Отговори
# 60
  • Варна
Ай стига с тези партии, мисля че има такава тема. Да говорим за Варна. Аз фермани мога да изпиша за градския транспорт. От години го ползвам редовно, може да ме вземат в комисията по ГТ да давам акъли. 😁

# 61
Аз ще покажа шизофренията на един Възрожденец - точно Коста Стоянов, който от 2000 до 2018 е бил в общ Бяла, и е участвал в проектирането на улици в Кара дере, но като се кандидатира за кмет на Варна обеща, че ще спре презастрояването, ще възстанови статута на Морската и какви ли още не сладки приказки

Положението в Бяла през 2016 : https://bnt.bg/bg/a/sluchayat-karadere-koj-iska-da-go-zastroi
https://bnt.bg/bg/a/sluchayat-karadere-shte-bade-li-zastroena-mestnostta
Обещанията за Морската и Варна :  https://www.youtube.com/watch?v=7kaOmlfrzhc
и хоп като не станеш кмет на Варна, а си депутат и не е нужно да обещаваш таквизи неща, продължаваш с далаверата по презостраяването и призоваваш гражданите да се срещнат и да организират защитата на инвестиционните интереси Simple Smile
Няма да коментирам и поведението му при щурма-цирк в Община Варна
https://www.youtube.com/watch?v=wCPkBu0pBV0 ,  
Да ме уравляват агресивни шизофреници не ми харесва, но вероятно за някои е ок, щом ще се наредят на масичката с порцийките Simple Smile

Киса, аз не говоря за политика просто така, а говоря как политиката се мести в така лелеяното градоустройство, че да заживеем по-качествен живот!  Всеки, който покаже достойни хора, които да ни управляват, е добре дошъл. За съжаление за момента всичко е пълна свинщина.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 09:16 от скаридка

# 62
  • Варна
Няма проблем да се говори за политика в темата, според мен няма как да говорим за градоустройство без политика. Всеки има право да си каже мнението. На мен лично не ми пречи Възраждане да крещи и да е агресивно стига, това което обещават да го свършат. Нормално е някакво ниво на радикализация при положение, че виждам какъв кордон от корупция има непробиваем и уж са противници всички други ама все едно са си плюли в пазвите и се подкрепят. Честно казано другите тихите ми се виждат по-опасни със задкулисните си далавери и зависимости. Разбира се можа и да греша, но едва ли. Но, всеки свободно може да си каже болката.

Киса казвай за градския транспорт, аз не ползвам и нямам представа - кучета има ли Simple Smile - това на майтап!

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 11:22 от Penkoman

# 63
Аз смятам, че ще е хубаво да се споделят заведенията където допускат кучета по сепаретата. Нека да се назовават нещата. По този начин могат да се предпазят околните. Отделно всеки ще информира семейство и приятели. Пенко сподели, изобщо не се притеснявай. Щом го допускат да си носят последствията.

# 64
С кучета мога, ама с мазут до масата - не мога да го преживея. :д Ясно ми е, че поне за това не сме виновни, ама не искам да си представям какво ще е качеството на водата това лято…

# 65
Ето ви порция обещания и "проекти" с чието проектиране да се точат пари. Бас ловя, че всичко ще завърши с умозаключението, че общината няма пари Simple Smile
https://www.chernomore.bg/a/2-varna/283301-prouchvat-vazmozhnost … OW4mZ8eZPBzJRixCA

А и понеже всички се радваме на ниските данъци на имотите, затова бюджетът на Варна за рехабилитацие е около 2,5 млрд за целия град, или по 500-600хил лв на кметство.

# 66
  • Варна
Сави, че кой ходи на градския плаж. Беше то навремето дядо ми ме водеше на офицерския плаж. 80-те, без чадър, с един голям чаршаф, как не сме изгаряли не знам. Спускахме се директно от Чайка, където живееха дядо и баба и отивахме на плаж сутринта. Дядо заравняваше пясъка с крака - жена ми и до ден днешен се пули на този ми навик и седи и ме гледа, опъваше един чисто бял чаршаф, слагаше по един камък на всеки ъгъл и кеф...нямаше кучешки лайна, нямаше и кучета, нямаше и наркомански игли на плажа, нямаше и коли. Тръгвахме си чак на обяд, баба вече беше изпържила кюфтета и направила салата. След това се излягах на тяхната спялна на хладното покривало и слушах как шумят дърветата до 5-та гимназия. Беше тихо и хубаво. Следобяд баба ме водеше на количките и на бобслея до зоопарка.

Днес за да имам близо до това изживяване ходя навътре в дюните на Шкорпиловци.

Ех сещам се царевица, диня, праскови се ядяха на плажа, беше чисто. За разлика от сега.

Скаридка, може пък Благо за Варна да направи нещо, все пак опитват се хората преди цунамито да помете всичко и всички.

@Стаматко - аз не се притеснявам да споделя ама се притеснявам да не отиде на кино темата, че тъкмо набира скорост, пък тепърва ще се разгръща.

# 67
Хубава работа. То остава някой да затеие темата защото пишем истини. Това ще е върха на сладоледа.

# 68
  • Варна
Една от целите на темата ми беше да проверя дали моето мислене е от по-рядко срещаните или има и други, които мислят като мен. Аз и в другата пишех отчасти заради това. Може би е рано за изводи, но като гледам повечето хора не им пречат кой знае колко нещата, на които се възмущавам аз. Е, не ме нападнаха за кучетата разни техни фенове, както обикновено гледам се случва в други теми и тук и на други места, в които някой повдига въпроса - винаги се намират 4-5 фанатика мразещи собствения си вид да го нападат, но пък и не видях кой знае колко възмутени, а темата си се чете.

# 69
Аз си признавам, че не те разбирам за кучетата. Разбирам седенето им по сепарета и яденето от чинии, но самото им присъствие да ми пречи ми е странно. Още по-малко, че не го смятам за масово явление, по заведения съм виждала главно померани, йоркита и подобни запетайки, един път да ми се е случило да видя голямо куче в затворено заведение, най-малкото не смятам, че е много практично за стопаните.

# 70
Аз се дразня от бездомните кучета, два пъти са ми скачали насреща, изпълнени с агресия, като единия път бях с детето. Какъв ужас изживях само аз си знам, нито ги бях предизвикала, нито нищо. Просто си вървях и ми изкочиха насреща.

# 71
  • Варна
Никъде не съм казал, че самото им присъствие ме дразни. Но, при кучетата ( както и самите собственици признават ), то не е никога само присъствие.

Първо го има потенциала както каза Паганне за атака. И това не са измислици, има статистики по тоя въпрос. Например ако си с малко дете на разходка, те често се плашат от преминаващи по-големи кучета ( vs. дето ореваха екозащитниците света за това, как кучетата се плашели от заря, а децата дето се плашат от кучета? ). А, проблема идва от това, че собствениците не спазват закона - често не са на повод, а големите нямат намордници. Говорил съм с много родители, те често избутват децата зад себе си при преминаване покрай куче. Извинявам се ама родителите имат достатъчно и без това главоболия и неща, за които да внимават, че и това...

После го има проблема със социализацията. Кучетата са социални животни и ходят и душат всеки и всичко и се врат навсякъде. Това не е приятно на много хора, не са и длъжни. Не е и хигиенично, ти не знаеш това куче къде се е търкаляло преди или каква е хигиената която поддържа собственика. Отделно защо трябва нещо да те притеснява. Тук пак опираме до разсеяни собственици или такива, на които просто не им пука.

Казвал съм го 1000 пъти, но на кучетата трябва да им се забрани всякакво облекчаване на нужди на места други освен заградени кучешки градинки. Отнеха зелените площи на децата. Освен, че са засрани, дори и да си изчисти собственика пак остава оклепано, а пък пикните им никой не ги събира. Семеен пикник? Да се отъркалят и поборят на тревата децата? Забрави... Същото е и в града и извън града на подобни места, те винаги са там... А, разходката в града често се превръща в слалом и обиколка на минно поле...

Отделно я има опасността от болести - дал съм линк за кучешката тения, България шампион! Е, какво има да говорим по този въпрос? Пак опираме до безотговорността на собствениците.

И на последно място, но не най-малковажно е кучешкият лай, който се явява доста неприятно шумово замърсяване.

Ето ти пет фактора, които показват, че не става въпрос само за "присъствие".

И какво излиза - в 4/5 фактора кучето е заело еволюционно територия полагаща се на децата. Затова и ще има повече кучета в бебешки колички. Вместо деца гледаме кучета.

За уличните кучета пък изобщо не ми се захваща темата.

Относно броя :
Капитал: Euromonitor - 750 000 домашни кучета vs. 25 000 по данни на ветеринарите - много тревожно как другите не са под отчет

Animal Rescue Sofia: 2 400 000 е броят на домашните кучета в България
>> 50% от собствениците на дворни животни признават, че изхвърлят малките на кутретата си на улицата или извън населеното място *

@Паганне - как ужас, ти си го предизвикала, раздразнила си животинките, ами какво очакваш навлязла си им в територията, те си я защитават, освен това усещат лошите хора и хората които не обичат животните, в края на краищата тези кучета не са се появили ей така, те са дошли от хората и ти като част от обществото носиш отговорност и си длъжна да я поемеш, а също така ако не ги храниш нормално е да те нападат, да не говорим, че и децата могат да те ухапят, а освен това и се облекчават и те по градинките - етюд из редовните нападки на любителите на кучета и мразещи собственият си вид хора.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 10:14 от Penkoman

# 72
За големите кучета съм съгласна.

А социализацията - 50/50. Понякога е вярно, но моите познати с кучета са от хората, които държат да са дисциплинирани, съответно - не обичат някой да разсейва и гали кучето им, а много хора се спускат да им се радват. Та, всеки с проблемите си. Лично към мен големи кучета не са идвали, най-често някой разярен пинчер, но това са моите наблюдения.

Опикаването и акането са проблем да, но тук идва фактът, както вече обсъдихме, че при такива хора не са кучетата проблемът, а самите хора. Примерно, градинките около нас не знам дали са опикани, най-вероятно са, но не мога да забележа от фасове, бутилки, семки, опаковки и т.н.

Малко екстремни ми се струват всички примери, да не кажа много. Като св връщам назад във времето, ами имам спомени за далеч повече акота по улиците, смятам, че има някаква градация и една част от собствениците си ги събират.

Иначе, за уличните кучета и нерегистрираните - няма спор. Аз не виждам защо си мислите, че хората които обичаме и нямаме проблем с животните, искаме те да са на улицата, болни или за тях да не се полагат грижи. Точно обратното, абсолютно за съм строги регулации, данъци и следене. Да видим дали пак някой ще разпложда и изхвърля в задния си двор. Тогава ни кучешката тения ще е проблем, ни улични кучета, ни нищо.

За шумът, вече казах, че не мога да дам мнение.

# 73
Не са регистрирани. Данъците са смешни. Аз съм съгласен, че са проблем. Това с кучета по сепарета не съм го виждал, не бих и седнал там. Това с агресивните бездомните е също мн сериозно. Естествено агресират срещу по-слабите - жени, деца, възрастни.

# 74
Aйде да си поговорим за бюджета на Варна
2,5 млн за рехабилитация на улици
7млн за нова билетна система
и 1 млн за ремонт на зала Пленарна Simple Smile Все за народа мислят завалиите

Общи условия

Активация на акаунт