Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 40 204
  • 794
  •   1
Отговори
# 450
atom3, казах ти, че се обърка, че ще ме наемеш да ти работя. А за басейна не говоря приказки от 1001 нощ, ползвам си го когато реша. И никакви проблеми засега от 7-8г  нямам с басейна, освен дребни ремонти, сервизиране и обслужване.

# 451
Преди около 2 месеца нали писах че доста апартаменти има обявени за продажба в Бриз. Гледам от тогава според имот.бг на база офертна цена статистически цените са 1% надолу средно аритметично и около 3% надолу медианна стойност. Това е докато се прогнозират двуцифрен скок поскъпване "защото ще влизаме в еврото". Като вземе да се говори че цените падат ще стане по- интересно.

# 452
Преди около 2 месеца нали писах че доста апартаменти има обявени за продажба в Бриз. Гледам от тогава според имот.бг на база офертна цена статистически цените са 1% надолу средно аритметично и около 3% надолу медианна стойност. Това е докато се прогнозират двуцифрен скок поскъпване "защото ще влизаме в еврото". Като вземе да се говори че цените падат ще стане по- интересно.

Хайдеееее пак ли падат цените? За кой път тази година вече! Скоро време един апартамент ще е по евтин от Москвич.

# 453
Аз не бих вярвал на имотбг за тази статистика. Този сайт е ролкова смотан, че ако не беше монопол, щеше отдавна да е в кофата. Вместо да направят някакъв опит да го подобрят, ще го съсипват още повче. Визирам последните промени в навигацията му.

# 454
  • Варна
Сайта е 100%-тов боклук и това го заявявам като човек с професионален поглед над нещата. Тоя сайт изобщо не е монополист, в момента има много силно изместване във FB и други сайтове. Тия не са си сменяли функционалност и дизайн от 20 години, явно и те са одъртели и не им се занимава и каквото могат ще изсмучат и толкова. Когато отдавах апартаментите си под наем направих регистрация там, но така и не пуснах обява защото телефонният номер беше задължителен като опция за комуникация и това в 2025-та. ФБ се оказа много по-добра възможност защото преглеждах профилите на кандидатите и няма да ви кажа що главоболия си спестих, що мангали и маргинали ми писаха не е истина, представям си да бях ходил на огледи, аз отдадох без нито един оглед. Така, че тия от имот.бг им пожелавам бавно забвение, дори не ми отговориха на запитванията, но това е нормално за селският съпорт в България, както се убедих и от контактите си с Виваком чата тия дни, индийския съпорт на Амазон бяха доста по-големи професионалисти, за разлика от махленското поведение тук.

# 455
Обяви без даден телефон за връзка (без значение за какво е обявата) директно ги подминавам. За недаване на телефонен номер оправдавам единствено глухонемите.

# 456
Колкото и калпав да е имот.бг, факт е че болшинството обяви се постват там и на 24 Март средната офертна цена за 2 и 3 стайни в Бриз е била 2133 е/кв, а днес средната е 2109 е/кв и медианната е 2065 е/кв. Едва ли сайта да се е променил толкова за 2 месеца така че според мен тренда е валиден. При 600+ обяви за квартала аз не се учудвам и очаквам да продължи надолу.

# 457
  • Варна
А има ли спад на предлаганите оферти в този сайт?

# 458
  • Варна
Добре Евгени, добре Генов, добре Баро, аз така или иначе на такива отворковци като теб имот под наем не бих дал, та именно заради това и няма телефонен номер. Разбира се моите наематели след първоначалната цедка веднага получават не само телефонен номер, ами и 24/7 достъп до мен по Viber, но това са подробности дето баровците няма да стигнат до тях.

# 459
получават не само телефонен номер, ами и 24/7 достъп до мен по Viber

Явно си от фейсбук и вайбър поколението. Което ме подсеща за весела случка от близкото минало - на една позната ѝ звънят по телефона:
- Айде бе, няма ли да слизаш? От 15 мин. те чакаме пред входа.
- И аз как да разбера, че сте долу и ме чакате?
- Ама писахме ти на месинджъра...

# 460
Ясно е, че в един момента пазара ще се пренасити с имоти, просто защото ще свършат хората които имат нужда от жилище. Не е ясно колко време ще отнеме. В имотния бизнес всичко става бавно така че нещата се случват с годините, не с месеците или дните. Някой ако има статистика по колко нови имота се пускат на година за последните 5 в рамките на гр. Варна би било полезно инфо. Няма съществено напускане на имоти, всички май се ремонтират и вкарват обратно в експлоатация без значение в какво състояние са. Има прираст на населението от 3-4000 души в цялата област, по-голямата част от тях ще искат да са във Варна, така че това би подкрепило търсенето, но гледайки с просто око ми се струва, че се строят на година по повече жилища от новодошлите хора. А и с тенденцията да се презастрояват централните части, защото всеки иска да живее в центъра, се влошава градската среда и в един момент може да стане отблъскваща и самото разрастване на града да стане причина за свиването му. Варна има лоша география, ако го сравним с Пловдив наприер, който традиционно му е конкурент, той е заобиколен от поля от всички страни и има отлични площи за разширение. Варна е заобиколена от море, езеро и хълмове от трите си страни. От четвъртата има поля и е добра но половината от нея е заета от индустриална зона, а останалата половина е владиславово но разстоянието до там става значително и хората се чувстват твърде далеч от центъра та не го предпочитат.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 11:26 от atom3

# 461
Кажете друг сайт освен имот.бг
За мен той е лесен за търсене по зададени параметри, интерфейса му е изчистен. Не знам дали съм свикнала или е добравен добре да се ориентира потребителя.
Мисля че последно пробвах реалтисимо - нямаше избор за много параметри на търсене. Примерно в имот.бг има търсене само последен етаж.

Скрит текст:
Аз примерно не използвам ФБ, а от опит в Ало.бг и ОЛХ само "цървули" са ми звъняли или по скоро писали съобщения, което 1во за мен е несериозно когато търсиш да закупиш имот, а да пишеш на шльокавица и първото изречение да е kupuvam go wednaga, plastam v broj ako swalish 10 hilqdi за жилище от 50000 ( това 2017 г. )

# 462
Ясно е, че в един момента пазара ще се пренасити с имоти, просто защото ще свършат хората които имат нужда от жилище. Не е ясно колко време ще отнеме. В имотния бизнес всичко става бавно така че нещата се случват с годините, не с месеците или дните. Някой ако има статистика по колко нови имота се пускат на година за последните 5 в рамките на гр. Варна би било полезно инфо. Няма съществено напускане на имоти, всички май се ремонтират и вкарват обратно в експлоатация без значение в какво състояние са. Има прираст на населението от 3-4000 души в цялата област, по-голямата част от тях ще искат да са във Варна, така че това би подкрепило търсенето, но гледайки с просто око ми се струва, че се строят на година по повече жилища от новодошлите хора. А и с тенденцията да се презастрояват централните части, защото всеки иска да живее в центъра, се влошава градската среда и в един момент може да стане отблъскваща и самото разрастване на града да стане причина за свиването му. Варна има лоша география, ако го сравним с Пловдив наприер, който традиционно му е конкурент, той е заобиколен от поля от всички страни и има отлични площи за разширение. Варна е заобиколена от море, езеро и хълмове от трите си страни. От четвъртата има поля и е добра но половината от нея е заета от индустриална зона, а останалата половина е владиславово но разстоянието до там става значително и хората се чувстват твърде далеч от центъра та не го предпочитат.

Фундаменталния проблем е че всяка година в община Варна умират около 4000 човека и без Украинците Варна сигурно ще има отрицателен механичен прираст (повече хора напускат отколкото идват). Обаче междувременно всяка година се строят гигантски комплекси с по над 1000 апартамента и има прекалено голям брой свободни.

# 463
  • Варна
Обяви без даден телефон за връзка (без значение за какво е обявата) директно ги подминавам. За недаване на телефонен номер оправдавам единствено глухонемите.

Като ти запалят телефона разни брокери и “брокери”, по 5 от една и съща агенция, по цял ден през 5 минути, друга песен ще запееш.
От 4 години отдавам и всичките ми наематели съм си ги намерила във фейсбук, комуникация единствено по месинджър. Що изтрещял народ блокирах, дето ми звънят на пожар в 23:00… или с неграмотни или неадекватни писания, наркомански снимки и т.н…
Телефона си го давам чак след плащане и подписване на договор с избраните.

П.п един единствен по-изобретателен кадър продължава периодично да ме тормози и до днес. Ровил ми в профила, видял къде работя и от страницата на бизнеса ми взел телефона. Нямам друго обяснение. Мега нагло…

# 464
  • Варна
О, аз дори да си оставя някъде телефона оставям само служебния, който е в един телефон, който не е смартфон и няма интернет...така, че успех на всички мераклии.

Ами в Германия как е - попълваш си анкета и ти звънят ако те харесат. Тука е голяма простотия, с парите си кепазе ставаш...да пасат.

Абстрахирайте се от представянето и се концентрирайте на съдържанието, но ето как е по цивилизования свят, а тука прИтенции... :
https://www.youtube.com/watch?v=70yAv8t9-3A

Общи условия

Активация на акаунт