Трябва ли да се помага на майката

• 10 159
  • 318
  •   1
Отговори
# 195
  • До хладилника, който обичам
Ето една мъдрост, която може да изкара мнозина от чорапите: "колко добре сме си възпитали децата, сами да си гледат децата."

По темата - не, не трябва. "Който има деца, да си ги гледа" и т.н. Но е много приятно и полезно, ако някой удари едно рамо поне за малко понякога. Два часа веднъж в месеца да е, ще е от полза.
Не вярвам в отглеждане на деца от бабите им, но човек да може да иде сам до магазина е като малък празник, когато си гледа децата съвсем сам.

# 196
За четири години веднъж сме излезли с ММ на вечеря, бавачката го гледаше. Сега като е на градина ходим на обяд. Няма кино, театри. На почивка сме винаги с малкото. Свекървата отказва да го гледа сама, освен ако не е нещо крайно наложащо. Просто съм приела, че така ще бъде и ще почакам докато поотрасне и стане по самостоятелен. Вече се вижда доста подобрение. На мен ми е най трудно когато е в къщи болен, времето е гадно и сме затворени. Тогава дори да сготвя ми е приятно, защото е разнообразно. А пък когато е на градина, аз на работа, ако като го взема излезем навън, ми е супер.

# 197
Щом не искат да гледа детето, замислете се за детегледачка. Така ще имате повече време за себе си.

# 198
Не разбирам как сте стигнали възраст да се възпроизведете и не сте разбрали, че всеки човек има мислен списък с хора, на които дава и такива, от които взима, и двете групи не се припокриват. Явно със съпруга си сте в списъка на хора, от които се взима за семействата си. Тук не става въпрос с какво конкретно имате нужда от помощ, а че лично вие двамата имате тази нужда. Сама казахте, че майката на съпруга Ви си гледа останалите внучета- това е илюстрация на принципа. Ако поразпитате сестра си, Ви гарантирам, че ще се окаже, че прави услуги на други хора, докато Ви обяснява, че няма ресурси. Единственият Ви шанс е да създадете ново приятелсво с човек, на когото Вие да искате услуги, а не обратното. Оплачете се на някой познат или на някой непознат на детската площадка. Ако имате късмет, ще се смилят над Вас и ще им влезете в списъка на хора, на които се дава и няма да има нужда да се молите и да се дразните, че тези на които сте давали и давали не Ви отговарят със същата енергия.

# 199
Мен малко ми звучеше, че на авторката й е скучно, явно виси у социални мрежи и разцъква кой къде е на почивка. Гледането на дете не е приказка, е еднообразно, изморително и непредвидимо. Като го осъзнаеш, радваш се на живота.
Не знам какво толкова има за помагане, щом казва, че има време за себе си, супер. Мен ме подразни “ трябва” и някой бил длъжен, ми не, никой не е длъжен освен майката и бащата.
Ако бях баба деца нямаше да гледам, а точно почивки, театър и релакс.

А и авторката е доста активна с дълги постове, явно време има, не го канализира правилно. Многословна е и хем не е уж отбранителна, хем иска да чуе ехо на нейното мнение. Предполагам, че е прикрит и особен човек, умен.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 15:20 от помбер

# 200
Не разбирам как сте стигнали възраст да се възпроизведете и не сте разбрали, че всеки човек има мислен списък с хора, на които дава и такива, от които взима, и двете групи не се припокриват.
Боже, за първи път чувам за такива списъци. Нямам такъв и не категоризирам хората по подобни кретерии. Така описано на мен ми изглежда малко като някаква форма на сметкаджийство.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 15:24 от Rebel Rebel

# 201
Аз съм склонна да го вярвам. Може да се нарече и по друг начин - хора, пред които нахалстваш, и такива, пред които свиваш ушите.

# 202
Не разбирам как сте стигнали възраст да се възпроизведете и не сте разбрали, че всеки човек има мислен списък с хора, на които дава и такива, от които взима, и двете групи не се припокриват. Явно със съпруга си сте в списъка на хора, от които се взима за семействата си. Тук не става въпрос с какво конкретно имате нужда от помощ, а че лично вие двамата имате тази нужда. Сама казахте, че майката на съпруга Ви си гледа останалите внучета- това е илюстрация на принципа. Ако поразпитате сестра си, Ви гарантирам, че ще се окаже, че прави услуги на други хора, докато Ви обяснява, че няма ресурси. Единственият Ви шанс е да създадете ново приятелсво с човек, на когото Вие да искате услуги, а не обратното. Оплачете се на някой познат или на някой непознат на детската площадка. Ако имате късмет, ще се смилят над Вас и ще им влезете в списъка на хора, на които се дава и няма да има нужда да се молите и да се дразните, че тези на които сте давали и давали не Ви отговарят със същата енергия.

Много интересна гледна точка, за първи път чувам за подобно нещо.

# 203
  • Пловдив
Точно така, никой с нищо не е длъжен и всичко е пожелание. То е ясно, че на моите роднини не им се занимава.

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Мъжът ми и аз сме екип, иначе няма как да стане, както казах си гледаме детето.
А ви защо не звъните на сестра си да и обясните същото? И да добавите с конкретни примери когато сте гледала нейното дете?

Силно подозирам, че в отношенията със сестра ви - тя е доминиращата. И като цяло е предпочитаното дете в семейството.

# 204
А аз недоумявам що за подход е да се опиташ да накараш хора, които не искат, да ти гледат детето....?

# 205
  • Пловдив
А аз недоумявам що за подход е да се опиташ да накараш хора, които не искат, да ти гледат детето....?
Сестрата го е правила.

# 206
Това значи ли всеки да го прави? Аз не бих си натрапвала детето зорлем. И не съм го правила.

# 207
  • София
Авторката не е споменала, че е нямала желание да гледа племенника.

# 208
Да, но й дават съвети как тя да си "поиска" гледане. Като хората очеизвадно не искат.

# 209
  • София
Искала е, отказали са. При подобно отношение човек обикновено прекъсва контакт и си гледа живота, колкото и да е тъжно.

Общи условия

Активация на акаунт