Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 473
  • 581
  •   1
Отговори
# 150
Има го където го има. При двете ми деца (в гимназиален етап) се събират за часа (понякога и който го даде), а в междучасията ги връщат.

В училището на сина ми на първата родителска среща за 8 клас се обяви, че се забраняват телефоните в училище, включително и в междучасията. Имаше и заповед. Нищо такова не се случи.

# 151
  • София
Какво значи има го където го има?
Телефоните се събираха когато и аз бях ученичка и това зависи от учителят. В край на сметка не са падари.

# 152
Какво значи има го където го има?
Телефоните се събираха когато и аз бях ученичка и това зависи от учителят. В край на сметка не са падари.

Точно затова, за да не зависи от конкретен учител и да не влизат учителите в ролята на пъдари е необходимо да се реши на по-високо ниво. Училище или както се обсъжда в момента , МОН.

# 153
  • София
Само дето на по-високо ниво искат пълна и категорична забрана. Следователно децата изобщо да не ходят на училище с телефони. Не да ги предават, не да ги прибират, а да нямат такива.
Още по-големи пъдари ще станат учителите. Нима ще преджобват децата дали спазват категоричната забрана?!

# 154
  • София
Аз съм за забрана използването на телефони в училище. В повечето частни училища има организация за събиране на телефоните в началото на учебния ден и връщането им в края. Няма никаква драма от страна на ученици и родители. Това се постига с поставянето на ясни правила и създаване на организация за спазването им.

Кориандър, една молба от мен. Кажи за колко големи деца става дума, какъв е пропусквателния режим в училище, къде се съхраняват телефоните, за колко големи класове става дума.

Аз съм против, като говоря за деца 15+. Както и искам, ако ще се събират телефони и такъв се повреди или изчезне, да зная кой ще носи отговорността. Иначе някак в много удобно и едвам кретащата охрана нито ще опази телефоните, нито ще може да проследи кой телефон на кого е.

Разбирам, че има различни мнения, но е много различно ако говорим за дете на 8, с един учител, който предава това дете на родител и следи никой да не влиза в класната стая. Ако говорим за тийнейджър е доста по-различно, защото този тийнейджър ходи сам на училище, свършва зимните месеци 2 смяна в 19:20, виси по спирки сам, ходи на извънкласни занятия сам преди или след училище и т.н. Както и да сравняваме частни и държавни училища, защото повечето частни училища са с по 2-3 паралелки по 20 деца макс, а държавните са с доста повече - 6-7 паралелки, поне 28-30 деца, в зависимост от училището.

# 155
Писах в друга тема, преди десетина дни ни бутна кола с дъщеря ми на пешеходна пътека. Пресякохме си съвсем правилно, имаше само една кола, не беше близо и се движеше бавно уж и това е една от най-спокойните пешеходни пътеки в града, с еднопосочно движение. От тогава съм в паника всяка сутрин, докато не ми прати СМС, че е пристигнала в училище. Четвъртък беше забравила, звънях два пъти на класната, да я помоля да провери дали детето е на училище. Телефоните се събират в час, против съм да стоят и междучасията без телефони.

# 156
  • София
Аз също имам малко дете, но все пак не съм изцяло за забрана тъй като това дете ще порасне. И ако му е нужно да ми се обади поради каквато и да е причина от къде? С жетони и телефонни кабинки в училище ли?

# 157
Значи, няма как да забранят телефоните на децата извън сградата на училището, не е възможно това. Децата ще си ходят с телефони, ще ги оставят на съхранение някъде при охраната например и вътре в сградата ще са без телефон до края на учебния процес. Ако възникне спешен случай детето или учител може да иде до охраната, да вземе телефона и да се обади. Учителите, предполагам, ще имат телефони. В училищата има и камери, децата не са на произвола на съдбата там

# 158
  • София
Това се коментираше и назад. Как точно охраната ще гарантира съхранението на толкова много телефони, че ще даде и правилният на детето? Нали тука не говорим за 10 телефона.

# 159
  • София
И как охраната ще гарантира, че всяко дете ще получи собствения си телефон, ще бъде здрав и ще може да го ползва при нужда?
Охраната в ролята на какви ще събират и съхраняват чужди вещи?
И каква ще е отговорността им при вреда, изчезване, счупване? Училището ли ще компенсира децата?
Или при скрит телефон детето ще подлежи на санкции (какви)?
Ще проверяват ли чантите и джобовете на учениците?
Ами ако родителят спешно трябва да съобщи нещо на детето, защо то да не може да си види съобщението през междучасието?
Дори за елементарно нещо може да е. На мен ми е писала една от дъщерите ми, че цикълът я е изненадал по време на час и не може да се прибере с окървавени дрехи. Това вероятно трябва да стане достояние на байчото от охраната, за да позволи обаждане или какво точно?

# 160
Ами не знам, мога да питам познати как го правят в Гърция. След като са го въвели, значи има начин. И няма как всички да са доволни.
А най-лесно би било просто да няма интернет в училището, да нямат мобилни данни или да ходят на училище с Нокия с фенерче. Все пак идеята е да учат, не да висят по игрите , и се получава, че покрай сухото винаги гори и суровото, на това му се казва общество.

# 161
  • София
Не може да ги откъснат от света, съжелявам. Интернет да няма, телефони да няма...още какво да няма???
Интернет им трябва, защото от първи клас се започва с ИТ специалности Simple Smile

# 162
ИТ специалности от първи клас, на собствени мобилни телефони, свързани с интернет?
Иначе е удобно, даваш им по един таблет, почват да играят на игрите и не мърдат, не им трябва даже да са грамотни, може да цъкат на роблокс и без да знаят азбуката

# 163
  • София
А защо, заради тези, които не са научени от дома на самоконтрол и дисциплина, да бъдат наказани всички?

Има и опция за родителски контрол за твърде податливите. Или родителите им да се погрижат да нямат интернет.

# 164
  • София
Не, той тоя Интернет е от рутерите в това училище. Как самостоятелно да се спре интернета на детето? Това трябва да го направи родителя евентуално. Но в цялото училище да няма Интернет е глупаво!

Общи условия

Активация на акаунт