Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 35 081
  • 775
  •   1
Отговори
# 225
Лятото при нас, като не стига водата за курортите и в пиковите часове, намалят дебита към селата и местностите. Решихме си проблема с хидрофор и 1т пластмасов резервоар, но не от тези белите използваните, а специален бидон за питейна вода. Сумарно излезе под 1000лв , с всичките там филтри, поплавъци, кранчета, Хидрофори има и много скъпи, безшумни, които поддържат винаги постоянно налягане, а не само при консумация и тн, и тн.. , но не сме задълбавали.
Всичко това е сложено под навес, но бидона трябва добре да се покрие за да не зеленясва водата , направиха му боксче от термопанели.
1т вода е достатъчно за домакински нужди и не чакаме да се изкъпят курортистите, че да дойде и нашия ред. След 24ч налягането се възстановява и бидонът се допълва. Не сме на режим с дни обаче!

# 226
skk007, радвам се да те видя отново в темата, макар и по неприятен въпрос.

Аз когато си мечтаех за къща, гледах всякакви откачени неща, които правят хората. Много бях впечатлена как събират дъждовната вода и я ползват в тоалетните, че даже казаха, че става и за къпане.
Ние след пречиствателната станция имаме и огромен резервоар, който мислим след време (другия век) когато ни направят канализация да ползваме за събиране на дъждовната вода (нещата са подготвени, само чакаме прословутата канализация). Вкопан е  в двора. Със сигурност знам, че има системи, които могат да ползват дъждовната вода и за част от домакинстките нужди, но колко стурва не мога да кажа.
Може би сондаж също ще свърши работа, но и той не е евтин.

Нашата система я направиха от Pi Traid. Може да ги питаш тях какви варианти ще ви предложат.

# 227
Да, системата с буферен съд и хидрофор работи. От опит го казвам, но трябва да се внимава с разните бактерии да не се завъдят. Въпросът е все пак липсата на вода да е кратковременна. Истината е, че тези съдове задълбочават проблема, но няма какво да се направи.

Момичета, спешно ми трябва идея за радиатори в бани - вертикални и хоризонтални. Искам да видя дали има нещо по-приятно от стандартните бели алуминиеви.

# 228
  • Велико Търново
Много ви благодаря! Проблема се задълбочава не само посредством тези съдове, а изобщо. Кметовете на нашето и съседното село също съдействат както могат, всеки взема отношение, което е много хубаво. За съжаление, обаче и ще трябва да се оправяме доколкото можем сами.
Сега ММ проучва точно такива съдове с помпа, който да се черпят постоянно, но при необходимост да позволяват автономия на докакинството поне за по няколко часа на денонощие.

# 229
Кажете, момичета, в какъв смисъл се задълбочава проблемът, че и на моето село от години е ужас и почти всички ползват такива съдове и хидрофор?
Ние все още нямаме, защото сме с много кратки престои и не е удачно да държа дълго вода или всеки път да изпразвам голям съд на тръгване, но обмисляме, защото вече сме вдигнали ръце от всичко и всички.
 Хората, които живеят постоянно там, си пълнят съдовете (500 или 1000 л пластмасови контейнери) от водопровода и черпят от тях с помпа, когато няма вода. Такава система ли обсъждате или нещо друго?

# 230
В нашият град има проблем с водата от години и по точно тръбите за водата, водата е кална. В къщата, в която живеем в момента след раждането на второто ни дете,,мъжът ми се изнерви един ден и разби цялата къща. Имахме си вече в двора хидрофор, свърза го с централната система за подаване на вода и вече сме си автономни. Вода от водното не сме ползвали години вече. В новата къща това беше едно от първите неща , които направихме също.

# 231
Ние май в двора нямаме вода, навремето родителите ми са сондирали, а сега и да проверявам пак, едва ли, къщата е и на височина...Та моите съселяни пълнят автоматично съдовете от централното водоподаване, когато има вода, а ползват после през тях. Иначе бих предпочела пълна автономност, да.   

# 232
  • София
Кубратова, щом не е сигурно, че със сондиране ще излезе стабилна вода, вариантът и при вас е хидрофор, вързан към ВиК мрежата. Периодично може да поставяте хлорни таблетки, когато отсъствате.
Viktoriq, как сте автономни, водата ви е само от сондаж ли?

# 233
sofyia , да, само от сондаж е. 5 човека сме, две перални, много готвене и къпане, до сега не сме имали проблеми, дано така да си и остане.

# 234
Ето тук едно клипче как може да се ползва вкопан резервоар, за част от домакинските нужди
https://www.youtube.com/watch?v=iEav7kbbIJw&t=62s

# 235
Ето тук едно клипче как може да се ползва вкопан резервоар, за част от домакинските нужди
https://www.youtube.com/watch?v=iEav7kbbIJw&t=62s
Благодаря! Веднага го изпратих на ММ да гледа и да мисли, аз съм по ползването Simple Smile

# 236
  • Велико Търново
Благодаря още веднъж! И аз го пренасочих към ММ. Той да се образова, аз ще се възползвам само.

# 237
  • София
Здравейте, имам нужда от помощ. След като построихме къщата, решихме че е крайно време да си заградим двора с ограда. Да момента нямахме никаква. Но тъй като финансите свършиха, ще сложим най-обикновена телена ограда с колове. Въпросът ми е, ака някой от вас е слагал подобна ограда или пък знае, колко дълбоко трябва да се бетонират в земята коловете? Сами ще си я монтираме. Чувам различни мнения -от 50см до 100см, почвата се води глинеста. И също се чудя, дали да взема 1.80 или 2.00м висока мрежа. Ще съм ви благодарна, ако ми дадете съвет.

# 238
И аз ще се включа към горния въпрос с оградата, има ли ползи от бетонна ограда, както я правят  не знам 30/ 60 см в земята, бетона спира ли вода към имота ? Чудя се дали ( по финансови причини и аз)  само лицето да е с бетон и портал и врата, а отстрани ако е само с колове и мрежа . Освен красотата има ли други ползи от бетонна. В селото ни повечето къщи вътрешните граници на имотите са с мрежа и колове. Или с малък бетонен пояс и пак винкел и мрежа . И друг въпрос, някой ползвал ли е тези нови плоскости за баня вместо плочки, мои близки ми ги предлагат като по- евтин и бърз монтаж, но нямат преки впечатления, само гледане в нет- а.

# 239
Какви са тия нови плоскости за баня, от какъв материал? Защото си има стари от пвц, но е крайно неподходящ материал и има вероятност да се образуват плесени под него.

Общи условия

Активация на акаунт