За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 23 930
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
И на мен в последно време ми правят впечатление много постове в различни теми как се изправят или слагат седнали деца, които не са готови за това. Подкрепям напълно  мнението на bleu.angel, и при нас се случиха нещата по същия начин.
Дъщеря ми към 4-5 месец започна много активно да се обръща от гръб по корем и обратното, и след като веднъж се изтупка на земята от дивана, я сложих на пода на гумено килимче, наредих около нея активна гимнастика, разни играчки и тя буквално заживя там Joy Постепенно започна да сяда сама, да пълзи, да лази, когато се почувства готова започна сама да се изправя държейки се за мебелите, после да прави крачки пак държейки се за мебелите. Нито съм я изправяла, нито съм я държала да ходи. 1-2 пъти падна назад, и явно й се задействаха инстинктите за самосъхранение Joy, и се научи ако пада да се извърта настрани така че да не се удари.
Идеята ми беше, че природата си знае работата, децата си имат инстинкти и вродени умения и правят всичко тогава, когато сами са готови.

# 106
Марина, ако таткото категорично отказва да храни бебето, казваш му да си гледа работата и ти си го храни. Трудно е с недоспиването, но ще се справиш. Щом детето се буди отново след час, значи е гладно и има нужда от мляко. Да го залъгвате с вода е абсолютна дивотия.

# 107
Бебето ти е на 6м., нали? Захранено ли е?
Някои съм чувала, че във вечерното мляко слагат по 1 лъжица каша уж да ги засища. Моето е на 9 и си ставам още да го храня. 😁

# 108
Моето се будеше до 16 месеца Joy Разбирах, че е готов да откаже някое от нощните хранения когато си изпиваше по-малко от половината доза мляко и на следващата вечер като дам 1-2 глътки вода, не се будеше до следващото хранене.

# 109
И аз забелязвам повече постове за стоене и седене на бебето. Не разбирам тая мания да бързате да се развиват. Оставете ги сами да изучават света. Аз моето малко я слагах по корем, защото все връщаше храна и да постои малко след хранене, да се разходим, да не се превъзбужда от игри преди сън и не оставаше време да стои по корем. Но се научи да се обръща, влачи се по корем, от скоро прави опити да пълзи на 4 крака. Иска да се изправя, но е много нестабилна. Вчера я видях да слага ръка върху ръка по тръбата на стола за хранене, а с крачетата искаше да се катери маймунската. Никога не съм й показвала такъв начин на катерене и изправяне, не гледа и филмчета, че да го е видяла някъде. Просто явно им е вродено. Ще се научат сами, просто им дайте безопасно пространство. За ходенето на пръсти - много деца го правят като проходят, израства се и не е нещо кой знае колко страшно, не е правилно, но с правилните обувки и напътствия, ще спрат да ходят на пръсти.

За нощното хранене - според мен не е правилно на сила да го махате. Разбирам, че сте изморени, но детето само ще го махне. Някои деца до късно ядат нощем, други махат рано това хранене. Моето от 2/3 месеца спря да търси храна нощем. Буди се, понякога се налага да доприспивам на ръце, но не е яла много време нощем. Вода рядко давам, защото трябва да се изправи и съвсем ще се разсъни. За съседите - полиция. А, според мен оставете таткото да се наспива, щом работи на две работи. Сигурно е доста натоварващо, Вие си лягайте с детето по обяд, за да дръпнете малко със съня. Ние също си гледаме сами детето. Оставям таткото да се наспи, защото като се върне от работа разчитам той да я гледа, а аз да свърша нещо. През деня лягам с нея да поспя и така сме вкарали някакъв баланс. Не може да работи на две места, след работа да помага с детето и вечерта да става да го храни. Абсурдно е просто. Помолете го да помага повече в почивния си ден. Ето сега в пролетната ваканция майка ми беше на гости вкъщи (учителка е) и успях малко да си почина. Помолете някоя баба да дойде на гости, за да си вземете дъх. Реално ние за това сме в майчинство - за да си гледаме детето, това е нашата работа. Не може да изискваме от таткото да работи, да гледа детето, да домакинства и да му остане време и да се наспи. Със сигурност нашата работа е по-изморителна от неговата, но ние поне може да си починем малко, когато детето спи, а той нито на работа може, нито вечер като се прибере, нито може да се наспи пълноценно.

# 110
Здравейте,

Дъщеря ми е почти на 9 месеца. От известно време си върти главата наляво и надясно, докато е седнала. Има ли нещо притеснително в това? Вашите бебета правили ли са така?

# 111
Ваня, не си права за татковците, че трябва да ги щадим така! Гледането на бебе е къртовски труд, денонощен и без почивен ден и час. Мъжете трябва да се включват активно, винаги когато могат. И следва да го изискваме от тях! Дневна дрямка няма как да замени нощния сън, който е изключително важен за здравето, физическото и психическото. Да, съгласна съм, че помощ трябва да се търси и от роднини, но всеки мъж, който прави дете следва да си поеме справедлив дял от неговото отглеждане, което включва и нощни смени.
Твоето бебе явно е доста лесно засега, с такова впечатление оставам, но далеч не всички са така.

Марина, няма какво да питаш тук, слушай майчинските си инстинкти. Щом усещаш, че е по-правилно да храните бебето през нощта, значи така трябва да процедирате. Майката знае и усеща най-добре какво е най-доброто за детето. Съжалявам, че не срещаш подкрепа у мъжа ти, това ви е истинският проблем. 😣

# 112
Здравейте,

Дъщеря ми е почти на 9 месеца. От известно време си върти главата наляво и надясно, докато е седнала. Има ли нещо притеснително в това? Вашите бебета правили ли са така?
Да, моите и двете го правеха, когато седяха в столчетата за хранене. С първото и аз се бях филмирала, с второто ми беше ясно, че това го правят явно, защото са разбрали, че могат И това да правят. Нищо притеснително, минава бързо и после друга щуротия ще си измислят.
Всички подобни странности (моята дъщеря въртеше китките си, синът ми пък постоянно потупваше с пръстчета по таблата, свиваше и разпъваше пръстчетата си), за които всички сме чели и ни плашат, минават. Бебетата опознават телата си, нервната им система се развива и понякога правят странни за нас неща, но това преминава. Важна е цялостната картина - развива ли се детето нормално, всичко е наред.

# 113
Герка, много си зависи и от детето, така е. Зависи мъжа какво работи, как се отнася с всичко. Аз съм наясно, че родителството не е само за един, но може би и разсъждавам от моята гледна точка. Мъжа ми работи на една работа, но често работи и вечер като заспи детето, защото през деня не успява с всичко, а аз съм на дивана като гледам телевизия. От както бях в напреднала бременност до днес, той извършва големия пазар за седмицата. Често пазарува вечер като малката заспи (живеем в София и Метро на Цариградско е денонощно), мие шишета, пълни миялната, мие банята. Няма почивен ден, вади достатъчно пари, за да живеем добре и единственото, което му спестявам е нощем да се наспива, за да се чувства отпочинал, защото останалите часове от деня той е на макс. Никога за нищо не се е скатавал. Не знам какво работи мъжа на потребителката, как са отношенията и задълженията им вкъщи. Просто споделих и друга гледна точка.

# 114
Герка, много си зависи и от детето, така е. Зависи мъжа какво работи, как се отнася с всичко. Аз съм наясно, че родителството не е само за един, но може би и разсъждавам от моята гледна точка. Мъжа ми работи на една работа, но често работи и вечер като заспи детето, защото през деня не успява с всичко, а аз съм на дивана като гледам телевизия. От както бях в напреднала бременност до днес, той извършва големия пазар за седмицата. Често пазарува вечер като малката заспи (живеем в София и Метро на Цариградско е денонощно), мие шишета, пълни миялната, мие банята. Няма почивен ден, вади достатъчно пари, за да живеем добре и единственото, което му спестявам е нощем да се наспива, за да се чувства отпочинал, защото останалите часове от деня той е на макс. Никога за нищо не се е скатавал. Не знам какво работи мъжа на потребителката, как са отношенията и задълженията им вкъщи. Просто споделих и друга гледна точка.

Таткото не иска по никакъв начин да го занимавам с женската работа , която включва от до домакинството , което споделихте. И колкото й да се старая по цял ден и нощ всичко за е оправено няма кой да ме смени. Таткото постоянно са оплаква , че нещо не му харесва и се караме и после твърди ,че бил такъв станал заради детето

# 115
Тогава изобщо не е за жалене. По принцип това не е женска работа, а домакинска. А, той също живее в това домакинство. Тук проблем имате с мъжа Ви, а не детето кога трябва да яде.

# 116
И аз така жалех нашия татко, ох горкия, как го събужда детето (никога не е ставал нощем, аз хранех и сменях памперси) как не можел да се наспи. Обаче после осъзнах, че мен няма кой да пожали. Всичкия ми труд и усилия са просто част от задълженията ми, даже и се правят коментари, че не успявам да се справя добре с всичко. Та затова вече не ме е жал, но той вече приема за даденост аз да се грижа на 99% за детето и изобщо не желае да се включва. Та хич не ги жалете, овреме им връчвайте децата, не чакайте да стигнете до моето положение! Ако недай си Боже утре умра, не знам как ще се справи с детето. Не знае нито кога спи, нито кога яде, къде са му дрехите също ме съмнява да знае...

# 117
До мъж си е. Но това трябва да се заяви от началото на връзката или съжителството. Не е проблем детето. Не може да очакваме, че като се роди детето и той ще стане идеалния баща и съпруг. Трябва да бъде трениран навреме 🤣 И голяма заслуга има свекървата. Като заживяхме заедно с мъжа ми, моята ми каза: “Той знае как се мият чинии, знае как се простира, как да си сготви нещо, ти си почивай.”

# 118
Здравейте мами! От безизходица пиша тук с надежда.
Търся препоръка за добър гастро в София.

Детенцето ми е на 3 месеца, от самото начало сме с рефлукс и не успяхме да се кърмим, единствено помогна Фризовом, но от него изхожданията са на 2-3 дни веднъж и то леко зеленикави понякога и като пластелин, ако не съм дала капки с лактоза, като от известно време след абсолютно всяко хранене плаче ужасно докато не изкара газ, първо си мислех, че не се наяжда, но отпадна като вариант. От време на време просто както се смее започва един писък и виждам че е от болка.
Благодаря ви предварително
На нас ни помогна д-р Йорданка Паскалева.
Работи в МЦ Детско здраве - филиал Ами Буе, МЦ ИнСпиро

# 119
Здравейте взех си ергономична раница за носене на бебето, но като цяло след 10 мин
Започва да ме боли гърба и раменете, не съм си я нагласила правилно (прекалено стегната или хлабава ли) че изпитвам такъв дискомфорт

Общи условия

Активация на акаунт