За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 24 483
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
От самото начало таткото дава капката вит Д директно в устата. Аз я капех на бибата, но от няколко месеца беба сама си търси капчицата. Само като види бутилката отваря устата и чака 😊 (сега е на 9 месеца)

# 601
Ние понеже са ни недоносени близнаците и трябваше да им даваме и желязо и пробиотик и за колики и всичко започнахме със сребърна лъжичка да им даваме от както са си в къщи. И така сега те знаят първо лъжичка та после млякото. Вече са на 4,6 календарни месеци и на 3 м коригирана възраст.

# 602
  • Пловдив
На баткото давах с лъжичка, на малкия директно в устата капех.

# 603
С лъжичка или директно в устата.

Синът ми заведохме на почивка на море когато беше на 1,3г. На плаж по малко сутрин и след обед.
Хвана летен вирус на морето на значително по-голяма възраст - 1 или 2ри клас.

# 604
В началото с лъжичка давах, но защото не знам облизва ли я добре, направо капя в устата. Откакто разбрах, че брадичката е бутончето за отваряне на уста става много лесно хахха

# 605
Моят син сега е на година и четири месеца и просто не бих си го причинила да го заведа на море. Първо заради всичките чревни вируси които може да лепне. Но и най-вече защото е абсолютно неконтролируем. Влезе ли във водата, няма да иска да излезе. Камоли пък да носи шапка или да "стои" на сянка. Той на едно място не е стоял от новороден 🤣  Миналата година като беше бебе пак не сме ходили и не мисля че сме изпуснали много. Някой ден като започне да разбира и да слуша поне малко, ще го заведем.

При нас е същото, макар да е по-малък. Не само неконтролируем, ами и ужасно натоварващо за нас защото всичко слага в устата, докато се усетя и вече е лапнал поредния боклук. На плажа ще има да яде пясък до откат.. Шапката веднага се сваля, никакъв шанс да стои под чадър. А и тръшкането е нещо страшно вече. Единствената опция виждам да сме някъде на Ол инклузив с хубави зелени площи за деца и да се редуваме за по едно бързо къпане в морето с мм, докато другия надзирава бебето …

Витамин Д капя директно в устата. Вземете си такъв с капкомер, например на Oilsen, защото Вигантолът капва мнооооого трудно и беше мъка капването.

# 606
Витамин D давам сутрин на закуска като капя по две капки в  лъжица пълна с овесени или други ядки разбъркани с масло и сирене. Целта е да се приема с по-мазна храна, за да се усвои добре витамина, както и да е предиобяд, защото съм чела, че прием след 15ч00-16ч00 пречи на съня.

# 607
Има ли друго бебче, което да прави по 9 часа нощен сън. От 2 седмици сме така. Спи по 9 часа вечер от последното хранене 20,21 заспива 21:30 и спи до 6, от време на време се буди да пръцне или да се поразмърда, но няма плач от глад, както този през деня.
Храни се по 5 пъти в денонощието, на комбинирано хранене , и доколкото следя от кърмене се снабдява със 60-80мл и и правя 60мл АМ , последните 2 хранения правя 90.
Притеснява ме дали е ок такава дълга пауза, следя я на кантар, наддава си, но все пак да питам при вас как върви, и на колко хранения сте?

# 608
При бебе на 4м изцяло на кърма, има ли необходимост от даване на вода, когато сме на морето?
Чудя се, понеже каката съм ѝ давала предимно изцедена кърма и дохранвах с АМ, та беше свикнала с шишето, но сега бебето не харесва шишето и пие много рядко, когато отсъствам и съм изцедила. Дали няма да започне да отказва гърда, ако му давам вода от шишето с биберона?

# 609
По принцип няма нужда от вода. Но може да иска да суче по-често за да си утоли жаждата, така че ти приемай повече течности.
Не мисля, че ще откаже гърда ако пробваш да даваш вода с шише.

# 610
На 4м беше за първи път на плаж, само топване на крачета във водата. Беше песен, спи на сянка, не мърда особено от мястото, на което е сложен.
На годинка беше вече на по-осъзната почивка и там беше предизвикателство с пясъка, но да кажем, че за 45мин до час успявахме да сме малко в басейна, малко на пясъка, малко разходка. Почивка и после отново. Всъщност беше хубаво, не съм видяла кой знае какви затруднения, просто всичко е за малко.
Сега на 1г10м проявява много повече интерес към водата, към това да си играе с кофички, фигурки и тн. Не мисля, че трябва да се чака до 3г възраст, има много проучвания колко е полезно плуването за децата от най-малка възраст и как развива моториката.
Всяка активност крие опасност, събирането по площадки също води до предаване на вируси и зарази, но повечето не чакат да станат децата им на 3, за да ги качат на обществена катерушка.
Хубаво е да се дава пробиотик преди плаж и нещо за подсилване на имунитета.

# 611
Няма нужда от вода изобщо. А и като е топло времето, кърмата се променя малко да е по-водниста. Просто предлагайте гърдата по-начесто

# 612
  • Бургас
Аз давам витамин Д с лъжичка, капя капките и директно давам, после слагам и малко кърма в лъжичката , един вид да ѝ се оправи вкуса в устичката.

# 613
Nomadgirl, не че нещо, но плуване на бебешка възраст няма 😝 Казвам го от позицията на човек, чиито бебе ходи вече няколко месеца на бебешко плуване (на басейн) с идеята да свиква да се движи във водата. Вече към 2 и половина е по-реалистично и то с плувки и пояс. Иначе да, всяко семейство си преценява доколко си струва и дали ще има почивка за възрастните. Ако имах възможност да отидем с баби, които да се занимават с бебето за 2 пъти по 1 час на ден докато ние с мм се изкъпем в морето, би било прекрасно.

# 614
Не съм съгласна, има много видеа в интернет, в които може да видите и сами деца, които още не са проходили, но плуват.
В нашия случай не е така, но детето опознава водата, движи се постоянно и има нови усещания, ползите са много и има доказана литература и научни факти за това колко е полезно от най-ранна възраст.
Обмислям да ни запиша на седмично плуване “мама и бебе”, подходящо за деца до 3г, не съм посещавала до момента и ще ми бъде интересно дали си струва парите. До тогава на безплатното българско Черноморие.

Линк за пример с плуващо бебе (не си представяйте да плува олимпийски дължини и кроу 😅)  https://youtube.com/shorts/88oOGkJSxg4?si=GtsMeD4JH4qPhp7H

Общи условия

Активация на акаунт