Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 19 152
  • 380
  •   2
Отговори
# 15
Здравейте, виждам, че обсъждате оградите, за тях знам ,че трябва геодезист за границите, а тези денивелация, как ще ги определят. Виждам къщи наоколо със стъпаловидни огради, значи има лек наклон, но какъв специалист трябва за това ? И друг въпрос имам, сега гледах папките няма такава с проекти за двора, за отводняване, наклон , какъв специалист ми трябва да направи това ? И пак за оградите виждам,че изчакват известно време да улегне терена, колко време трябва да се изчака , да не се окаже ,че оградата стърчи повече от колкото трябва.

# 16
Не може да имате РС разрешение за строеж без част вертикална планировка. Изготвя се от геодезист. Наклоните може да ви ги направи геодезист/архитект. За ограда нищо не се чака, тя си има основи.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 18:23 от jele3

# 17
Имам папка 'Паркоустройство и благоустройство ', в нея виждам з а озеленяването , друга папка ли трябва да има?

# 18
Да, част геодезия - вертикална планировка е задължителна част от проектната документация. Искайте си я от проектанта.

# 19
Благодаря, трябва да я има и в общината нали  ? И вертикалната планировка и озеленяването трябва да са извършени , за да се издаде акт 16 ?

# 20
Да, има я задължително в одобрените проекти. Зависи от общината. По принцип трябва да са реализирани за УВЕ, но в малки общини не се изискват. Дори в някои не изискват и проектна част паркоустрояване и благоустрояване. Попитайте си надзора или техническия ръководител.

# 21
Благодаря !

# 22
Божидар Петков, по отношение на височина на плътната част пак там - ЗУТ, Чл. 48.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.

Доста полезно. Значи ако правилно разбирам се гледа да е 0.6м откъм по-високия имот. Дефакто ако на съседа двора е с по-висока денивелация, е достатъчно при него да не надвишава 60см.

# 23
Петков, физическите закони логично водят този извод. Какво като в ниския парцел плътната част/подпорната стена е 60см, като общата денивелация е 1м, земните маси от другите 40см ще се сриват в ниския имот през ажурната ограда?

# 24
Божидар Петков, по отношение на височина на плътната част пак там - ЗУТ, Чл. 48.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.

Доста полезно. Значи ако правилно разбирам се гледа да е 0.6м откъм по-високия имот. Дефакто ако на съседа двора е с по-висока денивелация, е достатъчно при него да не надвишава 60см.
Изискването за плътна ограда до 60 см е основно за предната част на имота, граничещ с улица. Ако искате да изградите плътна ограда към съседите от двете страни и от към дъното на имота ви, то може да я направите дори до 2.20 височина, но трябва да е в рамките на вашия парцел. Ние така процедирахме и не сме имали никакви проблеми. Само че по наше време се изискваше одобряване на проект за оградата и РС. Подпорна стена се извисява до 60 см над нивото на съседния парцел.

# 25
Може би не се изразявам правилно - Външно, откъм съседа е по-високо, нашият двор на места е свален с метър. Искам да изградя 1 метър стена да задържи земната маса откъм съседа и все пак и да дигнем малко на неговото ниво. Дефакто ако някой отдалеч погледне бетона е 30-40см, но ако гледаш от двора виждаш стена около 1,3-1,4 метра

# 26
Може би не се изразявам правилно - Външно, откъм съседа е по-високо, нашият двор на места е свален с метър. Искам да изградя 1 метър стена да задържи земната маса откъм съседа и все пак и да дигнем малко на неговото ниво. Дефакто ако някой отдалеч погледне бетона е 30-40см, но ако гледаш от двора виждаш стена около 1,3-1,4 метра
Е точно де, правите  подпорна стена, която макс 60 см. нагоре над нивото на съдседния двор може да надстърча. От към вашата страна може и 5 м да е. За нея ви трябва проект от инженер-констурктор, за да ви сметне правилно колко желязо е бетон е необходимо, за да държи земната маса да не се срутва във вашия парцел.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 21:37 от Fatalina

# 27
За нужните конструктивни характеристики мисля че е ясно. Но щом не трябва проект и може така да е разликата супер. Мерси много

# 28
  • Бургас
Какво ви е мнението за каменния килим? Тази настилка ми хареса за пода на беседката. Имаме само излята плоча от бетон. Отгоре се разстилат тези малки камъчета. Напомня ми малко на мозайката, която беше много разпространена преди. Търсих по ключова дума в интернет. Намерих няколко фирми. И засега бих избрала по това как ми отговориха по телефона и колко ми допадна сайта им. Ама все пак това е много субективно. Иначе като цена не се различават много. За 18 квадратни метра искат около 2300 лв. Този "килим" май отскоро ми се появи и събирам мнения. Благодаря ви предварително.

# 29
Може ли да ми препоръчате от къде да закупя арматурната заготовка? Ще строим до Пловдив

Общи условия

Активация на акаунт