Второкласници 2025/2026

• 7 118
  • 188
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Пълно е с ненормални на пътя!
Неслучайно е такава статистиката с катастрофите, а капне ли дъжд, просто става страшно!
Аз не виждам как ще си пусна детето самО да ходи на училище ... кучета , деца се разхождат с ножове и наръгват други деца, хора, които имат нужда от психологическа помощ ,но държавата е абдикирала и ги е пуснала да си се разхождат из улиците, шофьорите на пътя и.т.н.
Училището ни е на 10 минути пеша, имаме пресичане на натоварена улица, понякога го водим/взимаме с кола, понякога пеша.Пресичаме само на светофар (пак нямаш гаранция, но ми е една идея по-дигурно )пешеходната пътека често не се признава.
Май не е много по темата, но точно в последните дни точно съм се замислила.

# 166
Здравейте, имам въпрос по повод натовареността в училище и домашните при вашите второкласници. Само при нас ли е така лежерно и до каква степен е нормално? Нашето училище не е в челните класации при резултатите от НВО, затова и учителите нямат амбицията за утвърждаване. Прави ми впечатление, че вече сме средата на втори срок и за домашно все още им дават да преписват текст от 13-15 реда и ако остане нещо за дописване по математика. Нищо не се дава допълнително за затвърждаване на материала, нито за упражняване през почивните дни или в случая тази кратка ваканция. Не съм от взискателните и амбициозни майки. Но като чувам мненията на други майки от други училища има огрооомна разлика между начина на преподаване. Поради тази причина я записах в частна занималня, тъй като в училищната занималня са събрани два класа и е лудница, а и детето често споделя, че госпожата от занималнята направо им пише решенията и отговорите. В частната занималня госпожата споделя, че децата от нашето училище изоставят с материала и трябва да им припомня неща от първи клас. Самите деца за демотивирани. Другият проблем, който срещам е, че виждам как детето ми добива грешна представа за училището. За нея там е място за игра и забавления и после идва ролята за учене. И като отиде на занималня и госпожата й обясни задачата и я остави сама да я реши се среща отпор, защото детето не иска да я решава, не иска да чете, не иска да учи, защото в училище никой не изисква от нея. И съм много объркана. Пак казвам, нямам амбиции, но виждам в децата потенциал, който бива потъпкван, заради лежерното преподаване. Как е при вас? Ще съм благодарна, ако споделите вашето виждане.

# 167
  • София
И при нас е прекалено лежерно, да не говорим, че в занималнята домашните НЕ се проверяват от учителката (само се подписва, че е написано),а в следващ или по-следващ ден от класната, която вече ги поправя.Което ще рече, че децата си пишат грешно и никой не ги поправя на момента, което при моето дете е все едно изобщо да не пише нищо.
  Домашните са малко, нямаме допълнително сборници (само един по математика), аз съм взела два по български, защото моето дете изостава там, а по математика така или иначе си работим по друга система.Това го правим в събота и неделя и понякога и през седмицата, но тогава се водя по детето.Все пак цял ден е бил на училище.

# 168
  • Враца

Това са нашите диктовки за ваканцията. Обикновено за събота и неделя ни дават по една кратичка. На занималнята учат заедно с госпожата, като тя им дава и диктовка или задачи за самостоятелна работа и поправя,което е сгрешено. От това не мога да се оплача. Детето си разбира уроците още в часовете, а на занималня си затвърждава знанията. Госпожите непрекъснато питат дали има някой, който не е разбрал урока и се стараят материала да се разбере от децата. През седмицата след училище не и давам допълнителна работа,освен, ако не е сгрешила някоя думичка. Тогава и давам да я препише няколко пъти, дори и госпожата да и го е задала вече. За почивните дни ми е малка тази диктовка, затова и давам и допълнителни упражнения. Текст, на който да открие сгрешените думи, да добави препинателните знаци. Да запише А или Ъ, У или О и така на татък. Да открие броя на звуковете в думите. Или да раздели слят текст. Абе всякакви упражнения, които да и помогнат. Като никога не давам нещо,което не са взели все още. Гледам да давам и задачи, които са взели през седмицата, за да си ги упражни.
Аз също не съм взискателна, искам просто детето да разбира какво учи. Не се карам, когато е сгрешила в училище, защото госпожата и е помогнала да си намери грешките и да ги разбере.

# 169
И моят няма по нищо домашни за ваканцията. Само едно стихотворение да научат наизуст, за будителите.
По принцип събота и неделя имат нещо дребно- препис на някой кратък текст, или на някоя диктовка от през седмицата. По математика една или две страници задачи от някое помагало (по 4-5-6 задачки са на страницата). Имат по две помагала по български и математика, но работят по тях в училище.

# 170
Имат допълнителни 6 помагала, но всичко се прави в училище. Само по математика има тетрадка за поправка, която е за събота и неделя.
Не смятам, че е лежерно. Когато всички са навън следобед, нашите пишат диктовки и преписи. Зависи от учителя на занималня.

# 171
  • София
А само при нас ли учителката от занималня следи само дали домашните са написани, без да коригира?

# 172
  • Враца
Нашата госпожа по занималня както казах си поправя сгрешеното. Единствено по английски език слага тикче, че е проверено, но без подпис. Но те сега взимат букви и там няма грешки, не знам ако сбърка нещо по английски дали ще го поправи.

# 173
В първи клас като правих проверка на тетрадките домашните не бяха проверявани и поправяни. Вечер трябваше  тепърва да се пререшават, което водеше до инат, сърдене и доста емоционални вечери. Уви, сега във втори клас положението е същото.

# 174
При нас в понеделник всичко се носи и се взема в петък. Само ако си вземем детето след обяд трябва да си вземе каквото ще пише. Моят син никога не връща, но има деца в класа, които не смогват и вечер си носят. Аз преглеждам в петък вечер какво е правил. В повечето случаи има проверки в учебните тетрадки и в работните. Но учителката ни е предупредила и ние да следим, че тя понякога не смогва да провери всичко. На класа е една учителка и сутрин, и следобяд и тя си следи нещата. Казвала ни е, че понякога проверката може да е обща и  - тя казва правилното и децата сами да видят имат ли грешки - това е при някакви упражнения със свободен отговор по някаква тема от изучен текст. Тогава няма подпис.

# 175
В първи клас като правих проверка на тетрадките домашните не бяха проверявани и поправяни. Вечер трябваше  тепърва да се пререшават, което водеше до инат, сърдене и доста емоционални вечери. Уви, сега във втори клас положението е същото.

Извинявам се, но ако учителката от занималнята ги проверява и поправя, тогава на база чии знания ще им пише оценки класната? За мен ролята на учителя в занималнята е да следи да са си написали домашните.

# 176
  • София

Извинявам се, но ако учителката от занималнята ги проверява и поправя, тогава на база чии знания ще им пише оценки класната? За мен ролята на учителя в занималнята е да следи да са си написали домашните.
На база на работата в клас.
Домашната работа е за да се упражни наученото в клас и да се обясни ако нещо не е усвоено в час.

# 177
Част от оценките са въз основа на проверени от класната домашни работи.

# 178
  • София
Част от оценките са въз основа на проверени от класната домашни работи.
При нас мисля че няма официално оценка на домашната работа.В Школо се нанасят само от работата в клас.

# 179
  • Враца
Какво мислите за зеленото училище? Нашата госпожа е дала да попълним декларация до утре, дали ще ходи. Гр. Баня 5 дни- 560лв. Няма никаква друга информация какво ще правят там, въобще какво значи зелено училище? Мен честно много ме е страх да я пусна, а тя иска да отиде, както и всичките и приятелки ще ходят. Та не мога да взема решение.

Общи условия

Активация на акаунт