За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 23 825
  • 762
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, бебчето ми е на 2 месеца и 3 седмици. Прави ми впечатление, че лявата ръчичка е често в юмрук и я държи напред/нагоре. Случва се да го прави и с дясната, но значително повече с лявата. Най-често го прави по време на игра, но и не само. Според вас защо и дали трябва консултация с невролог?

# 31
Здравейте
Има ли запознати за ваксините за менингит.
Конкретно бебета на 5/6 м. Трябва ли да се ваксинират

# 32
Здравейте мами. Не знам къде да пиша и намерих тази тема. Синът ми е роден на 06.11.24г. Днес бяхме на уролог, понеже когато ни слагаха ваксината личната каза че десният тестис е асансьорен. Но днес ни казаха не не е асансьорен тестис, а той се намира в слабините и ме насичиха към Пирогов или Вита и че трябва да се направи козметична операция. Моля споделете ако имате някакъв подобен проблем.

# 33
Здравейте, бебчето ми е на 2 месеца и 3 седмици. Прави ми впечатление, че лявата ръчичка е често в юмрук и я държи напред/нагоре. Случва се да го прави и с дясната, но значително повече с лявата. Най-често го прави по време на игра, но и не само. Според вас защо и дали трябва консултация с невролог?

Здравейте! Според мен нямате повод за притеснения. Ето ви една статия: https://bellamiestore.com/razvitie-na-detskite-rychichki

И моето прави така. По-скоро разговаряйте с педиатъра и ако на него му се стори странно тогава се насочете към невролог.

# 34
Здравейте ! Понеже за първи път ще давам плод - банан на бебе на почти 6 месеца по 1 малка лъжичка исках да попитам бананът май не се вари във вода нали ? Защото докторката ми каза , че попринцип всички плодове като зеленчуците се варят

# 35
  • до най-прекрасния мъж
Бананът не се вари, дава се добре узрял суров. Имай предвид, че в акото ще се появят черни нишки, като червейчета. От банана са.

# 36
Здравейте мами. Не знам къде да пиша и намерих тази тема. Синът ми е роден на 06.11.24г. Днес бяхме на уролог, понеже когато ни слагаха ваксината личната каза че десният тестис е асансьорен. Но днес ни казаха не не е асансьорен тестис, а той се намира в слабините и ме насичиха към Пирогов или Вита и че трябва да се направи козметична операция. Моля споделете ако имате някакъв подобен проблем.
Може да пишете на Д-р Оги - Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)
И в Пирогов и във Вита има добри специалисти.
Моят син е опериран от проф. Бранков.

# 37
+1 глас за д-р Бранков
Ние бяхме при него заради пъпна херния. Педиатъра беше казал, че е за операция, д-р Бранков оправи нещата само с лепенки.
Невероятен специалист и е доста приятен и човечен.

# 38
Здравейте ! При някоя мами бебето случайно след ваксина да е имало някакъв дискомфорт повече от един ден не говоря за температура . Ние не сме имали температура , а педи каза , че евентуално , ако има дискомфорт от ваксината е само в деня на ваксината и ни каза , че може да са зъби . Нямам представа какво е коремче ли е боли или са зъбки каза да й дам профилактично панадол. Знаете ли дали дразни стомаха и не е споменато дали се дава на гладно или не ?😕

# 39
Панадол не дразни стомаха

# 40
В какво се изразява дискомфорта? Ваксината не би дразнила стомаха. Ако е това - сигурно са колики или е от храната.

# 41
Здравейте, излязоха кръвните изследвания на 6 месечното ми бебе и се притеснявам че може да има дефицит на желязо заради ниския MCV и RDW. Как бяха резултатите при вас? Лекували ли сте подобни резултати? При педиатъра сме след две седмици и ще има да го мисля...

# 42
Няма как да има дефицит на желязо с този хубав хемоглобин. Всичко ми изглежда наред с изследванията, естествено пратете ги и на педиатъра да ги види.

# 43
Не съм съгласна. Изследван така само хемоглобин нищо не може да покаже. Тези референтни стойности не ми изглеждат да са съобразени с възрастта. Последно като пусках на сина ми на една година, неговия хемоглобин беше на долна граница със 107 g/l. Пак не е толкова близо до долна граница резултат от 115 g/l, но пак казвам, самостоятелното изследване на хемоглобин не е достатъчно за да се установи латентен железен дефицит.
Скритият дефицит на желязо е състояние, при което в тялото се изчерпват железните запаси (депа), но все още не се развива анемия (*анемията се характеризира с намален брой червени кръвни клетки и/или хемоглобин).
Ако няма недостиг на желязо, нашето тяло го “запасява” в черния дроб, далака, костния мозък и мускулите. Когато количеството желязо, което консумираме с храната и усвояваме, не е достатъчно, тялото “изпразва” депата и използва освободеното желязо за най-важните физиологични процеси.
Точно поради тази причина е възможно да има дефицит на желязо без анемия, т.е. с нормални стойности на хемоглобина или хемоглобин към долната граница. За тялото нивото на хемоглобин е един от най-критичните показатели, затова, когато няма достатъчно желязо, тялото изпразва всичките си запаси и до последно държи хемоглобина нормален!
Ако имате други проблеми с детето- влошен сън, намален апетит към твърди храни (най-место срещани), при моя син и чупливи нокти, Ви съветвам да си пуснете и феритин,  серумното желязо и желязосвързващия капацитет. Така поне ще сте спокойни. Аз не го направих когато имах съмнения и сега детето е с анемия, която доста дълго време ще лекуваме.

# 44
Бла бла, съгласна съм, но това са абсолютно нормални резултати за бебе на 6м, което най-вероятно съвсем наскоро е започнало захранване. И едва ли поема особени количества месо и яйца. Особено ако бебето е кърмено. Има доста голяма разлика с бебе на 1година, което вече е по предимно или изцяло на твърда храна. Разбира се, че ако има симптоми, каквото си описала, трябва да се изкоментира с педиатъра и евентуално да се назначат допълнителни изследвания. Но стойността на хемоглобина, без симптоми, е много добър ориентир в стандартния случай, за какъвто изглежда се касае тук.

Общи условия

Активация на акаунт