Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 242
  • 581
  •   1
Отговори
# 330
Те и нашите са извън двора и то на по-закрито място. Иначе понеже аз споменах за ранния секс, не го свързвам с училище и училищните екскурзии, а с това, че предпочитам да си погледне телефона в междучасието, пред варианта да се натиска с гадже. Доволна съм, че още не се интересува от такива неща. Иначе и тя ходи почти всяко междучасие да си налива вода в бутилката с филтър, казва, че е много вкусна водата в училище, не е съвсем да не се раздвижва междучасието.

# 331
  • пустинята Гоби
Защо децата ползващи телефон излезнаха невъзпитани? Grinning Вие като родители ползвайки социални мрежи и телефони също ли сте? Голям критерий...
Че то няма деца без телефони в училище, всички са възпитани, моля, моля..

# 332
  • София
А вие възрастните с телефони какви сте? Grinning Защото няма и възрастен без телефон.

# 333

Къде се говори за пълна забрана да се внася телефон в училище?

В първия пост на темата.

# 334
  • Най-красивата страна
В гимназията в която учи дъщеря ми,телефоните се събират още преди да започне първия час и се раздават след като свърши последния.Но децата учат само в един кабинет,не се местят.

Всички родители го одобряваме.Не съм чула да има недоволни.
За две години се случи веднъж да върнат телефона на дъщеря ми през учебно време ,защото и станало лошо и училищния лекар я посъветвал да се прибере вкъщи.Обади ми се,за да отида да я взема.

Ако забраната ще важи само за времето през което детето е  в училище-нямам нищо против.

# 335
  • European Union
Интересна тема. Аз се обзалагам, че забраната за използване на телефони в училище ще си остане поредната забрана на хартия. Практическа приложимост - нула.

Работя в училище, в което имаме кутии за телефоните от повече от 10 години. Мога да споделя как се избягва забраната:
- не си дават телефона и очакват учителят да не забележи;
- лъжат, че телефонът им е счупен и е на ремонт;
- включват 3-4 телефона да се зареждат, а поне 6-7 човека минават с оправданието, че телефонът им се зарежда;
- учениците си носят втори телефон, който оставят в кутията. Много често забравят да си го вземат след края на часа;
- оставя се само калъф на телефон. Понякога забравям да опипам всичките трийсетина телефона, а понякога не ми остава време. Този номер много често минава.
- ученик обявява, че си е забравил телефона. Телефонът се дава на ученик от друг клас, който прави контролно.
- пет минути след началото на часа пита дали може да си вземе телефона, че е забравил да му спре звука. Не го връща
- някой от първите чинове се пресяга и си взема телефона;
сигурно има и още, но за тези се сещам веднага.

Това събиране ми носи само отрицателни емоции, като оставим настрана 2-3 минутната загуба на време всеки час. Няколко пъти ми се е случвало ученик да остави телефон със счупен екран и в края на часа да твърди, че телефонът е бил здрав, а аз съм го счупила. В края на часа някой да дръпне два телефона и да остави жертвата да се върти объркано. Да не си е оставил телефона, но да твърди, че някой му го е взел. Досега само веднъж ескалираха нещата със супер скъп смартфон, който се оказа счупен предния ден във фитнеса, но младежът го било страх да си признае. Твърдеше, че кутийката е по-малка и телефонът се е счупил от натиска. Беше преди няколко години, но ми се струва, че цената беше като за 6-7 мои заплати.

И в допълнение да кажа, че 29 телефона тежат много. Така че чисто практически е трудно да се разнасят от входа на училището до определена стая (ако се събират на входа).

# 336
Аз мисля, че забраната я приеха само за часовете, за междучасията, не. Така, че вероятно ще бъде, както досега - с кутиите и ще се събират преди всеки час. Освен, ако някои училища не въведат допълнителни мерки по тяхна инициатива. То и сега има такива. Надявам се нашето да не въвежда, поне за големите. Че дъщеря съвсем ще намрази да ходи на училище.

# 337
Само онези, които отдавна не са млади и са забравили какво е, си мислят, че една забрана ще спре нещо, вместо да засили интереса. Преподавам на ученици 8-12 клас.

# 338
  • София
По скоро да има абсолютна писмена забрана за използване на телефоните по време на час. Наказанието - временно "арестуване" на телефона. Да речем за ден.
Не , че вярвам, че ще се спазва, но поне няма да се поощрява цъкането и гледането на клипчета. На времето играехме на бесенка, бикове и крави , ... на листче с моливче - в скучните часове. Или се рисуваха мустаци на портретите в учебниците.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 18:35 от xxxxxx

# 339
  • София
Това го има много отдавна!

# 340
  • София
Всяка забрана може да се прескочи, учениците са най-добрите в това. Номерът е да се измисли друг начин да оставят телефоните на мира, без забрана.

# 341
  • София
Технически е измислено - клетка със заглушаване на обхвата. Само че това удря и учителите.

Тои в момента се оставят в кутии в часовете, ама ...
И се "арестуват" ... не помага.

Пълната забрана не е решение, твърдо.

# 342
  • София
Решение за какво? Очакват, че учениците ще се съсредоточат повече ли?

# 343
  • София
Технически е измислено - клетка със заглушаване на обхвата. Само че това удря и учителите.

Тои в момента се оставят в кутии в часовете, ама ...
И се "арестуват" ... не помага.

Пълната забрана не е решение, твърдо.

Туй "техническо" решение е недопустимо, законово забранено.
Не учителите, удря ползването на обхвата и извън училището.
Какво ще стане, ако някой му трябва спешна помощ бил той е училището или извън него, но не може да се обади, защото сигналът е заглушен. Според вас сигналът стига само до прозорците/стените на сграда на училището?!
А ето и защо не е разрешено:
https://crc.bg/files/URChS/RChS/Pozicia_zaglushiteli.pdf

# 344
Според първоначалните предложения се забраняват всякакви смарт устройства ( и часовници).
Измененията бяха вкарани в комисиите скоро. Не знам какво са приели.
Моята дъщеря ще е 2 клас и иска, за да звъни кога да я взема. Да снима и домашните, след като в 1 клас и стана зле от сурови кюфтета в стола и се изплаши да стои на занималня.
Не са виновни само телефоните. Не е темата, но материалът и препускането са неадекватни за възрастта на децата. После в телефоните бил проблемът.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 22:33 от CasaDelSol

Общи условия

Активация на акаунт