Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 35 050
  • 775
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Здравейте!
Моля, да ме консултирате за УВЕ в каква степен на завършеност трябва да е сградата?
За инсталациите е ясно,че е задължително да са изградени,но ме интересуват настилки,външна изолация и т.н.

# 181
Здравейте!
Моля, да ме консултирате за УВЕ в каква степен на завършеност трябва да е сградата?
За инсталациите е ясно,че е задължително да са изградени,но ме интересуват настилки,външна изолация и т.н.
Готова за живеене къща, поне външно. Пътеки на двора и поне малко зеленина, както е заложена в проекта.

# 182
  • София
Здравейте!
Готова за живеене къща, поне външно. Пътеки на двора и поне малко зеленина, както е заложена в проекта.

Благодаря,Fatalina!

# 183
Здравейте!
Без довършителните ремонти: шпакловки, настилки, осветителни тела, боя и мебели вътре.

# 184
  • на вълнолома
Здравейте, ако не съм в правилната тема, моля да ме извините. Аз
живея на последен етаж и имаме голяма открита тераса, на която правим ремонт, за да нямаме проблеми със съседите под нас.Положена е и хидроизолация, предстои лепене на плочки.До тук добре, но сега искам отводненията на климатика в терасата да минават по пода, да са под плочките, а майстора казва че не може да се кърти хидрото,  плочките се лепяли с 1 см лепило, а отводенията от климатика са 3 см и няма да стане това, което искам. Моля за вашите насоки и съвети. Благодаря на всички

# 185
Прав е, трябвало е да поставите тръбите преди полагане на хидоризолация. И един съвет, не слагайте плочки, защото те се свиват и разширяват от температурата, това напуква фугите и хидрото под тях и води до течове. Проучете, има други по-ефективни настилки.

# 186
Пускаш конденза във водостока или по пода в ъгъла и му правиш цокълче. Плочки няма проблем да се лепят с качествено лепило и разширителни фуги.

# 187
Сложете повдигнат под, това са плочки на столчета. Ако има проблем не се налага къртене, а само се вдигат. Фугите не се запълват и от там изтича водата, сифонът остава отдолу.
Аз също имам такава тераса и сложих такива плочки.

# 188
Здравейте,исках да си прекарам вода в парцела,на този етап просто чешма .Имам проект от ВИК Варна,предварителен договор и сега започна сагата.Искат разрешително за строеж/няма да се строй за сега/  + др документи който имам ,за да ми изчислят вложените материали ,вероятно да ми кажат крайната сума на това удоволствие.От общината ми объркаха документа и се оказа ,че 3 седмици чакам ....НИЩО...говорих с някаква инжинер....даде ми какво да попълня и документи който да събира...
- ПУП от кметството в селото и /или скица и извадка от кадастъра ...до тук добре, ще ги извадя и двата ,та да не ме въртят.
Обаче искат някаква 6 печата от 6 дружества.
Въпрос ? на скицата от кадастъра ли се слагат тези печати и кой са 6те дружества
ВИК
Енерго
Виваком
Предполагам Пожарна ...и...?
Предложиха ми надзорна фирма да си намеря за да ги извади,не бързам за никъде.....
Има всичко около парцела като комуникации,къщи наоколо,ако има значение,водата ще е с ф25 отклонение и от 7 метра до оградата ми е водопровода.

# 189
Здравейте,исках да си прекарам вода в парцела,на този етап просто чешма .Имам проект от ВИК Варна,предварителен договор и сега започна сагата.Искат разрешително за строеж/няма да се строй за сега/  + др документи който имам ,за да ми изчислят вложените материали ,вероятно да ми кажат крайната сума на това удоволствие.От общината ми объркаха документа и се оказа ,че 3 седмици чакам ....НИЩО...говорих с някаква инжинер....даде ми какво да попълня и документи който да събира...
- ПУП от кметството в селото и /или скица и извадка от кадастъра ...до тук добре, ще ги извадя и двата ,та да не ме въртят.
Обаче искат някаква 6 печата от 6 дружества.
Въпрос ? на скицата от кадастъра ли се слагат тези печати и кой са 6те дружества
ВИК
Енерго
Виваком
Предполагам Пожарна ...и...?
Предложиха ми надзорна фирма да си намеря за да ги извади,не бързам за никъде.....
Има всичко около парцела като комуникации,къщи наоколо,ако има значение,водата ще е с ф25 отклонение и от 7 метра до оградата ми е водопровода.
CloseCold Sweat

# 190
Аз не разбрах какво точно питате или нещо ни съобщавате. От написаното се вижда, че и на вас не ви е ясно, така че правилно са ви посъветвали да се обърнете към специалисти и те да ви подготвят документите и да ви обяснят какво и кога да направите.

# 191
  • София
Здравейте!
Отново ще помоля за малко помощ!
Тук,в предишни теми   някой беше писал за Мишо/дано не бъркам името/,който е добре запознат с монтажа и поддръжката на термопомпи.
Става въпрос конкретно за
Висман.
Дали е удобно да помоля за контакти на този човек на лични!
Благодаря предварително!

# 192
Здравейте, някой правил ли е промяна в проекта по време на строеж, каква е процедурата - пак ли се минава през всички институции, много време ли отнема? По проект имаме плоча под покрива, която затваря едно пространство с височина 1.5 м. Обмисляме дали може да се направи с пояс и греди. Според конструктора - може, това не променя конструктивната част. Според надзора - не може, трябва да се прави промяна в проекта. Ако конструктора подпише за акт 14, надзора има ли основания да откаже да подпише и да ни създаде проблем?

# 193
Според мен тази промяна се тълкува като съществено отклонение по чл.154 от ЗУТ. Трябва нов проект само за тази зона по всички части, които се засягат. В случая само конструктивна. Евентуално може и да мине със становище от Конструктора, но трябва Надзорът да е съгласен. Иначе се прави проект по чл.154 от ЗУТ и се съгласува в Общината.

# 194
Сложете повдигнат под, това са плочки на столчета. Ако има проблем не се налага къртене, а само се вдигат. Фугите не се запълват и от там изтича водата, сифонът остава отдолу.
Аз също имам такава тераса и сложих такива плочки.

Може ли снимка на терасата с такива плочки

Общи условия

Активация на акаунт