Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 35 068
  • 775
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Fatalina ,добре че каза за административния адрес .Защото трябва да се предостави по всички институции ,включително и данъчното ,ако е различен от този в Нотариален акт .
  Отворих заявлението за попълване от нашата община и там като документ споменават само документ за собственост .Но,там пише че се издава от общината ,а на мен ми го издадоха в кметството .Да има промени от тогава ? Thinking  Отвориха една карта и ме попитаха какъв номер искам ,защото съм между  четните 6 и 8 (по документ на УПИ сме 6,като съседната къща ) .Избрах си 6А .Със сигурност ,е било преди УВЕ ,защото след него  в кметството ходих само да заявя кофа за боклук .
След АКТ 14 е много логично ,защото ,все пак ,тогава имотът се регистрира данъчно и ако не се завърши сградата до 5г(по спомен) стартират данъците ,за което си е нужен адрес .

# 211
Fatalina ,добре че каза за административния адрес .Защото трябва да се предостави по всички институции ,включително и данъчното ,ако е различен от този в Нотариален акт .
  Отворих заявлението за попълване от нашата община и там като документ споменават само документ за собственост .Но,там пише че се издава от общината ,а на мен ми го издадоха в кметството .Да има промени от тогава ? Thinking  Отвориха една карта и ме попитаха какъв номер искам ,защото съм между  четните 6 и 8 (по документ на УПИ сме 6,като съседната къща ) .Избрах си 6А .Със сигурност ,е било преди УВЕ ,защото след него  в кметството ходих само да заявя кофа за боклук .
След АКТ 14 е много логично ,защото ,все пак ,тогава имотът се регистрира данъчно и ако не се завърши сградата до 5г(по спомен) стартират данъците ,за което си е нужен адрес .
На нас мисля, че също ни го издадоха от общината, а не от кметството. Вече после ММ си вади по свое желание настоящ адрес и там вече удостоверението/документът му го издадоха от кметството в селото. В НА, с който купихме УПИ-то мисля, че нямаше точен адрес. После след УВЕ ни го определиха с ул. и номер на къщата. Отива се в кметството и се пита, там ще ви ориентират, ако не в голямата община, предполагам е в дирекция/отдел ГРАО.

# 212
Здравейте! 😊

Предстои ни строеж на двуетажна, еднофамилна къща в община Нови Искър /до София/ и сме на етап изготвяне на комбинирана скица. Сега търся архитект или архитектурно бюро, с които да започнем проектирането.

Ще съм много благодарна, ако някой тук може да ми препоръча архитект, с когото е работил лично и е останал доволен – от комуникацията, отношението, точността и крайния резултат.

В идеалния случай търся човек, който работи в този район, с опит в проектирането на фамилни къщи и добра комуникация с клиентите.

Много ще ми помогнете – благодаря предварително!

# 213
  • София
Благодаря ви за включването! Попитах надзора, при нас е от Общината, трябва да представя НА и Акт 14. Няма опции за онрайн, всичко "на живо" Simple Smile Предполагам, че процедурата може да е различна в различните общини.
Emi222 добре дошла! Директно ти го казвам - вариант 1 -  отиваш на среща с Гл. Арх. на общината, споделяш си желанията и той "ще те насочи". Вариант 2 - избираш си твой архитект - тогава непременно с предварително изготвен Доклад за съответствие, че иначе вероятността да върнат документите един или няколко пъти е реална.
Хубаво е да си намериш надзор даже преди архитекта, той също ще те насочи.
Успех и да споделяш!

# 214
sofyia , аз подавам документите през eGOV. Доста общини са вкючени. Ако имаш желание пробвай електронно. За електронните документи не е нужно да носиш оригинал. Всяко принтирано копие е валидно, защото подписът е електорнен.

Emi222, добре дошла. Ако трябваше сега да започвам проектирането щях да търся проектантски екип, който знае как се проектира енергоефективна къща. Също така бих отсяла всички проектанти, които ми кажат, че хидроизолацията и топлоизолацията на къщата не е задължително за тях. Строежът на къща вече е много скъп, за да си позволя някой друг да ми спести 1000-2000лв за операции, които могат да копрометират целия строеж.
Успех!

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 13:34 от nellytan1

# 215
За София бих Ви препоръчал архитектурно бюро Чобански дизайн.

# 216
Здравейте, може ли да споделите контакти за сондаж за вода, за които имате лично впечатление. Става въпрос за Банкя. Имаме извършено проучване и търсим надеждна фирма/човек да направят сондажа, - почвата е глинеста, не е скала.

# 217
Здравейте,за гр Варна търся фирма която да даде оферта за прекарване да вода с крайната сума,имам проекта от ВИК с вложените мателиали ,без количествената сметка колко ще искат да го направят,още няколко документа ми остават,моля ако някой знае такива фирми да ме насочи.

# 218
  • Sofiа
Sofia, с акт 14 може, ама в наше село няма имена и номера на улици. Не знам при вас как в.  Иначе като взех акт 14 казаха, че могат да ми го издадат, но без улица и номер. Grinning
Ами не го взех. Мислех да се “местя” на село по документи, ама докато не ни именуват и номерират ще си седя столичанка:blush:

# 219
  • Пловдив
Val, ти ме разби Simple Smile Много често слагат номера на улиците като нямат имена .Например улица "12(дванайста)" номер 5 .Беше ми странно , да си призная .
Другият вариант ,който съм срещала ,  е името "Безименна" .Ама,  няма как 10 улици да са безименни  Simple Smile
 Миналата седмица пощальонката ме хвана на улицата и ме скастри,че трябва да си сложим номер .Обясних ,че чакам ММ да боядиса оградата ,и тогава да сложим,но жената настояваше ,ако трябва с маркер да го напишем .Ауу само като си го представих  Anguished Та , аз получавам само едно писмо годишно -за данъци ....Но,права е жената . Поръчах номер и име на улица от Тему ,покрай него и звънец и соларни лампички . Laughing

# 220
  • Русе
Здравейте, решихме да правим плътна ограда, изцяло в нашия имот. Извикахме геодезист да трасира двора, при което се оказа , че в дъното колчетата са забити на един метър навътре в другия имот. Той е необитаем и буренясал. Според вас как се процедира в тоя случай?

# 221
  • София
Sofia, с акт 14 може, ама в наше село няма имена и номера на улици. Не знам при вас как в.  Иначе като взех акт 14 казаха, че могат да ми го издадат, но без улица и номер. Grinning
Ами не го взех. Мислех да се “местя” на село по документи, ама докато не ни именуват и номерират ще си седя столичанка:blush:
Това означава ли, че като се издаде въпросният административен адрес, трябва да се направи регистрация на него?
И в наше село няма улици и номера. Има много на брой далеч по-малки села с имена на улици. Немарливост и мързел в общината е това.

Just marbella, какво - набиват се нови колчета и се прави оградата по правилната граница.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 09:06 от sofyia

# 222
  • Пловдив
Just marbella ,ако нямате ограда в момента си я направете по колчетата ,независимо че се влиза в другия имот .Това е реалната граница .
  Sofyia, не , няма изискване да имаш адресна регистрация .
На нашия адрес,след административния адрес  , не се  водеше никой до миналата година ,когато трябваше да сменям лична карта и тогава смених адреса .

# 223
Когато купувахме имота по скица беше по-голям и трябваше да "вземем" част от съседния имот. Направихме предложение (или там както се води) и коригирахме скицата да е по границите на оградите, които са били изградени преди време - т.е. нашият имот намаля, тъй като ползвахме реалните граници от оградите.

Just marbella Според мен трябва първо да видите какви са реалните граници. Може би и при Вас да има некоректно нанесени граници в кадастъра и ако ползвате грешните има вероятност да построите грешно оградата в имота на съседа Ви.
При нас почти на всички имоти границите в кадастъра бяха грешни.

# 224
  • Велико Търново
Здравейте,
Моля за съвет и идея какво да правим. Имаме сериозен проблем с ВиК дружеството което подава вода. Цялото село,в което живеем, изпитва стахотни неудобства поради липса на водоподаване. Съотв. резултата е спиране на водата по 2-3-4 пъти на ден, ниско налягане и неудобство да си изпълняваме ежедневните задачи по един общоприет нормален начин.
Включвам се тук да питам за идея, и мнение от опит. Обмисляме да си вкопаем хидрофор в двора, който да бъде като резервоар и да бъде като буферен съд когато липсва водоподаване. Някой правил ли е нещо подобно и какво бихте ни посъветвали от първо лице.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт