Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 30 285
  • 673
  •   3
Отговори
# 645
  • София
Ами нашата си е вързана, излята си е с къщата и е вързана и надолу, мислехме да й слагаме изолация, но до колкото помня беше минус за плочките, бетона само си е покрит с това асфалтовото отвякъде, после замазка и плочки, никакъв проблем и загуби, от което не сме усетили. Всъщност, това е едно от големите ни съжаления, че реално, можеше да не засипваме под нея и да си стане като още едно складово помещение към гаража.

# 646
Дървената веранда ще иска поддръжка всяка година и въпреки това ще изгние от външните влияния/влага, дъжд, сняг, мръзнене и пек/. След макс 2 - 3 години ще се наложи да се изгражда наново, особено ако не е покрита. Нашата вернадна си е изградена заедно с основите на къщата и няма никакъв проблем, но е покрита и освен това на втората година я затворихме и с безпрофилно остъкляване, за да я ползваме при почти всякакви външни условия. Не е изолирана нито отстрани, нито отгоре.

# 647
Не е задължително да е дървена, може да е всякаква, който каквото му харесва. Може и с плочки да е.

Иначе тези подложки, за които говоря изглеждат така:

Регулират се идивидуално във височина и върху тях може да сложиш всичко.

Също така е важно да спомена, че покривът на верандата е конзолно свързан с къщата и не е подпрян по никакъв начин с нея.

# 648
Здравейте, може ли да ме посъветвате какъв капак лесен да измислим за водомера шахта. Сега е покрит със скара ин стиропорени плочи отгоре  ,за да не влиза дъжд, но сега за зимата, трябва някакъв капак да спира студения въздух. Шахтата е изградена с тези сивите блокчета, трябва ли да я изолирам от вътре с нещо , и четох да напълня найлонови чували с дрехи и да затрупам водомера и тръбите, за да няма досег със студен въздух. Четох да покрият с термопанел за капак, но не от къде да купя такова малко парче 60/60. Какво ще ме посъветвате , благодаря за търпението да ме изчетете .

# 649
В планина сме и при нас си е студено. Шахтата е покрита с готов, купен от строителен склад, железен капак. Нито отвътре бетонът е изолиран, нито капакът. Ако чак толкова ви е притеснено може да сложите чували със слама долу върху водомира и тръбите. 60/60 ми се вижда доста тясна шахта и ако си е дълбока по изискване, как ще слизате в нея да замервате показанията не знам?!

# 650
Съжалявам сгрешила съм размера, 130/160 сега си погледнах какво съм писала като размери .Благодаря Ви!

# 651
  • София
Ние купихме шахта от баухаус с  чугунен капа., тя си има отдолу похлупак като от фибран https://bauhaus.bg/vodomerna-shahta-s-kapak-aplast/p/137360, за каналната шахта сме взимали само капак от ташев гаувинг
Можеш предплагам от слепени фибрани да си направиш и ти едно "кашонче/чорапче" да ги топли

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 10:47 от Angel_Dust

# 652
Благодаря  за идеите. Да облепя стените от вътре с фибран, да ги залепя с пяна , а чувалчета слама от къде купувате ? В Бургас нямаме Баухаус. Преди малко говорих с човек, който изработва капаци, каза че бил огромен и щял да струва около 1200 лв. , това се страшна цена .

# 653
  • София
Даже според мен не ги облепяй а го направи подвижно, като кашонче захлупено наобратно.
Да си има и покривче.
Иначе едно време и стари вълнени одеала са слагали.

# 654
  • София
В допълнение към кашона:
Можеш да сложиш на самите тръби изолация за тръби, ако няма.
И от някой строителен магазин - чувал стиропорени топчета, вместо балите със слама.

# 655
Благодаря  за идеите. Да облепя стените от вътре с фибран, да ги залепя с пяна , а чувалчета слама от къде купувате ? В Бургас нямаме Баухаус. Преди малко говорих с човек, който изработва капаци, каза че бил огромен и щял да струва около 1200 лв. , това се страшна цена .
Аз споделих, че нищо не слагаме в шахтата за изолация, а сме във Верила планина и зимата си е доста студено. Чак да облепяш стените с изолация не считам, че е необходимо. Слама/сено може да вземеш от някой фермер, който обработва земя или от такъв, който храни тревопасни животни. Може и фолио на топчета https://dgodgi-polistroy.com/produkt/%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0 … 0%B5%D1%82%D0%B0/  да вземеш от някой магазин за домашни потреби, от склад за строителни материали, от строителен хипермаркет или от онлайн магазин и с него да увиеш тръбите и водомерът, а може и със стари одеала, черги, чаршафи и т.н.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 15:00 от Fatalina

# 656
  • Перник
Ние слагаме при водомера чували, пълни с парчета стиропор - от изолация, от уреди - не може все нещо да не ви е останало от строежа. Стари дрехи/одеала/всякакъв текстил също би свършил работа.

# 657
Слама, дрехи, одеала и др. поемащ влага материал не бих слагала във водомерна шахта.
Ако се намокри и замръзне няма да изпълнява никаква топлоизолационна функция. 
15 - 20 см. XPS (фибран) закрепен под капака биха служили по - добре за топлоизолация.

# 658
Много благодаря за хубавите идеи, ще направя изолация на тръбите и капак, а старите дрехи смятах в найлонов чувал да ги сложа , за да не се мокрят.

# 659
  • София
sunrise, да не мислиш, че като имам железар вкъщи с всякаква техника и инверторен електрожен за хиляди пари, имаме капак на шахтата?! Ами не! Wink Трета година си стои захлупена с купената за материал рифелова ламарина, а отгоре дървено пале. Зимата вътре по стените ММ слага стиропор или фибран, и над водомера също. Тръбите в самата шахта са допълнително изолирани.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 20:33 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт