вече искат и ПБЗ за премахване на дървета.

# 177
Здравейте, имам въпрос за парцел с къща. Има лице от запад, а от изток граничи с дере. Интересува ме дали може да се раздели на два парцела - западен и източен, като лицето на западния е на запад, а на източния е на изток като се направи тръба за рекичката в дерето и се изгради нещо като мост или площ с пръст над тръбата. Идеята за това не е току така. Видях, че има три такива парцела на север, които имат изход само и единствено на изток с изграден преход над дерето. В кадастъра тези парцели излизат като самостоятелни без друго лице. От там ми дойде и идеята, че и за този е възможно. Някакви идеи?

# 178
Урегулираните поземлени имоти имат задължително лице (изход) към улица, към път или по изключение към алея в парк.

# 179
Как си обяснявате оградените парцели? Парцела от който се интересувам е под тях. Искам да го разделя по аналогичен начин.

Общи условия

Активация на акаунт