Дългото чакане след трансфер – тема 117

• 32 989
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Логично според мен ,но аз нямам необходимите познания . Между другото никога не са ме изследвали за ешерихия коли с нито една от клиниките ,а това ми е 4 трансфер . Да ми се разминат сега нещата и ще изследвам и това ,защото със сигурност подобни проблеми водят до спонтанни аборти
Също така на всеки стандартен профилактичен гинекологичен преглед колко от вас са изследвани например за уреаплазма? Да не говорим, че и тя бива два вида, а в някои лаборатории изследват само едната. Тя също води до извънматочна, аборти и тн. Инфекции с подобни бактерии понякога протичат незабелязано, но гинеколозите вземат проба за ешетрихия коли най-често и за гъбички. Което не значи, че нямате и други бактерии.
Относно ПИД - казваш, че е логично да се увреди, е, за жалост някои го разбираме по трудния начин. А казват, че вземат клетка, която няма да го увреди...

# 121
За ешерихия коли е стандартно изследване. Но на някои им правят и биопсия на матката, за да видят дали и вътре в нея няма бактерии. Може би не е гаранция, че ако отвън имаш/нямаш, и вътре ще е същото.
Не знам. Сложни са нещата. Просто никой не трябва да стига до инвитро. За целта трябва здравословен начин на живот и да се създават деца в млада възраст

# 122
Все повече двойки имат проблеми . В Испания болницата е огромна ,не може да си представите колко много хора виждам всеки път и масово са под 30 годишни и добре поддържани ,което говори за здравословен начин за живот . Не знам какво се случва последните години ,но това се превръща в пандемия . Аз почти нямам познати ,които да не са с проблеми при забременяването
 quote author=Pppss1 link=topic=1759811.msg49552105#msg49552105 date=1743750969]
За ешерихия коли е стандартно изследване. Но на някои им правят и биопсия на матката, за да видят дали и вътре в нея няма бактерии. Може би не е гаранция, че ако отвън имаш/нямаш, и вътре ще е същото.
Не знам. Сложни са нещата. Просто никой не трябва да стига до инвитро. За целта трябва здравословен начин на живот и да се създават деца в млада възраст
[/quote]

# 123
И аз го виждам.
Понякога си мисля, че от свободата, която се даде на младите - модата да ходят с голи кръстове и да седят по студени плочки и камъни, също от храната - в нея няма полезни вещества, поне не толкова колкото преди години, цигари, алкохол, заседнал начин на живот, стреса в работата - да преизпълниш плана. Може би не е само това, но и то има значение. Не че някога във вековете всичко им е било наред на хората, но е било по-различно..
При някои хора просто е съдба.
Но тази масовост наистина не е нормална.

# 124
Много е странно някой да ви каже, че няма да се увреди ембрионът. При ПИД риск винаги има, независимо колко са опитни ембриолозите. А не е толкова лесно да се отхвърли ПИД - понякога ембрионът не просто умира, ако не е качествен, ами се захваща, развива и може да доведе до куп проблеми впоследствие. При някои хора си е направо наложително да тестват с ПИД, когато знаят, че имат конкретни генетични проблеми или имат повтарящи се неуспехи/аборти.

Също така на всеки стандартен профилактичен гинекологичен преглед колко от вас са изследвани например за уреаплазма? Да не говорим, че и тя бива два вида, а в някои лаборатории изследват само едната. Тя също води до извънматочна, аборти и тн. Инфекции с подобни бактерии понякога протичат незабелязано, но гинеколозите вземат проба за ешерихия коли най-често и за гъбички. Което не значи, че нямате и други бактерии.
Относно ПИД - казваш, че е логично да се увреди, е, за жалост, някои го разбираме по трудния начин. А казват, че вземат клетка, която няма да го увреди...

# 125
Така е, но и не трябва да се прави на всяка цена, ако няма много налагащи го фактори

Много е странно някой да ви каже, че няма да се увреди ембрионът. При ПИД риск винаги има, независимо колко са опитни ембриолозите. А не е толкова лесно да се отхвърли ПИД - понякога ембрионът не просто умира, ако не е качествен, ами се захваща, развива и може да доведе до куп проблеми впоследствие. При някои хора си е направо наложително да тестват с ПИД, когато знаят, че имат конкретни генетични проблеми или имат повтарящи се неуспехи/аборти.

Също така на всеки стандартен профилактичен гинекологичен преглед колко от вас са изследвани например за уреаплазма? Да не говорим, че и тя бива два вида, а в някои лаборатории изследват само едната. Тя също води до извънматочна, аборти и тн. Инфекции с подобни бактерии понякога протичат незабелязано, но гинеколозите вземат проба за ешерихия коли най-често и за гъбички. Което не значи, че нямате и други бактерии.
Относно ПИД - казваш, че е логично да се увреди, е, за жалост, някои го разбираме по трудния начин. А казват, че вземат клетка, която няма да го увреди...

# 126
  • София
Е при напреднала възраст се препоръчва щото статистиката сочи,че от 70 до 90% клетките са некачествени и оттам ембриона и цялата бременност....аз моите ги дадох за пид.....

# 127
Също така да кажа, че ПИД е само за три болести - Даун и още две. Не е за пренебрегване, но после ако плодът ви се окаже с друго отклонение, ще ви кажат - аа, то ПИД е само за тези, не обхваща друго. Така че ...

# 128
Момичета, дискусията ви ми е много интересна, въпреки че нямам много опит и теоретични познания в тези области на инвитро процеса. Чудя се:

1) Поставянето на лепило преди трансфер не е ли предпоставка за намаляване риска от имб? Може да е самовнушение, но и при двата ми трансфера имах много ясно усещане в корема къде е поставен ембрионът след вкарване на сондата и това физическо чувство ме държеше няколко дни и все си визуализирах, че лепилото и техниката на поставяне малко или много го фиксират в някаква област в матката.

2). При мен първият ембрион беше с ПИД, балансиран, отделно беше 5BB грейд, тогава не правихме пренатест и всичко беше ОК. Сега вторият е без ПИД (не посмях да размразяваме само за целта), 3BB е, чакам резултати от пренатест в момента и се чудех дали и какви рискове анализира ПИД, които след това може да се засекат и при пренатеста. И изобщо какво е препокриването на двете изследвания на ниво ембрион?

# 129
Някъде нагоре четох, че матката нямала кухина 😵💫 Това се учи в 7 клас - матката е мускулест кух орган, като размерите й претърпяват промени не само по време на бременност, но и през различните фази на развитие при жената! Ембриона в матката не може да плува, придвижват го едни специфични образувания в маточните тръби наречени фимбрии, това пише в учебниците по анатомия. Те “завихрят” течността в матката и по този начин ембриона се движи вътре в матката. Извънматочната бременност не винаги е резултат от запушване в следствие на инфекция или нарушен фимбриален апарат. Лично аз съм преживяла една, дясна тръба премахната лапароскопски. След това зададох въпрос на лекаря каква е била причината - никога не съм имала хламидия, уреолазма, микоплазма и т.н Отговора на лекаря беше, понякога яйцеклетката се “обърква” и се имплантира в тръбата. Аз честно казано не съм специалист как яйцеклетката решава кога и къде ще се имплантира. Дали е въпрос на някаква химична реакция, дали на време, дали на специфични гени. Не съм сигурна и че медицината има представа за това. Това, което знам със сигурност е, че при високи нива на ТСХ( над 1,5) яйцеклетката става “мързелива” и това може да е причина за имплантиране не на правилното място. Вероятно има и други фактори и това твърде вероятно да е генетика. Също така приема на разни лекарства и храни също може да доведе до нидация в тръбата. Ако причината е била възпаление/инфекция то лекрят, който е премахнал тръбата щеше да ви информира. По време на операцията много хубаво се оглеждат матка и тръби. Лично в моя случай дори стоеше възможността да запазя тръбата т.к нямаше руптура. Но лекаря сподели, че възстановителния период е характерен с образуване на фиброза, а това със сигурност ще доведе до нова ИМБ.

# 130
Мале, хора, нека се информираме малко повече, преди да разпространяваме невярна информация.

ПИД НЕ обхваща само 3 аномалии. Първо, има 3 вида ПИД (ето тук е обяснено много добре: https://nadezhdahospital.com/laboratorii/genetichna/predimplatacionni-testove/), които се правят при различни проблеми. Дори да приемем, че говорите за PGT-A, който проверява за най-честите хромозомни аномалии, там се рови в 24 хромозома,  всеки от които може да е с проблеми. Може сами да си направите сметката, колко аномалии може да обхване. Разбира се, че не е гаранция и проблем може да има и другаде, но значително намалява вероятността ембрионът да не е ок.

# 131
Репродуктивната система е нещо сложно и огромно. Има изключително много фактори, които влияят. Ние стигнахме до инвитро, когато аз бях на 28г, а ММ на 34г след 2 години опити, т.е не беше възрастта проблема. Аз съм със СПКЯ и нередовен цикъл от както се помня и по това време това беше видимо и по симптоми и по изследвания. Сега съм -10кг и BMI ми е около 21, всички хормони са ми в норма и оптимални съотношения, ИР под контрол, кръвоток към матка и яйчници ОК и въпреки това ми идва на 60 до 120 дни. Да не говорим за това в какво състояние ми е организма след едно секцио и колко проблеми отключи това. С гол кръст никога не съм ходила, защото дори като тинейджърка нямах тялото за това, а и нашите не ми даваха Satisfied Мъжа ми пък е преглеждан от двама андролози, и двамата отхвърлиха варикоцеле, няма прекарани тежки заболявания като дете, които да водят до проблеми със спрематогенезата. Не сме отличници по здравословен начин на живот, но не водим и вреден (не живеем само на полу-фабрикати, не пушим, не пием алкохол, не взимаме забранени вещества). Въпреки това той е с олигоастенотератозооспермия и висок процент ДНК фрагментация.
За мен главния виновник за репродуктивните проблеми е заобикалящата ни среда - микрочастици пластмаса във всичко, много химикали, няма чисто производство, а аз имам и една напълно непотвърдена теория, че родените на територията на България и източна Европа като цяло след '86г. до към '90та може би са генерално прецакани заради радиационния облак от Чернобил.

За ПИД - Lina добре е обяснила. Има освен стандартния ПИД (PGT-A за анеуплоиди) и PGT-М за моногенетични заболявания и PGT-SR за структурни "пренареждания". Така например ако се знае, че двамата родители са носители на рецесивен ген за някое заболяване, ембриона може да се изследва точно за него.

Аз честно казано не съм специалист как яйцеклетката решава кога и къде ще се имплантира. Дали е въпрос на някаква химична реакция, дали на време, дали на специфични гени. Не съм сигурна и че медицината има представа за това.
Счита се, че имунологията в матката има тази роля. Цитокините и NK клетките в матката (които пък пак според проучвания са свързани с гени) всъщност са там, за да подпомогнат процеса на имплантация. Даже съм чела проучвания и че на база някакви реакции чрез тях тялото понякога може да разбере на много ранен етап дали ембриона има потенциал за живот, и ако няма - го отхвърля още преди имплантация. Това вероятно зависи от това точно колко увреден е, защото пък иначе нямаше да има бременности, при които се открива несъвместимо с живота състояние. Но определено всичко това е област, която тепърва започва да се изследва по-задълбочено.

Emay, лепилото не е лепило в този смисъл. Всяко едно лепило е или хранителна среда за ембриона, или лекарство, което третира отклонения на показатели в ендометриума. На първите два трансфера имах EmbryoGlue, още при първия си ми казаха, че ембрионите НЕ остават там, където са поставени, а втория си завърши с извънматочна.

# 132
Това, че не ядеш полуфабрикати, не означава, че другата храна е много качествена - прочети малко повече.
Относно ПИД - имам такъв случай на изследван ембрион, който въпреки високото качество според ПИД се развива доста зле по време на бременност.
Относно матката - да, кух орган, но не с голяма кухина, както някои си представят - "Матката има собствена кухина - cavitas uteri, представляваща тясно цепковидно пространство, формирано поради допирането на предната и задната маточна стена една до друга."

# 133
Новите изследвания излезнаха преди малко . Вече и прогестерона е паднал ,чхг преди 48 ч беше 333 и прогестерона 41.Сега чхг е 384 и прогестерон 34. Силно се надавам да е просто биохимична

# 134
Съжалявам, Пати, искрено се надявах, да се развие в положителна посока. Дано е биохимична.
Мисля си, че ако лекарите даваха малко повече информация защо да направим дадено нещо, нямаше и да се чудим дали е правилно или не.

Общи условия

Активация на акаунт