Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 39 399
  • 794
  •   1
Отговори
# 330
Aбе Пенко, кой набор си? Незаконното строителство по местностите е започнало 75-78г, баш в епогея на бай Тошовото време, това че по представителните булеварди не са можели да си простират гащите на балкона не значи, че на гърба на блока не са се остъклявали тераси, завземали общи части и какво ли още не
Филми има достатъчно като почнеш от Топло, Вилна зона, Войната на таралежите...
За пушачите - че то си имаше места за пушачи в самолетите Simple Smile

# 331
Вчера гледах едно предаване по БНТ-2, в което казаха, че 1989г  94% от населението са имали собствено жилище. Този процент не е достигнат от никоя друга държава.
Факт е, че благодарение на строителството преди 1989г имаме язовири, обществени сгради, училища и т.н. На днешно време никой не строи нищо за общото благо.

# 332
Вчера гледах едно предаване по БНТ-2, в което казаха, че 1989г  94% от населението са имали собствено жилище. Този процент не е достигнат от никоя друга държава.
Факт е, че благодарение на строителството преди 1989г имаме язовири, обществени сгради, училища и т.н. На днешно време никой не строи нищо за общото благо.
То и сега е доста голям процентът на населението със собствени жилища. Не знам само защо едно време беше практика 3 поколения семейства да живеят под един покрив. Какво са ги правили останалите жилища?

# 333
Супичка, националните обекти още ги плащаме. С решение на ЦК на БКП 1961г се национализира пенсионния фонд, 1 милиард златни лева е имало в него и започва голямото строене.
Държавата-партията поема ангажимента да изплаща пенсии и това сега се променя на нашия гръб
Трябваше частично да се възстанови фонда след приватизацията на заводите като Девня, обаче нищо такова не се случи.
На свекърва ми са им съборили къща 150м2 за да построят блок на мястото,  получили са обезщетение от 1 апартамент от 120м2, панелка разбира се. Къщата с двора са оценени на 10 хил лв, а апартамента за 21хил лв, и така са принудени да теглят кредит за да изплатят тоз невероятен лукс.

# 334
  • Варна
Скаридка, подозирам че съм малко по-малък от теб. Не казвам, че не е имало нередности ама почивните дни някакви гамени да ми обикалят, да изриват пътищата, да вдигат шум и родителите им да нехаят това го нямаше. Като цяло всеки гледаше да се съобразява, сега това го няма и затова сме толкова уморена и неефективна нация защото нямаме истинска почивка.

# 335
Не сме само ние така. Това си е глобален процес. Ерата на социалните мрежи и изкривения капитализъм. Аз не съм против капитализма, но не и в тази му форма, която е прикрит социализъм. Отделно замогването на простаци води до термина “мутра с пари”. Виждал ли си как се държат. Е така са маса народ тъп с възможности, нали лошата комбинация.

# 336
  • Варна
Да, прикрит социализъм е защото се уреждат фирми приближени на политиците, а също и от политически решения се определя ти дали ще печелиш или не, да не говорим за това как малките се мачкат и как разни наднационални законодателства отново фаворитизират фирми пак близки ама на ония в Брюксел.

Да, много прост народ забогатя последните 35 години, но не е само това проблема, докато не се отделят хомогенни квартали няма да има мир и спокойствие. Според културата и финансовите възможности. Не може интелигентни хора да съжителстват с простаци, не се получава добре за първите, а понякога и за вторите. НО, аз не виждам как може да се сегментира обществото на този етап тук, поколения трябва да минат и дори може би радикални събития да се случат.

Във Франция например има квартали, където определени класи няма как да имат пари да купят и това е хубаво нещо. Щото не може ти да работиш цял живот, да си изградиш своят тих кът и горе да се нанесе някой потник да пие лимоната и да тропа ръченица.

# 337
Здравейте! Има ли някой закупил в сграда Либра, която ще бъде до Зеленчукова борса и как вървят цените на кв?

# 338
То и сега е доста голям процентът на населението със собствени жилища. Не знам само защо едно време беше практика 3 поколения семейства да живеят под един покрив. Какво са ги правили останалите жилища?
Защо, тогава масово се теглят кредити да за жилища, след като хората вече си имат? И, не ми казвай за да ги дават под наем, защото едва ли едно домакинство с по 2хил лева заплати, ще тегли 100-150 евра кредит да вземе апартамент, който после да ремонтира за още 20-40хил евро и да го пусне под наем.
Има много хора, които имат на тяхно име разни порутени къщи в изоставени села, където няма да се върнат посмъртно.

# 339

Между другото не знам какво е това чудо, но чета за Ракитника, че някакви пикльовци го превърнали в мотописта и не давали покой на никой, стигнали се до полиции и накрая се оказало, че били 14-15 годишни. Аз нали се оглеждам за парцел там та затова и разбрах.

За добро или за лошо, Ракитника отдавна вече не е това, което беше преди. Така или иначе, районът е доста по-добър от много други около Варна, вкл. и от Галата (лично мнение)

# 340
Херинга, нима смяташ, че селските къщи паянта и керпич не са влизали в сметките по соца и на всеки е подаряван апартамент?
Чувал ли си за гражданството, за работата на стратегически обекти за да ти позволят "да ти дадат" апартамент, т.е да ти позволят да купиш, за жилищните лихвоточки, дето бая народ изгоря с тях, комисия определяше какъв и къде апартамент "да вземеш" - ако не си партийно величие, партиен секретар или гъзолизец, за 4ри членно семейство взимаш двустаен, често и гарсониера е това, което ти предлагаха. Цената във Владиславово, Младост, Чайка и Левски бяха еднакви, връзките определяха къде ще "вземеш" жилище Simple Smile

# 341
  • Варна
Не знам дали това е било точно така, нямам информация и не съм се интересувал, но дядо ми и баба ми (прадядо ми е бил в лагер като зъл капиталист, а на баща ми определени университети и специалности като право например забранени като неблагонадежден ) са си купили част от парцел заедно с още 5 семейства и са си вдигнали кооперация до Св. Петка в центъра. Вярно с много лишения е било, баба ми е вземала двойни смени на работа, отдавали са под наем тавана и.т.н., но никой не ги е спрял да имат нормален тристаен апартамент на място избрано от тях - като не си спомням датата на строеж ама е или 1954 или 1964. Може и 64-та да е било или 67-ма защото баща ми обясни защо фасадата се рони, че слагали по-евтини материали ли, пясък ли за външната мазилка.

Освен апартамента имахме и таван, вярно със скосове ама го имаше и имахме прилична маза с две стаи, както и възможност да паркираме на двора, площадка където карах велосипед, кош за баскет и лост за набирания ( той за тупане на килими беше по-скоро, ама ние за друго го ползвахме ). Квартали като Владиславово разбрах дълго след като вече бях посетил западна държава още по Бай Тошово време...

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 11:18 от Penkoman

# 342
Penkoman,  ЖСКтата бяха друга бира, питай кой е бил партийния акционер, кой е можел да носи материалите и кой да опъва кабелите. Западна държава по бай Тошово време , не ще да са били от враговете на народа твоите хора Simple Smile.

Цяла къща в двор с други две, одържавени от капиталисти, си купиха само шефовете в Девня,  на по-ниско ниво купуваха една къща за две семейства в района на Стоматология.
Ехаалето от съседните села без жителство чакаше за панелите
В Чайка мога блокове да ти кажа, които са построени върху имоти на хора дошли да работят във Варна, не са можели да си купят имоти в града и са купували празни места в покрайнините. Чайка е била вилна зона,  10г познат са живяли във фургон + барака,  а мъжът е работил в градския транспорт и все не се е домогвал до общинско или ведомствено жилище. Не е било проблем да имат временна адресна регистрация и да се водят, че живеят във фургон, така не са се водили крайно нуждаещи се.
Накрая построяват блок върху парцела и им дават цял един апартамент обезщетение.
Съседите им са били все случаЕни хора Simple Smile от правата партийна линия
А хората от къщите край дупката на Гергов щяха да ги обезщетяват във Възраждане с по един дву или тристаен Simple Smile Добре, че спряха проекта. Бяха си получили заповедите, знаеха и блок и апартамент, обаче имаше условие, че ще ги придобият чак след като бъде реализирана първа фаза от строежа..

# 343
  • Варна
Сега ще ме изкараш привилегирован без да го зная ли? Затова ли така ненавистно се дразня на простотията, защото съм израстнал сред лукс и привилегии? Баба ми е разказвала как са се молили през оградата затворниците в лагера за кора хляб, като е ходила на свиждания...

Баба ми и дядо ми са ги пускали навън ама без баща ми, мен ме пускаха с тях без майка ми и баща ми и така. Не беше лесна работа. Във въпросната държава като удължавахме визите в полицията директно ни дадоха документи за бежанци да останем, помислили, че това са майка ми и баща ми хората и можем да останем.

Иначе да, по къщите около нас живееха по няколко семейства - дали къщата разделена на две, дали семейство на етаж, но всеки си имаше отделен вход. Нашата кооперация с 6 апартамента е ясна, там всеки със собствен апартамент. Сега като се сетя имаше някакви величие партийно на един от етажите, имаше и журналист също, но ние специално не сме имали привилегии.

Ама въпреки, че беше център, нямаше шум, нямаше климатици, спяхме на отворени прозорци, нямаше мотори, гъзари, музики, песове, всеки се съобразяваше. Още помня след 19 часа лятото като се прибирах тишината, спокойствието и как от балконите се носи миризма на пържени картофи и дори се чува цвърченето им в маслото. Можеше да се търкаляш по тревата тогава....

# 344
всеки се съобразяваше.
Ей това е разликата !
Защото възпитанието се изразява в това да не пречиш на останалите, а сега повечето смятат, че като живееш със съседи трябва да търпиш.

то климатици и рокери нямаше тогава Пенко Laughing

Има ли някой закупил в сграда Либра, която ще бъде до Зеленчукова борса и как вървят цените на кв?
Преди няколко поста/страници се обсъждаше въпросната сграда и цените !!!

Общи условия

Активация на акаунт