Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 403
  • 581
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Очевидно не само децата са със зависимост, а и родителите. Много жалко. Въпросите със собствената тревожност родителите решават с помощта на телефоните.
В други държави се случва, но тук, както всичко останало, и това ще се опорочи. Вече се опорочава - слагат стари телефони в кутиите.
Проблемът със сегашното поколение е огромен! Това е най-малкото, което може да се направи, за да се спаси поне някой мозък от мумифициране. При нас е 100% щета въпреки огромните ми усилия.
Вие от какво пишете и коментирате в момента?

# 181
  • here and now
Единственото, което ще научат, е да бъдат контролирани от друг и силово, но не и да мислят самостоятелно и да могат сами да си подреждат приоритетите.
+1000
Много родители се опитват да прехвърлят отговорността за възпитанието и поведението на децата си на някой друг. Това не дава добри резултати.
И "любимото" ми "Ами то като види другите деца и то прави така". Ами научете го да не прави така.
Аз на моята дъщеря често ѝ казвам, че моята роля, като родител е да я науча да мисли, обществото ще я научи да изпълнява.

# 182
milenaka, Този тип манипулация с приписване на нелепи идеи на опонента не е много коректен.
Телефоните СА огромен фактор, подтискащ умственото развитие. Не съм го измислила - има изследвания, мнения на специалисти.

Fever Ray, Да, повечето деца трябва да бъдат контролирани, защото самоконтролът им се развива доста по-късно, когато вече е... късно. Приоритетите на този етап са "Да ми е забавно. Да ми е лесно. Да съм победител". Има отговорни деца, но са малцинство.

I.R., аз не съм дете, имам известен самоконтрол, както и завършено образование и професия. От компютър пиша, но това е без значение

*Алис*, какво им говоря няма никакво значение от една възраст нататък. Не прехвърлям отговорността - тя е моя - да не допускам да се довършат с лесните удоволствия. Те още не са узрели, за да оценят последствията.

Защо е забранена продажбата на алкохол и цигари на деца? Нима трябва да бъдат контролирани силово и не могат да преценят сами риска?

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 10:49 от aaa73

# 183
  • София
Никой не пречи на родителите да контролират децата си.

# 184
  • пустинята Гоби
Моят третокласник не носи телефон в училище, така че не, не ми е звънял мокър в дъжда, че има 2 часа по-малко - няма откъде.

Е хубаво де, вие изобщо прочетохте ли как са забранили в чужбина устройствата - Франция ще затегне забраната за използване на мобилни телефони в средните училища. Това означава, че учениците на възраст от 11 до 15 години ще трябва да заключват устройствата си в шкафче или чанта в началото на деня и ще имат достъп обратно до тях само когато си тръгват от клас.

Никой не е лишил децата от телефони извън училище, почнаха драмите и сърцераздирателните истории. За какво са им устройва с час, не разбрах? Аз имам телефона на класната, при нужда реагира веднага, с детето не комуникирам, когато е в час, само това остава.

# 185
  • София
Не става дума за контрол, а за сигурност и за онези моменти, когато детето има нужда от контакт с родител. Особено голямо такова.
Не всички деца са малки и на възраст да бъдат водени и взимани от родител или с по 3-4 часа учебни часове на ден.
Учениците са на възраст от 6 до 19 г. И някои излизат в 6 и/или се прибират в 22 ч. (не с цел забавление само, а и след уроци,спорт, допълнителни занимания, далечно пътуване и т.н.).
Някои пътуват с градски транспорт до далечни квартали. Други с организиран училищен транспорт, който изпуснат ли и не могат да се приберат сами. И т.н.

В момента телефоните в клас са забранени и в повечето училища децата правят точно описаното. Оставят ги в шкафчето си, в кутия с името си в класната стая или на дъното на чантата с изключен звук и си ги взимат след училище или в голямото междучасие само и то при нужда да разговарят или във връзка с учебния процес. И за това отговарят самите деца, учейки се на самодисциплина. Не охраната или училището. Предвидени са санкции за нарушение.
Ако не се случва в някое училище, проблемът не е в липсата на мерки, а в липсата на контрол, а родителите би следвало да са коректив и да посочват пропуските.
Правилата ги има. Родителска отговорност е да обяснят на децата си, че трябва да ги спазват.
Какво ще промени една пълна забрана децата да ползват телефони до определена възраст?
Защото идеята е пълна забрана за носене, а не просто неползването им (за справка - министъра - има цитати в темата). И страните, в които Е забранено. Пример е Италия, където изобщо е забранено да носят телефони в училище и вече в медиите им се коментират негативите. Конкретно при големите ученици.
Има обаче страни, в които комуникациите са интегрирани в учебния процес и интересното е, че те са сред първите по образователни успехи. Пример е Финландия.
Не забраните, а възпитанието променят картинката.
Когато тук ученици бият друго дете и снимат това с телефон, не телефоните са проблемът.

# 186
  • София
Прочетох и тук как ги слагат в обща кутия при зам директора (става въпрос за училище в София). Което е голяма глупост. Няма условия за такава забрана.

# 187
  • пустинята Гоби
Не съм чула да има училище в София, в което заключват телефоните в шкафче и не се ползват изобщо в училище, пък може и да има такова. В нашето училище ги събират преди часа и след часа си ги вземат. Моят син не си гледа телефона в час, дисциплиниран е и изпълнителен, така че това не ми е довода да съм против. Пътува сам с градския, не съм малоумна и нямам нужда да ми се обяснява, че децата са на различна възраст и пътуват по тъмно - знам, не падам от Марс.

Извънкласните занимания и кой кога излиза от вкъщи и кога се прибира нямат отношение по казуса. И примера с Финландия е безумен, ще ги стигнем финландците на кукуво лято. Само технологиите ни куцат, другото ни е перфектно.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 08:15 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 188
  • София
Не се заключват в шкафче, а се държат в обща кутия, от която всеки може да си вземе какъвто иска телефон. Някъде по-рано в темата бях дала линк -- става въпрос за 119-о.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:05 от milenaka

# 189
  • София
В училището на моите деца могат да си ги заключат в шкафчетата или да ги оставят в кутия с името на всяко дете в класната стая.
Финландия има прекрасна образователна система и би била добър пример за мислещи образователни експерти, но не и докато тук сме по системата на Янка Такева.

Една пълна забрана има абсолютно отношение към казуса, защото според министъра децата няма нужда изобщо да носят телефони.
Отношение има всичко, вкл. има деца, които пътуват и от едно населено място до друго. Сами.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 08:54 от Fever Ray

# 190
  • пустинята Гоби
Според теб има отношение, според мен няма. Министъра днес е тук, утре го няма. Естествено, че пълна забрана няма да има, то е смешно даже, на цялата ни образователна нищета, няма как един министър да се меси в носенето на телефони на хората извън институцията, за която отговаря.

И моето дете пътува, стига с тези пътувания. Всички пътуваме, няма кой да ни спре да си носим телефоните в автобусите, министъра не е Господ все пак. Децата, които пътуват от една населено място в друго и това е свързано с училището са с организиран транспорт, не хващат автобуси от спирките като нашите деца. На тях колко точно им трябват телефони, не е ясно.

# 191
  • София
Отново най-върлите застъпници на идеята в последните страници са с деца в начален етап на образование.
Разберете, децата не са вечно в начален курс! В някакъв момент стават самостоятелни и именно тогава им трябва телефона и тогава стават най-големите зулуми. Както казват старите хора - бай бабо да не те среща мечка.

Нека да вземем за пример София, като най-голям град в България, с най-много училища и най-големи паралелки. В колко училища има шкафчета, където децата могат да си заключват телефоните? В началното училище на голямата щяха да правят, тя вече е на 21 години, освен началното училище завърши и средното и вече е в университет - шафчета все още няма в началното ѝ училище, защото се очаква родителите да ги платят, а родителите не желаят. И това не е единственото. Охраната е човек, гонещ 75-78 години, видимо немощен, не може да впише в книгата посещение на родител при учител, камо ли да събира телефони. И за да ме разберете правилно - училището се води елитно и добро, нарочно не искам да пиша номера му.
Друго столично училище, с добра репутация, в топ 10. Гимназиален етап. Там пропусквателният режим е на ниво, ограната е доста по-млад и адекватен, но и там са по 6-7 паралелки от випуск с по 30 деца. Шкафчета няма, има в класните стаи, децата си оставят телефоните там. Следи се. И се спазва. Тарикатлъците се наказват и родителите са вкарани в голямата картинка и съдействат. И така нататък.

Това, с което аз не съм съгласна е да се отнемат права:  тийнейджърите имат нуждата да имат телефон през цялото време  - дали за споделяне на локация, дали да се обадят при нужда, дали да общуват с приятели. Телефонът не пречи на никого да чете книги, да си учи уроците и да се развива. И не, не съм съгласна заради невъзможността или по-скоро нежеланието на много учители да страда моето дете. През ден четем за поредната детска агресия за бито дете, по Великден четох за дете с комоцио в Русе. А ако повдигнем и темата за т.нар. Локални, в района на Овча Купел и по цялата линия на метрото, както и това, че на децата се налага да заобикалят спирките си - извинявайте, ама с третокласниците не сте се сблъскали още са това. Аз лично треперя зимата всяка вечер да чакам тийнейджърката да се пробере по тъмно и след 20 часа.
Освен това, ако ще се събират телефоните и те бъдат повредени, аз искам да знам кой ще възтановява стойността на телефона. Аз не искам да бъде при охрана, принуждават ме и искам щетите ми да бъдат покривани всеки път, макар че знам какво ще стане - ще се вдигат рамене, ще се казва не знам и така.

А колкото до министерството - предлагам да се съсредоточи в далеч по важни неща - да се оптимизират програмите, да се пренапишат учебниците на по-достъпен език, да се погрижи за ниво на учителите и когато всичко това е факт, може да се отвори отново дискусията за телефоните. Щото е по-важно на ДЗИ-тата децата да не гравитират около 3-ката, а да могат да постигнат поне 4,50 по БЕЛ, както и да не сваляме критериите на НВО-то, за да покажем колко успено е било онлайн обучението по ковид.

# 192
  • София
Министерството е добре да даде алтернативи на децата - спорт, култура, изкуство, а не да се чуди каква поредна глупост да измисли.

За другото ще кажа само, че опитът учи. За съжаление.

# 193
  • в очите на дъщеря ми
Отново най-върлите застъпници на идеята в последните страници са с деца в начален етап на образование.
Разберете, децата не са вечно в начален курс! В някакъв момент стават самостоятелни и именно тогава им трябва телефона и тогава стават най-големите зулуми. Както казват старите хора - бай бабо да не те среща мечка.

Нека да вземем за пример София, като най-голям град в България, с най-много училища и най-големи паралелки. В колко училища има шкафчета, където децата могат да си заключват телефоните? В началното училище на голямата щяха да правят, тя вече е на 21 години, освен началното училище завърши и средното и вече е в университет - шафчета все още няма в началното ѝ училище, защото се очаква родителите да ги платят, а родителите не желаят. И това не е единственото. Охраната е човек, гонещ 75-78 години, видимо немощен, не може да впише в книгата посещение на родител при учител, камо ли да събира телефони. И за да ме разберете правилно - училището се води елитно и добро, нарочно не искам да пиша номера му.
Друго столично училище, с добра репутация, в топ 10. Гимназиален етап. Там пропусквателният режим е на ниво, ограната е доста по-млад и адекватен, но и там са по 6-7 паралелки от випуск с по 30 деца. Шкафчета няма, има в класните стаи, децата си оставят телефоните там. Следи се. И се спазва. Тарикатлъците се наказват и родителите са вкарани в голямата картинка и съдействат. И така нататък.

Това, с което аз не съм съгласна е да се отнемат права:  тийнейджърите имат нуждата да имат телефон през цялото време  - дали за споделяне на локация, дали да се обадят при нужда, дали да общуват с приятели. Телефонът не пречи на никого да чете книги, да си учи уроците и да се развива. И не, не съм съгласна заради невъзможността или по-скоро нежеланието на много учители да страда моето дете. През ден четем за поредната детска агресия за бито дете, по Великден четох за дете с комоцио в Русе. А ако повдигнем и темата за т.нар. Локални, в района на Овча Купел и по цялата линия на метрото, както и това, че на децата се налага да заобикалят спирките си - извинявайте, ама с третокласниците не сте се сблъскали още са това. Аз лично треперя зимата всяка вечер да чакам тийнейджърката да се пробере по тъмно и след 20 часа.
Освен това, ако ще се събират телефоните и те бъдат повредени, аз искам да знам кой ще възтановява стойността на телефона. Аз не искам да бъде при охрана, принуждават ме и искам щетите ми да бъдат покривани всеки път, макар че знам какво ще стане - ще се вдигат рамене, ще се казва не знам и така.

А колкото до министерството - предлагам да се съсредоточи в далеч по важни неща - да се оптимизират програмите, да се пренапишат учебниците на по-достъпен език, да се погрижи за ниво на учителите и когато всичко това е факт, може да се отвори отново дискусията за телефоните. Щото е по-важно на ДЗИ-тата децата да не гравитират около 3-ката, а да могат да постигнат поне 4,50 по БЕЛ, както и да не сваляме критериите на НВО-то, за да покажем колко успено е било онлайн обучението по ковид.
+ 1000%, ама всички са с мисълта,  "на мен няма, да ми се случи"....
Като чакат, тинейджъра, да се прибере, къмто 20.30, зимата в мъглата, след като пътува с 2 превозни средства,  пак ще си говорим!

# 194
Да вземеш на 15 годишен/а телефона в междучасието, за мен е все едно да ми вземат телефона на работа в обедната почивка на работа, за да си общувам с колегите, а да не си гледам телефона и да не звъня на лични познати. Миналата есен прехвърлих дъщерята на абонамент точно заради училището, ползваха телефоните за кахут и други учебни цели, а не им даваха достъп до Уай фая. И класната ми каза, че не може с предплатена карта. Втори клас й дадох един смартфон, пак заради училището. Учеха ги в занималнята на търсене с Гугъл и на тухличката с фенерче не ставаше. Осма година вече ползват телефони в училище, включително и с учебни цели, дори и тази година по време на онлайн обучението по време на грипната епидемия, и сега отведнъж да им забранят, едва ли да има някакъв положителен ефект, най-много да намразят училището. Ако ги забранят и в междучасията, аз ще й взема Нокия с фенерче и въобще няма да носи смартфона, живеем на 13 минути от училище и няма смисъл да го носи в такъв случай.

Общи условия

Активация на акаунт