Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 22 448
  • 457
  •   1
Отговори
# 405
Без подпокривното ще изглежда интересно вторият етаж. Представям си го с висок двускатен таван, защо не и с видими греди

А за плоските покриви - има технологии за безпроблемни покрития, издържат десетки години без да протичат, ако са изпълнени правилно. Дори всички жилищни блокове са с плоски покриви, не случайно.
Енергийната ефективност... С добра изолация, качествени материали и подходящо отопление не е чак толкова страшно, колкото ни се натрапва.

# 406
  • Варна
Изобщо не е вярно, че всички жилищни блокове са с плоски покриви. Може би само панелките… и винаги имат подпокривно, а аз не искам такова. Снимките са сигурно от някоя планинска местност със скатове под остър ъгъл… Аз съм на морето и ми трябва нещо доста по-полегато. По-скоро без видими греди, да останат скрити, с вата над конструкция от гипсокартон… Rolling Eyes

# 407
  • Пловдив
Didi , ние сме с подобен , на описания от теб , покрив- двускатен,с малък наклон,без подпокривно ,с вата и ГК .Нашата конструкция е от  стоманобетонни + дървени греди и метални керемиди , а при [nomadgirl[/b] ще е вероятно стоманени греди + термопанел .
По никакъв начин не съм усетила липсата на подпокривно .При дебела изолация ,няма никакви драми с отопление/охлаждане или какъвто и да дискомфорт от вътрешната темпера .Разликата между първи и втори етаж е 1° .Толкова много си харесвам височината на спалните на втори етаж - изглеждат огромни -2.80м в ниската част и 3.40 във високата .

Относно термопанелите, допадат ми тези , които приличат на фалцова ламарина. Съседите сега развалят керемиден покрив и го правят с термопанел .Любопитно ми е как ще се получи ,но те не са с нова къща и едва ли визията ще е от модерен тип .

Viкtoriq/b] , ако ме видиш как съм се усмихнала доволно  Hug .Супер става инсталацията !!!  Hands Clap
С нетърпение чакам и твоите  отзиви  за канални климатици + рекуперация ,като заживеете .

# 408
Сигурно е така за блоковете, не знам. Но дори и да имат подпокривно, не е за събиране на течащата вода, нали.
Факт е, че са по-евтини в момента, по-лесни за изграждане, по-удобни за достъп и поддръжка. Много по-лесно е да правиш хидро- и термозолация на плосък покрив. Плюс може да се ползват и като допълненителна площ за различни цели.
Факт е и че в България не се срещат често, за разлика от Гърция. Сигурно защото скатните покриви са традиционните.

# 409
  • София
Видът на покривите не е въпрос на визия и красота, а на климат. Да, на юг са плоски, там сняг няма, дъжд вали два пъти в годината. Колкото по на север отиваме, толкова по-голям наклон имат, нали така? И май никой на север не се замисля да прави плосък покрив, защото придава модернистичен вид на сградата.
На блоковете са плоски, защото трудно биха се поддържали иначе. На панелките всички са плоски, на високите ЕПК има и комбинирани - една част е скатна, останалата в центъра - плоска.

Виктория, браво за напредъка! Всеки завършен етап е голяма радост!

# 410
Да се похваля. Преди 3 седмици взехме УВЕ-то. Преди 2 засадихме и трева на двора, след като направихме напояваща система. Сега чакаме да порасне, имаме да довършим входната порта за двора и цокъла на къщата, заедно с пътеките да се облекат. За жив плет спряхме на Лавровишна. Иначе от около 10 месеца обитаваме мястото. Има тук там някоя мебел да добавим и легла на децата, но пък те се кефят да спят на матраци на земята. Вече минахме и ЕРМ за да ни сменят на битов потребител и ще видим.

# 411
Браво!
Но как успяхте без озеленяване и цокал да вземете УВЕ? От общината само по документи са ви дали разрешително?

# 412
  • София
Зависи от общината и от проекта какво е включвал, някои общини даже не държат вътре да е завършено(в смисъл повече от шпакловка и замазка) , еле пък двора.

# 413
  • София
Божидар Петков , честито!
Точно нашата община МНОГО държи и на цокъл, и на  озеленяване. За вътре, по закон трябва да е на тапа, на шпакловка и замазка.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 16:13 от sofyia

# 414
Може ли да ми кажете къде да видя това, което казвате , че по закон за " акт 16" се иска шпаклова и другите изисквания, благодаря .

# 415
Може ли да ми кажете къде да видя това, което казвате , че по закон за " акт 16" се иска шпаклова и другите изисквания, благодаря .
Масово се бъркат термините мазилка с шпакловка. Никой не иска шпакловка, нито боя.

# 416
Не точно да нямаме цокал - къщата има изолация и лепило отгоре, но липсва финалния слой (мазилка, камък или каквото решим). Та не е баш да няма, да кажем че функционално е налична, няма красив и завършен вид. За озеленяването - винаги може да кажеш че си засадил тревата и чакаш да израсне, за дърветата имаше 2-3 фиданки сложени, за да минем. За вътре единствено държаха да има стълбище с парапет, за да е безопасно. Не мисля че някой посещава къщите в нашите общини, разчитат на снимки от "кандидастващите".

# 417
  • София
Правилна е забележката на drago ✌️ Не че ги бъркам, но по инерция съм го написала.
Значи, за издаване на УВЕ се изисква вътре къщата да е с дограма, външна врата,  изпълнени инсталации, мазилка, замазка, да има монтирана поне една светеща крушка. Отвън - изолация, гръмоотвод, цокъл, вертикална планировка (пътеки) и озеленяване (тук може да се мине и с няколко храстчета и уверение, че тревата още не е поникнала). Не мога да цитирам от официален източник.
При нас в проектът изрично е заложено пътеки и паркоместа от чакъл. Много сме благодарни на архитектката, защото така или иначе в задната част на къщата пътеките ще са такива, а отпред може да се понасипе (което е и необходимо и задължително като основа за плочки/павета), да сложим цокъла без последната плочка примерно и да придвижване документите. Но сме далече от това.

# 418
Имам нужда от препоръка за импрегнатор за камък гнайс за външна облицовка. Струва ми се, че не е достатъчно здрав, защото мога да отлюспя частици от повърхността и след време може да падне. Трябва ми химия, която да заздрави структурата му, преди да почнем да го лепим за стената.

# 419
  • София
Аз си мисля, че материала си е такъв и лепилото си му е достатъчно... Като се налепи импрегнираш, за малкия ми опит нищо не ми е паднало... 🤷‍♀️ Ако имаш съмнения, смени материала по-добре.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 16:16 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт