Забрана на мобилни телефони в училище

• 14 977
  • 460
  •   1
Отговори
# 45
Слушах министъра по този повод, че и сега има училища без телефони - в началото на деня ги прибират в стаята и си ги вземат като си тръгват учениците. Но като го приемат със закон, ще могат всички училища спокойно да го прилагат, защото явно имат недоволства относно практиката. В нашето училище имахме анкета по този повод и от миналата година така си ги слагат децата в кутия в стаята. Явно сме били голям процент желаещи без телефон в час, което е и нормално според мен Wink
Не виждам реално как ще забранят да ги носят до училище, все пак не всеки живее срещу училището.

# 46
  • София
Кой ви кара да купувате телефони за 2к? Купете им обикновен 300-400 лв. Вкъщи компютър или таблет и това е. Нали телефона е само за разговори. Направо ми е чудно как родителите купуват последни модели iphone... После защото децата не учат. Май родителите са по виновни. То и айкоси им купуват. Вече масово са с такива пред училищата. Да санкционират родителите предлагам.

Пастелка, не забравяй, че има хора с различни възможности и различен стандарт. Това, че някой е решил да купи на детето си скъп телефон не го прави престъпник, а човек с възможности. А телефоните от поне 10-ина години не са само за разговори - например, и двете ми деца са със споделена локация и във всеки момент знаем къде са без да звъним или да притесняваме когото и да било по какъвто и да е начин. А няма какво да се чудиш - това, че някой не може да си позволи да купи последен модел телефон, друг може и иска да зарадва детето си и това да не натоварва бюджета му особено.

А има и друга връзка - обикновено децата с по-скъпи вещи са на хора, които ценят образванието и учат доста повече. Защото за родителите им образованието е ценност и искат добро училище за тях. Та именно тези, състоятелните родители, плащат и най-много за частни уроци, за школи, курсове и т.н. Така де, връзка между двете няма.

Затова и въпросът кой ще се грижи за телефоните, които са събрани на входа е силно релевантен. Охранителите по училищата масово са едвам движещи пенсионери, няма условия телефоните да се оставят на съответни места за целта, деца са, ще настане бутаница, разнообранието от телефони по магазините не е чак толкова колосално, та да не може да стане грешка.

# 47
  • София
В кутии в стаите е ок.
Не че това ще направи часовете по-интересни...

# 48
  • София
Преди имаха по два бележника сега ще имат по два телефона Grinning

# 49
Ако телефоните са в стаята, те по всяко време ще си ги взимат. В момента сега има такава практика да се събират телефоните в часа. Според моя приятелка учителка, когато има два поредни часа първия час телефона се оставя, а на втория час на няколко ученика им е писнало и тайничко са си взели телефоните. Освен това масово се носят по два телефона. Единственият вариант е да се държат под ключ. За много ученици те са като наркотик.
Нямам против децата да имат супер скъпи телефони, но защо ще го пращаш с такъв в училище? Нали там е, за да учи... Мойте наблюдения са, че децата със скъпи вещи са много по-мързеливи. Защо им е да си дават зор, след като имат всичко на готово? Децата от по-скромни семейства си дават много повече зор, защото искат някой ден да са заможни.

# 50
  • София
Ако телефоните са в стаята, те по всяко време ще си ги взимат.
Скрит текст:
В момента сега има такава практика да се събират телефоните в часа. Според моя приятелка учителка, когато има два поредни часа първия час телефона се оставя, а на втория час на няколко ученика им е писнало и тайничко са си взели телефоните. Освен това масово се носят по два телефона.
Това зависи от учителя. При сина ми ги взимат по време на междучасието.

Пак да попитам:
Има ли някъде написано кой ще носи финансовата отговорност, ако телефонът изчезне, докато е оставен на съхранение в училището извън стаята на класа?
Защото ако се очаква родителите да плащат, защото училището не може да опази телефоните, това е още едно "против" от мен.

# 51
  • София
Ако телефоните са в стаята, те по всяко време ще си ги взимат. В момента сега има такава практика да се събират телефоните в часа. Според моя приятелка учителка, когато има два поредни часа първия час телефона се оставя, а на втория час на няколко ученика им е писнало и тайничко са си взели телефоните. Освен това масово се носят по два телефона. Единственият вариант е да се държат под ключ. За много ученици те са като наркотик.
Нямам против децата да имат супер скъпи телефони, но защо ще го пращаш с такъв в училище? Нали там е, за да учи... Мойте наблюдения са, че децата със скъпи вещи са много по-мързеливи. Защо им е да си дават зор, след като имат всичко на готово? Децата от по-скромни семейства си дават много повече зор, защото искат някой ден да са заможни.

Пастелка - на колко години са децата ти? Щото моите са на 21 и на 15. Катогорично съм против да нямам връзка с тях, нито пък някой да ми определя до колко пари да купя телефон на детето си. Ако някой може да си позволи да даде втора ръка телефон на детето си - да му даде втора ръка, ако някой може да купи за 300-400 лв - да купи за 300-400 лв, а ако някой иска детето му да е с флагмана на iPhone или Samsung -  си е негова работа. Децата имат по един телефон и ги пращат хората на училище с този телефон.

Колкото до твоята приятелка учителка - дай да забраним за всички, защото излиза -> аз съм бесилна/нямам желание  да се справя. Сещам се за поне 10 начина да се справи средно интелигентен човек с проблема телфон. Но учителите просто не желаят. В голямата си част даже мразят деца, гледат ден да мине и друг да дойде. Не искат и особено да преподават, даже планове нямат децата в тетрадките. Пращат се някакви презентации и това е, за домашно да ги препишат.Толкова. На всяка родителка среща е едно и също - ние имаме проблем с дисциплината, но не им пишем забележки, защото казаха, че родителите им се карат. Всеки Божи път, без изключение.

Колкото до милите отличници от по-скромни семейства - масово, масово наблюдавам следното: само един безкраен хейт. В голяма част от скромните семейства, особено такива на среднисти, чувам, че не карат децата да учат, защото не ги влече. И не, не като да са толкова супер активни. Тъжната истина е, че всичко е с пари. Едно дете от скромно семейство, колкото и да се старае, росителите му не могат да си позволят най-добрите школи и учители, които да го научат на чалъмите, за да влезе в елитно училище. Виж само какви коли спират пред СМГ, испанската и т.н. А за СМГ особено, започват от 3 клас уроците и математическите състезания. Та така де, да се върна на телефона - децата на тези родители, са с доста гърди напред, защото с тях се работи, родителите им са се посветили на образованието им, няма уикенди, няма празници - децата се водят по всякакви извънкласни школи и кръжоци. Та и тези състоятелни хора имат възможностите да купят на детето си скъп телефон. Отдавна тия с телефоните не са децата на мутри и мафиоти, а са децата на средната и високата средна класа, като и за двете групи образованието е от особена важност и ценност.

Спри да демонизираш състоятелните хора, те се грижат за децата си, тези които могат да си го позволят ги записват и в частни училища, а има и емоционално свързани с дадено училище хора, които биха искали децата да продължат семейна традиция и дават мило и драго, а пари за образование не жалят.

# 52
  • София
Относно "телефоните под ключ".
Децата ми учат в едно и също училище от ... 2011. От тогава слушам обещания за шкафчета. Още са си обещания!!

# 53
То даже не звучи физически възможно за осъществяване - да се събират на входа. Има училища с 800+ ученици...
Нелепо и нереално е да се коментира. Ако ще ги събират от училището, единственото работещо решение е както и досега - в стаята. Но да е във всички училища, не само малцина.
Много се палите за нищо. Плюс това според качения линк от синдикатите не са съгласни на никакво събиране от учителите, какво остава коментираното тук - от охраната. Щом училището не е съгласно сякаш само на фаза обсъждане ще си остане. Родителите, очевидно няма да се съгласят на крайната мярка да излизат без телефон изобщо, което до 4 клас не го мисля за проблем по принцип. За големите е наистина неудобно и не виждам възможно да се наложи.

# 54
  • София
Ако вече се практикува това (до колкото виждам по коментари) и телефоните се оставят по време на всеки час при госпожата, то какво коментираме?

# 55
Ако вече се практикува това (до колкото виждам по коментари) и телефоните се оставят по време на всеки час при госпожата, то какво коментираме?
Проблемът е, че на теория уж това се случва, но на практика не ги оставят. Учителите не са падари. Един час е 40 мин, на учителите им трябват 10 минути да съберат телефоните, тъй като има ученици големи философи и тарикати дето губят времето на учителите. Да, има и доста училища с много висока дисциплина и това не е проблем, но в масата си е сложно.

# 56
  • София
Е, като излезне министъра и забрани официално и ще се промени нещо ли?
Мисълта ми беше, че ако вече се практикува то забраната няма да е точно тази, която всички си мислят. Или ще се забранят изцяло или телефоните няма да стоят в стаята. Ама това са догадки докато няма решение.

# 57
  • София
Ами тийновете са се научили на тарикатлъци и на учителите не им се занимава да насложат ред в часа си.

Проблемът е, че на теория уж това се случва, но на практика не ги оставят. Учителите не са падари. Един час е 40 мин, на учителите им трябват 10 минути да съберат телефоните, тъй като има ученици големи философи и тарикати дето губят времето на учителите. Да, има и доста училища с много висока дисциплина и това не е проблем, но в масата си е сложно.

За което вина носи единствено и само учителя. Елементарен начин  за справяне:

Вижда ученик с телефон, казва да се остави на мястото за телефони. Ако ученикът не го направи - заминава с 200 на дъската и получава оценка за предсатавянето си. Като нареди 2-3 двойки, да видиш как пръв ще го оставя.
Вижда липсващи телефони на кои номера са - проверява дали е написала отсъствия на тези деца (30 сек) и ако са в часа - ведро заминават на дъската.

А това синьото си показва, че учителя просто не може да се справи.

# 58
Ами тийновете са се научили на тарикатлъци и на учителите не им се занимава да насложат ред в часа си.

За което вина носи единствено и само учителя. Елементарен начин  за справяне:

Вижда ученик с телефон, казва да се остави на мястото за телефони. Ако ученикът не го направи - заминава с 200 на дъската и получава оценка за предсатавянето си. Като нареди 2-3 двойки, да видиш как пръв ще го оставя.
Вижда липсващи телефони на кои номера са - проверява дали е написала отсъствия на тези деца (30 сек) и ако са в часа - ведро заминават на дъската.

А това синьото си показва, че учителя просто не може да се справи.

Аз не мисля, че в учителя е проблема. Учителите често за заплашвани от родители, защото са написали забележка и лоша оценка на детето. Често самите директори се карат на учителя ако пише ниски оценки. По този начин се оказва, че учителите са с вързани ръце. Ако един учител е строг и пише само заслужени оценки, родителите правят всичко възможно да го премахнат от училището. Вкрайна сметка и учителите са хора и имат семейства, за които да се грижат.

# 59
Учителят на какво основание ще изпитва ученик, който не си оставя телефона? Ако съм аз, ще кажа, че се проявява отношение и особено при устно изпитване ще твърдя до дупка,  че съм  си отговорила, но  съм получила двойка.
Ами ако нямам телефон-например забравила съм го или съм наказана от родителите? Как ще докаже учителят, че имам телефон? И така няколко разправии с учениците и отиде часа....

Общи условия

Активация на акаунт