Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 39 261
  • 794
  •   1
Отговори
# 165
  • при Arctic Monkeys
Ихаа, 250 процента викате, сериозно?  Истината е, че се чакаше балонът да се спука. Еми, не се спука, а какво ще стане занапред, никой не може да каже.

# 166

Преди 3+ години, тези бяха съответно около 58 хиляди евра и 88 хиляди евра. Точно 250%.

Мога много подобни примери да ви дам. 250% от 30хиляди евра са 75к. Такива няма в момента, още по-малко завършени и обзаведени. Но имаше много двустайни по кварталите на цени около 45евра, което по 250% прави 110 хиляди... Ето:

Не мога да разбера, защо отричаме фактите и числата. Някъде може да са 200% нагоре, някъде 300%, но е факт, че повишението на имотите няма нищо общо с естественото повишение на доходите, които за същия период е 20%на процента.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 18:56 от Анонимен

# 167
  • Варна
...
Мога много подобни примери да ви дам. 250% от 30хиляди евра са 75к.
...
Не мога да разбера, защо отричаме фактите и числата.
Не. 30 000 + 250% = 105 000. Има такива цени.

Какво значи "факти"? Колкото и обяви да показваш с някакви числа, аз мога да покажа 5 пъти повече обяви с други числа. Не можеш да докажеш какъв е пазарът с 5 броя обяви. Всички знаем колко измислени има такива. Кажи само какви числа ти трябват да видиш и веднага ще ти покажа подходящи обяви.

# 168
Имат закътани пари явно. Доходите не са се вдигнали толкова осезаемо. Дори и на моряците са им ги вдигнали 10-15% след ковид и пак зависи от фирмата в която са.
От земеделие не знам.

# 169

Една статия, в която са се изказали специалисти и гурута, който явно нямат знания в сферата.  Щом било плащано с кеш, било сива икономика. Може ли тази неграмотност и глупост да я мислят и казват. Е явно може, профи журналиста и той не струва.
 Не било добре да се купува с  кеш, а само с ипотечен кредит. Имам чувството, че знанията са придобити от гледане на съвети от инфлуенсъри, без нито една сделка зад гърба си.

ДоневМ, лесен пример : ако стока струваща 100лв,се увеличи 100%,колко ще струва? Според теб пак 100лв. Wink

# 170

Една статия, в която са се изказали специалисти и гурута, който явно нямат знания в сферата.  Щом било плащано с кеш, било сива икономика. Може ли тази неграмотност и глупост да я мислят и казват. Е явно може, профи журналиста и той не струва.
 Не било добре да се купува с  кеш, а само с ипотечен кредит. Имам чувството, че знанията са придобити от гледане на съвети от инфлуенсъри, без нито една сделка зад гърба си.

ДоневМ, лесен пример : ако стока струваща 100лв,се увеличи 100%,колко ще струва? Според теб пак 100лв. Wink
Ники, сигурен съм, че си направил
неволна грешка, но все пак да уточним кеш е пари в брой. Това е забранено по закон, като
с кеш можеш да плащаш до 10 000 лв. Всички имотни сделки трябва да минават през банка.

# 171
  • Варна
Nohope, прав си, но и Ники е прав, направих си труда да погледна тая статия и в нея се говори за пари в брой в предвид, че клиента плаща със собствени средства, а не с банков кредит. Вече плащането как става със собствени средства  - дали по банка или под масата - ясно, е че една част от сделките частично се плащат в брой под масата, а не по банка, но разбираемо такава статистика няма официална. 

И при сделка с кредит може да има допълнително плащане в брой под масата или по банка.

Тоест имаме един път плащане в брой отнасящо се до сделки със собствени средства по банка, за което се говори в статията и става ясно защото плащането със собствени средства винаги се съпоставя с ипотечни кредити.

Имаме втори път плащане в брой под масата, за което не се говори в статията и няма как да има статистики за това.

Що се отнася до сивата икономика - да може ако плащането е в брой под масата парите да са дошли от недекларирани доходи, но плащане със собствени средства по банка не значи сива икономика.

Мисля, че журналиста не може да работи с понятията плащане в брой, плащане със собствени средства и кеш. Използва ги като взаимнозаменяеми и оттам идва проблема.

# 172
Заглавието и съдържанието на публикацията за кеша може да са подвеждащи (меко казано), но пък със сигурност са предизвикали вълна от репостване, от коментари и пр. Wink Така функционират медиите в интернет, а явно вече и БНР (изслушах материала от техния сайт, за да съм сигурна, че наистина "заслугата" за това е тяхна).

# 173
Безнадежден, плащане до 10к лв по-скоро е за сивата икономика. Щом казваш, че е забранено, явно и ти не си разполагал с пари в кеш, а само кредити и банки. Вземи един кауфланд, в натоварен ден по бързи мои сметки, може да прави между 100 и 300к лв. кеш. Ако е незаконно над 10к да внасяш в банка, или ги горят тия пари, или ги раздават на бедните Joy Ако парите са ти легални, банката и НАП искат да попълниш декларация за произход. Ако щеш плащай 1млн кеш, нямаш ограничение в количеството пари. С две думи, ако си платил данъка на тия пари, няма никакво значение къде ги държиш - в банката или под дюшека. За хората без пари, единствения вариант е кредит. Там пари никой не вижда, само разпечатани хартийки и подписи. За това казвам,тия хора дето пишат такива статии,идея си нямат как се правят сделки, чули нещо, видяли нещо и пишат глупости.
За плащането под масата, Пенко, и ти имаш малка грешка. Парите в брой могат да са си съвсем легални, но купувача да не иска да плаща данък на цялата сделка, а само на данъчната оценка примерно, отделно защо да минават през банка само да им плащаш банковата такса. Има различни похвати при правене на сделки, които хората само са чували за тях и щом не са ги правили, виждали или не са често срещано явление, значи са 100% незаконни.

# 174
  • Варна
Нямам грешка писал съм "може" да са от сива икономика щом са в брой под масата, не "са".

# 175
Безнадежден, плащане до 10к лв по-скоро е за сивата икономика. Щом казваш, че е забранено, явно и ти не си разполагал с пари в кеш, а само кредити и банки. Вземи един кауфланд, в натоварен ден по бързи мои сметки, може да прави между 100 и 300к лв. кеш. Ако е незаконно над 10к да внасяш в банка, или ги горят тия пари, или ги раздават на бедните Joy Ако парите са ти легални, банката и НАП искат да попълниш декларация за произход. Ако щеш плащай 1млн кеш, нямаш ограничение в количеството пари. С две думи, ако си платил данъка на тия пари, няма никакво значение къде ги държиш - в банката или под дюшека. За хората без пари, единствения вариант е кредит. Там пари никой не вижда, само разпечатани хартийки и подписи. За това казвам,тия хора дето пишат такива статии,идея си нямат как се правят сделки, чули нещо, видяли нещо и пишат глупости.
За плащането под масата, Пенко, и ти имаш малка грешка. Парите в брой могат да са си съвсем легални, но купувача да не иска да плаща данък на цялата сделка, а само на данъчната оценка примерно, отделно защо да минават през банка само да им плащаш банковата такса. Има различни похвати при правене на сделки, които хората само са чували за тях и щом не са ги правили, виждали или не са често срещано явление, значи са 100% незаконни.
Ники не ти разбирам поста. Ако ме питаш имам ли пари в буркани под дюшека, не нямам!? Всичките ми пари са разпределени в 4ри банки, като нямам нито един кредит. И не, не е законно да плащаш в кеш повече от 10 000. Ако сумсата е по-голяма тя минава чрез банков превод, като попълвам декларация за произход на средствата.

# 176
Примера с Кауфланд не е правилен,тъй като те не оперират/разплащат физически с тези пари.

# 177
Продължават да се увеличават обявите за отдаване под наем в групите за продажби на имоти в Варна, а толкова големи групи има точно за под наем, няма кой да наема ли? много имоти станаха на пазара за наеми ли? Не мога да разбера

# 178
  • Варна
Е, аз ще ти кажа. Два прилични имота отдадени в рамките на месец на пазарни цени. Не надути, а пазарни. И промяната дойде в момента, в който са поех нещата и си ги отдадох сам, щото брокера не продава само твоя имот. Създадох си система, форма в който пускам и ми е мирна главата и всичко проработи. Иначе много прост народ се изреди да пита.

# 179
Продължават да се увеличават обявите за отдаване под наем в групите за продажби на имоти в Варна, а толкова големи групи има точно за под наем, няма кой да наема ли? много имоти станаха на пазара за наеми ли? Не мога да разбера

Няма, особено на цени близо и до над 1000лв.

Процентът на свободни жилища е много голям, аз имах трудност да отдавам добре обзаведени двустайни, широк център (близо до Медицинския) за по 800лв и 900лв съответно. Имах около 10 месеца от 12 запълненост в дългосрочен план.

А тепърва ще излизат все повече нови жилища на пазара на наемите.

Общи условия

Активация на акаунт