Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 378
  • 581
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Какво ще имат да разговарят толкова родителите, които уж работят с децата си, които уж учат?
Отглежда се едно разглезено, нефелно поколение, което няма дисциплина и не може да спазва правила.

Например: напомнят да се вземе лекарство, което не изисква детето да е на домашен режим, например - противоалергично; напомнят да си измие зъбите, защото след училище директно е на зъболекар; ако детето е имало някакво неразположение го питат как е и да идват ли да го прибират ако се чувства зле; ако има семеен форс мажор - например забтавен ключ от детето му се казва какъв е план Б, ако има проблем с друго дете - дали всичко е наред или се налагат допълнителни родителски действия и ей такива дребнотемия.

Носила съм костюми за събития на класа, за които няма условия да се съхраняват и понеже не ме пускат в училище - да слезе да го вземе. Носила съм забравени ключове, пари, специални чупливи макети - както казах дребнмотемия, но за мен важни и съществени, които биха ми усложнили доста ежедневието без телефон. И разбира се, това не се прави всеки ден, а по изключение.

# 226
  • София
А, ситуацията със зъболекаря след училище и при нас я имаше.

# 227
Точно пък в периода първи- четвърти клас, никакъв проблем нямаха с телефоните. Тогава дори си носеха в училище играчки от къщи за занималнята и се е случвало учителката да се оплаче, че ги вадят преди да са научили, но не и за телефоните, просто не им бяха интересни. Дъщеря ми за четири години, веднъж ми се е обадила в междучасието, понеже не й беше добре. Ако се забранят телефоните за всички деца до пети клас, това значи, че няма как да ходят сами на училище и да се прибират. По закон до колкото знам дете над 8 години, може да е само навън през деня, ако това не създава опасност за здравето и живота му. В малките населени места децата след първи клас се прибират сами. Мой познат, който работи в БДЖ ми каза, че във влаковете Перник София децата от втори клас пътуват сами

# 228
В Испания, вярвам навсякъде, телефоните са забранени. Носят си ги, но са изключени/ без звук в часовете, ако някой си позволи да го извади, телефонът се прибира и се връща на родител. В междучасията ги ползват. Това от 6 клас нагоре, в началното училище е абсурд, никой не носи телефон в раницата.

Ние сме в Белгия и не мога да кажа за всички тукашни училища, които са хиляда вида: международни, европейски, местни, частни, държавни, католически и прочие, но в общия случай телефоните са забранени и учениците нямат право да ги вадят изобщо докато са в училище, включително междучасията. Телефонът седи на дъното на чантата, изключен. Ако звънне, бъде изваден и подобни, се конфискува, налага се наказание и родителят отива да го прибере. Телефон се получава в гимназията - на 12 години, седми клас. Дотогава нищо. Аз лично съм доволна от това - съвпада с моите виждания за нещата. Изключително много ме дразни племенникът ми в България, с когото прекарваме доста време на морето през лятото - събрали са се братовчедите, шест момчета на сходна възраст 9-12 години + няколко съседски момчета като тях. Ми само нашият седи с телефона по цял ден, със зор прави каквото и да било друго, дори да ходи на плаж. А живеем на 200 метра от брега.

Честно казано, не разбирам какво налага ползването на телефон в междучасията. И без това подрастващите са асоциални в днешно време, та телефоните съвсем засилват тази асоциалност - като се втренчат в тях, изобщо не обръщат внимание на околните.

# 229
  • София
Тогава защо изобщо се взима тоя телефон след като не може дори в междучасие да се обади детето?

# 230
Тогава защо изобщо се взима тоя телефон след като не може дори в междучасие да се обади детето?

На кого трябва да се обажда детето в междучасието? Не виждам синът ми да има потребност да звъни на когото и да било. Междучасието е да си почине, да поиграе джаги и тенис на маса със съучениците и да размени две думи с тях. За какво и на кого да се обажда?

# 231
  • София
Фактът, че едно дете няма нужда от телефон в междучасията, не задължава другите деца/родители  с нищо.

# 232
Фактът, че едно дете няма нужда от телефон в междучасията, не задължава другите деца/родители  с нищо.

Това не отговаря на моя въпрос. Всъщност все едно - аз, на 2000 км от България, проблеми със забраната в българските училища нямам.

# 233
  • София
Който иска да отговаря на въпроса ти е негово право. Аз считам, че не дължа обяснение на никого защото на сина ми може да му се наложи да ползва телефон в междучасията. Затова и не отговорих.

# 234
  • София

На кого трябва да се обажда детето в междучасието? Не виждам синът ми да има потребност да звъни на когото и да било. Междучасието е да си почине, да поиграе джаги и тенис на маса със съучениците и да размени две думи с тях. За какво и на кого да се обажда?
Защото може да е станало нещо и да се наложи да дойда в училището. Ето отговарям Ви!

# 235

Защото може да е станало нещо и да се наложи да дойда в училището. Ето отговарям Ви!

Като стане нещо в училище, за което трябва незабавно да съм известена, ми се обажда възпитателят. Случвало се е, когато синът ми не се е чувствал добре и когато се изръси веднъж от катерушката в двора. Ако има проблеми между децата, те се решават между тях с намесата на учители, възпитатели и директор. Трябва да е нещо изключително сериозно, за да стигнат до родителите.

# 236
  • София
Ама ние живеем в България!!! Тук не винаги възпитателят се обажда. Преди няколко страници съм писала, че аз също съм имала проблем в училище като дете и нито възпитател нито мед.сестра ми е обърнала внимание. Имах телефон, звъннах и дойдоха да ме вземат.
Не разбирам защо постоянно се сравнява как е тук и как е извън България. Българите, които живеят тук избират как да живеят тук както и техните деца.

# 237
  • София
В първи клас никой не ми се обади за счупен пръст на сина ми. Разбрах едва когато отидох да го взема.

# 238
  • пустинята Гоби
При нас учителите винаги се обаждат, ако се случи нещо с децата. Не мога да си представя какъв е този човек изобщо, който не счита за нужно да повика помощ в такива моменти. Даже е безобразно, че едно дете в първи клас трябва да звъни на родител за такова нещо от училище.

Всички си водим децата на зъболекар след училище и някак си успяваме да осигурим измити зъби без да звъним по телефона Rolling Eyes .

# 239
  • София
Ами сестрата си била тръгнала и така. Видимо му нямало нищо, само го боляло. После на рентгена се видя, че е доста леко счупване (само спукване). Но е факт, че разбрах, че има проблем чак като го взех.

Общи условия

Активация на акаунт