Трябва ли да се помага на майката

• 10 003
  • 318
  •   1
Отговори
# 300
Това да се гледат болни родители също е по желание. Не може хем така, хем иначе

# 301

Именно - и това също е по желание.

# 302
Зимко, ти може ако не ти гледат децата, да не си гледаш родителите, да. Това е твое право. Но едното да е в замяна на другото - няма такава формула.
Представяте ли си децата ви да ви кажат - или прави това, или няма да те гледаме на старини! Пффф

# 303
  • Somewhere far away
Всъщност и младичката леля без деца, не е била длъжна да гледа племенника си и да му сменя памперсите, вместо да излиза с приятели и да се забавлява.
В това твърдение няма капка логика. по-малката сестра може да помогне и след това може доволно също така да си излиза и да се забавлява. Едното не отрича другото.

# 304
Демек в единия случай детето на кака е и твое дете, понеже нямаш сериозни ангажименти, но твоето дете си е твое дете и помощта от другите е по желание, понеже другите имат ангажименти.

# 305
  • Somewhere far away
Няма един случай и друг случай. Ако и когато съм имала възможност винаги съм помалага, същото ще направят и за мен сестра ми и майка ми! Не знам вие в какви семейства живеете, но в моето така стоят нещата.

# 306
  • Пловдив
Няма един случай и друг случай. Ако и когато съм имала възможност винаги съм помалага, същото ще направят и за мен сестра ми и майка ми! Не знам вие в какви семейства живеете, но в моето така стоят нещата.
В представения от авторката случай нещата очевидно не стоят така.

# 307
Именно, авторката се оплаква, че при нея не е така. Тука обясниха, че е нормално, понеже тя не е имала ангажименти тогава, пък сега сестрата не била длъжна. Значи на някои хора всички са им длъжни, обаче те самите не са длъжни на никого. Щото, нали, тяхната житейска ситуация винаги без изключение е само да имат ситуация.

# 308
Това, което написах, е, че не знаем каква е ситуацията на сестрата и затова не можем да преценим доколко е некоректна. Може да няма възможност, може да има семейни проблеми, може и тя да е в някаква дупка в момента...

Между другото аз като дете имах такава младичка леля, която ме обожаваше, водеше ме със себе си навсякъде, купуваше ми подаръци... докато не си роди собствено дете Smile Тогава аз рязко минах на заден план, и това е напълно нормално! Собственото дете винаги е приоритет и семейният човек инвестира време, сили, финанси и т.н. основно в своето семейство.

# 309
Ако нямат желание по-добре да не помагат.Ще се справите и сами, просто си организирайте времето и приоритетите. Децата растат бързо.

# 310
Всъщност не е точно така. Семейният кодекс казва, че децата са длъжни да се грижат за възрастните си и болни родители. Друг е въпросът дали това е намерило израз в съдебната практика.
Скрит текст:
Права и задължения на детето

Чл. 124. (1) Детето има право да бъде отглеждано и възпитавано по начин, който да осигурява неговото нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие.
(2) Детето има право на лични отношения с родителите си, освен ако съд е постановил друго.
(3) При разногласие между родител и дете то може лично да се обърне към дирекция "Социално подпомагане" за съдействие. Ако детето е навършило четиринадесет години и разногласието е по съществени въпроси, то може да се обърне чрез дирекцията за решаване на спора пред районния съд по настоящия му адрес. Решението може да се обжалва по общия ред.
(4) Децата са длъжни да уважават своите родители, баба и дядо и да им помагат. Същото задължение имат децата към другите членове на семейството, както и към съпруга на родителя си.
(5) Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители.

# 311
  • До хладилника, който обичам
На мен ми направи впечатление, че не само е гледала детето на сестра си авторката, но и когато не е искала/можела, сестрата й е звъняла да я вика и да я нарича лоша леля.
Сега, ще ме прощавате, ама тая сестра не е коректна фирма, да се скатава и поне на няколко пъти за тези месеци да не вземе за 2-3 часа бебето, заедно със своето, и така поне малко да върне жеста.

Иначе браво на всички,  които сами си гледат децата и нямат нужда никой никога да им помага. Аз пък много бих се радвала да имаше някой да удря рамо понякога.

# 312
А тази сестра изобщо в същия град ли живее? В първия пост пише, че е била поканена за няколко дена в мезонета на авторката, но не дошла.

Значи може сестрата да не е стока, ама и авторката има малко нереалистични очаквания сякаш, ако очаква, че сестра ѝ ще зареже първолака и мъжа си и ще дойде да живее няколко дена при нея и да ѝ гледа бебето.

# 313
Не че не ми е била полезна, аз си запазих работата благодарение на нея, но...

Какво ще рече това НО. Помогнала ли ти е или не. От една страна си запазила работата благодарение на нея, НО не си съвсем доволна от помощта й? Наистина не разбирам.

# 314
Абсолютно всички майки и сестри са били поканени да помагат с дни, не за час-два, както непрекъснато се пише в коментарите:

... Майка ми, свекърва ми, сестра ми, сестрата на мъжът ми бяха поканени за няколко дни вкъщи, но всички си намериха извинение да не дойдат (имаме голям мезонет и има много добри условия за гостите ни). ...

Това означава две неща:
1. или всички са от други населени места и се очаква от тях да са на повикване, оставяйки ангажименти, семейства и всичко,
2. или са от същия град и се очаква същото, без да могат да се  прибират по домовете си.

В никой от случаите не става дума за 1-2 часа, докато бебето спи.
Пак обръщам внимание - такова рядко срещано единодушие сред роднините навежда на някои размисли, убедена съм, че авторката е наясно с причините всички да си намират извинения.

Общи условия

Активация на акаунт