Преди да изтеглите ипотечен кредит, консултирайте се безплатно с Вероника Атанасова

• 14 188
  • 77
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, искам да рефинансирам ипотечен кредит,защото не ми предлагат добри условия.
 Досега винаги съм била в Райфайзен, сега в ОББ (вече не съм доволна)  и никога не съм търсила в други банки.
Коя банка ще ми препоръчате , къде става бързо ?
изряден платец съм , никога не съм закъснявала. Трябват ми допълнително пари, но ОББ ми дават много неизгодни условия и иска м да ги сменя? Кредитът съм го теглила в райфайзен преди 3-4 години
Кои банки бихте ми препоръчали за ипотечен кредит като търся лихва от 2.5-2.7% , 20 год.

Здравейте,

Благодаря, че се обръщате за съвет към мен. Съжалявам, че не сте доволна от сегашната Ви обслужваща банка. Хубавото е, че на пазара има достатъчно други банки, които биха могли да Ви предложат отлични условия. Това, че сте изряден платец, Ви дава сериозно предимство за рефинансиране при по-добри условия, включително и с допълнителни средства. Разбира се, за да бъда конкретна, ми трябва повече информация за вида и размера на кредита, Вашия доход, обезпечението по кредита и др.

Тук, във форума, е трудно да Ви дам коректна препоръка, без да навлизам в детайли, но ако желаете, мога безплатно да разгледам ситуацията Ви индивидуално и да Ви ориентирам кои банки биха били най-подходящи за целта Ви (вкл. дали диапазонът 2.5–2.7% е постижим във Вашия случай).

Ако прецените, можете да ми пишете на лично съобщение, за да обсъдим възможностите.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 11:52 от Рaдост

# 76
Здравейте,  пълна мъгла пред мен е как трябва да се подходи при закупуване на апартамент на "зелено" чрез ипотека....Какви са стъпките, за какво трябва да се внимава ,за да не съм прецакана, кое е по-добрия вариант за покупка чрез ипотечни кредит - на " зелено" или готов? Как може човек дахсе довери за покупка на зелено,имайки впредвид,че сме в Бг и всеки не е лоялен и ще гледа да те измами?
Ако изтеглиш ипот.заем за 30 г ,но изведнъж се сдобиеш с едни пари след 15 г и решиш да го погасиш, излиза ли ,че самата главница не е мръднала като размер и ти си плащал само лихвите?
Какво бихте ме посъветвали?

# 77
Здравейте,  пълна мъгла пред мен е как трябва да се подходи при закупуване на апартамент на "зелено" чрез ипотека....Какви са стъпките, за какво трябва да се внимава ,за да не съм прецакана, кое е по-добрия вариант за покупка чрез ипотечни кредит - на " зелено" или готов? Как може човек дахсе довери за покупка на зелено,имайки впредвид,че сме в Бг и всеки не е лоялен и ще гледа да те измами?
Ако изтеглиш ипот.заем за 30 г ,но изведнъж се сдобиеш с едни пари след 15 г и решиш да го погасиш, излиза ли ,че самата главница не е мръднала като размер и ти си плащал само лихвите?
Какво бихте ме посъветвали?

Здравейте и благодаря за въпроса!

Темата за покупка на имот на "зелено" е доста широка и много може да се говори и обсъжда по нея. Ще се опитам да очертая основните моменти, за които да внимавате, ако решите да предприемете действие към подобна инвестиция.
Ако търсите изгодна цена на имота, то покупката на имот „на зелено“ често е по-изгодният вариант, отколкото покупката на завършен имот, но изисква поемането на по-голям риск, повече търпение и контрол. При готовите имоти рискът е по-малък, но цената често е по-висока. Под „покупка на зелено“ се разбира придобиване на имот преди въвеждане на сградата в експлоатация. В този тип сделки е много важно да направите предварително проучване – кой е инвеститорът, има ли история, завършени сгради, проблеми или забавяния, както и кой е собственик на земята, върху която се строи, как е финансиран проектът и т.н.

Също така е много важен предварителният договор, защото именно той урежда отношенията между страните. В него трябва ясно да са описани сроковете, плащанията, неустойките, условията за прекратяване и др.

По отношение на плащанията най-често се прилагат поетапни схеми, обвързани със строителни етапи. Някои строители може да Ви предложат вариант с доверителна (ескроу) сметка, при който внасяте парите си по доверителна сметка на нотариус, адвокатско дружество или банка и се освобождават само при изпълнение на конкретни условия, заложени в договора за откриване на доверителна сметка. Този вариант е подходящ и много предпочитан от хора, които искат да минимизират риска, без да превеждат пари директно по сметка на инвеститора.

Преди да пристъпите към подписване на предварителен договор, е добре да проверите дали банките финансират конкретния строител, тъй като не всички компании са приемливи за всички банки.

Кредит за покупка на имот на "зелено" можете да изтеглите от банка, след като сградата бъде изградена до "Груб строеж" и получи удостоверение по чл.181 от Общината. Едва тогава обектите в нея могат да бъдат ипотекирани като самостоятелни обекти. Банките отпускат кредита на траншове, според предвидения в предварителния договор начин на разплащане към инвеститора. Почти всички банки задържат поне 10% от цената на имота да бъде платена към продавача след въвеждане на сградата в експлоатация.

По въпроса с предсрочното погасяване - при ипотечните кредити не дължите такса, ако правите погасявания след първата година. Погасявате директно част или цялата оставаща главница, без да дължите лихвите до края на срока на кредита. Главницата намалява с всяко плащане на месечна вноска.

Надявам се да съм Ви била полезна. Ако имате конкретни въпроси, винаги можете да ми ги зададете тук във форума или на ЛС.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 11:53 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт