Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 222
  • 581
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ми те в някои училища са забранени телефони и часовници до 4-ти клас. При нас ще е така.

# 346
В гимназията на сина ми (елитна) във всеки кабинет има място, където всеки ученик е задължен според правилника на училището да си оставя телефона преди началото на учебния час. Предполагам, че всички се досещат колко се спазва правилникът. И отново топката е в учителя, който има само 2 очи и една уста срещу поне 26 ученици.
Освен висенето в ТикТок/IG по време на час, огромен проблем е преписването с помощта  телефоните. Предварително взимат от другите класове, за да оставят някакъв срещу своя номер на определеното място, и така техният остава в тях. Вече и при устно изпитване лъжат, като ИИ им диктува в слушалка, колкото мъничко топче, поставена в ушния канал. Защо да полагат усилия да внимават в часовете и защо да се подготвят вкъщи, след като знаят, че ще препишат на контролната/класната или ще измамят на устно изпитване? Мислите ли, че като станат студенти по медицина, инженерни науки, архитектура, право..., ще загърбят тези практики? А те смятат да учат точно това. Неслучайно вече следването в чужбина не е вече толкова атрактивно, а е по-достъпно отвсякога.

Няма нужда да измисляме топлата вода - хората отдавна са въвели работещи практики. Главното условие да се спазват правилата, е да има адекватно наказание, ако не се спазват. В системата на българското образование обаче  задълженията на учениците са пожелателни - ако не си ги изпълняват, нищо не последва. Законът ги пази.
 Съответно - очакват и същото, след като завършат.

# 347
  • София
България пази каквото и да направиш. Няма правосъдие в тая държавица. Излезнат ли от нея обаче дупе да им е яко Simple Smile Но темата не е за това

# 348
Ирена и на студентите ли да забранят телефоните предлагате, за да не ползват ИИ? Преписаното от ИИ си личи от километри, дъщеря ми не го ползва дори за презентации, които си прави в къщи за домашно, защото учителите го познават. Иначе тя не е с телефон в час, но пак се разсейва, рисува си по тетрадката понякога, вместо да слуша. Но поне не нарушава дисциплината, да шуми, да си говори със съучениците си, да си щрака на телефона и не ми се оплакват от нея. Да бих искала да е по-ангажирана в ученето и по-малко разсеяна, но поне се успокоявам, че би могло да е и по-зле.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 12:26 от lyatno vreme

# 349
Ирена и на студентите ли да забранят телефоните предлагате, за да не ползват ИИ? Преписаното от ИИ си личи от километри, дъщеря ми не го ползва дори за презентации, които си прави в къщи за домашно, защото учителите го познават. Иначе тя не е с телефон в час, но пак се разсейва, рисува си по тетрадката понякога, вместо да слуша. Но поне не нарушава дисциплината, да шуми, да си говори със съучениците си, да си щрака на телефона и не ми се оплакват от нея. Да бих искала да е по-ангажирана в ученето и по-малко разсеяна, но поне се успокоявам, че би могло да е и по-зле.

Между ученици и студенти - разлика огромна. Вторите са несравнимо по-зрели и учат, защото искат и каквото искат, а не защото ги карат насила.

Преписаното от ИИ си личи, но това не пречи на ученика да оспорва.  Освен това все повече се усъвършенстват така да препишат, че да не си личи.

Вие, докато работите, джиткате ли си из телефона? Защото работата на учениците е да учат. Оставяме настрана абсурдните програми и претовареността на децата с един куп излишни глупости - въпросът за телефоните е принципен. И големият проблем вече даже не е в разсейването, големият проблем е в преписването. После се чудим защо новото поколение нито знае, нито може, все очаква да мине тънко, но претенциите са огромни.
Вашата дъщеря не е всички ученици. Моят син пък въобще не си носи телефона на училище - решението е само негово. Вашата дъщеря и моят син са едно мижавко малцинство. Вероятно и са подигравани от тарикатчетата.
Винаги може да се направи организация телефоните да бъдат оставяни на влизане в училището в заключващо се шкафче. Който наруши правилото и хитрува, да бъде глобен, т. е. родителите му, защото разхищава обществен ресурс - образованието се издържа от държавния бюджет. Хората са го измислили, спокойно могат да се вземат добрите практики.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 13:22 от Ирена_

# 350
  • Пловдив
В нашето училище са забранени, но и аз не давам телефон на детето дори и да са разрешени.
Винаги ще има дребни тарикати и от учениците и от родителите. Смешно е как се опитват да излъжат системата, но системата рано или късно ще ги прецака.
Така или иначе ще завършат училище и идва ситното сито на живота. Тези, които са си налягали парцалките в училище ще имат повече избор и възможности, а другите  играли и звъняли по телефоните ще са вечните подчинени, работещи за ниски заплати, при лоши условия, продължаващи "борбата" да надхитрят системата. Ще се превърнат в едни мрънкащи възрастни на които все някой друг ще им е виновен, че са неудачници.
Но и в това няма нищо лошо все пак на света са нужни много повече обслужващ персонал отколкото ръководители.

# 351
  • София
.... Който наруши правилото и хитрува, да бъде глобен, т. е. родителите му, защото разхищава обществен ресурс - образованието се издържа от държавния бюджет. Хората са го измислили, спокойно могат да се вземат добрите практики.
Точно!

# 352
  • София
Ще чакам с нетърпение да видя как ще посмеят да глобят някой😆Те не глобяват, защото са превишили скорост на улицата ама ще ме глобавят, че детето се е направило на интересно и не си дало телефона!
Може би не живеем в една и съща държава!

# 353

Между ученици и студенти - разлика огромна. Вторите са несравнимо по-зрели и учат, защото искат и каквото искат, а не защото ги карат насила.

Преписаното от ИИ си личи, но това не пречи на ученика да оспорва.  Освен това все повече се усъвършенстват така да препишат, че да не си личи.

Вие, докато работите, джиткате ли си из телефона? Защото работата на учениците е да учат. Оставяме настрана абсурдните програми и претовареността на децата с един куп излишни глупости - въпросът за телефоните е принципен. И големият проблем вече даже не е в разсейването, големият проблем е в преписването. После се чудим защо новото поколение нито знае, нито може, все очаква да мине тънко, но претенциите са огромни.
Вашата дъщеря не е всички ученици. Моят син пък въобще не си носи телефона на училище - решението е само негово. Вашата дъщеря и моят син са едно мижавко малцинство. Вероятно и са подигравани от тарикатчетата.
Винаги може да се направи организация телефоните да бъдат оставяни на влизане в училището в заключващо се шкафче. Който наруши правилото и хитрува, да бъде глобен, т. е. родителите му, защото разхищава обществен ресурс - образованието се издържа от държавния бюджет. Хората са го измислили, спокойно могат да се вземат добрите практики.
Разбира се, че да.

# 354
Ще чакам с нетърпение да видя как ще посмеят да глобят някой😆Те не глобяват, защото са превишили скорост на улицата ама ще ме глобавят, че детето се е направило на интересно и не си дало телефона!
Може би не живеем в една и съща държава!
Точно поради тази причина ситуацията ще бъде "кучетата си лаят, керванът си върви". МОНьо може и да забрани телефоните в училище, но нормативно нещата ще бъдат такива, че забраната ще е неприложима и всичко ще е постарому.
Те добрите проверени практики не ги искат - искат прост електорат и схемите им да си вървят необезпокоявано.

# 355
Аз понякога си правя нещо на телефона в почивките, когато съм на работа. В училището на дъщеря ми ги оставят в кутии в час, въпроса е за междучасията. Тя ще е десети клас сега, от първи до четвърти клас стояха по цял ден в кутиите. Даваха им ги в края на занималнята, когато учителките искаха да си починат.

# 356
  • пустинята Гоби
И деца от 1 до 4 клас носят телефони, че учителките да си починат? Чудна, родна картинка!

Не знам защо всеки си мисли, че примерът му е чудесен и страхотен. Какво значение има кой какво прави/ не прави с телефона си в училище? Да се приеме нещо там и да се спазва от всички, а не тоз така правил, онзи друго.

# 357
  • София
Примерът с телефоните започва на доста крехка възраст, за да си почива я родител я някоя учителка в яслата или детската градина ( и много моля без тия неща, че не се дава, защото имам пресен пример и с двете си дъщери за тая работа).
От 1- ви до 4-ти се почва научи първо азбуката и да пишеш и тръгни първи клас. И какво ще прави 1-ви клас? Новите “норми” леко дорягат вече. Сега пък телефони им пречели. На какво нали се учат от единият клас за другият и са вундеркини?
Има нещо доста гнило в цялата система и не са телефоните ама нека ги спрем пък току виж влезнали в Харвард 😀

# 358
Ами в малките градове децата след 8 годишна възраст се прибират сами от училище. Естествено, че всеки родител ще иска връзка с детето си. Моята дъщеря в първи клас първоначално беше без телефон, но почти всички други имаха от началото. После пробвахме с телефон с копчета, но не й бяха интересни и постоянно ги губеше, забравяше, удавяше. И така взехме смартфон, за да можем да я чуем, когато се заиграе на връщане от училище. Аз си мисля, че закон вече приеха - без телефони в час, което реално си беше така и до момента. Вече всяко училище може да си приема и допълнителни ограничения, ако прецени.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 18:02 от lyatno vreme

# 359
  • София
Първо, на първо, гнилото е, че още едно време психолозите са казали, че една учителка не може да владее вниманието на група, по-голяма от 5 деца/човека. Това е прост факт.
В другите държави са го приели и в клас с 20 деца, са разделени на 4 маси по 5 и имат по 2 учителки.
23 деца, ако ще във вакуум да ги сложиш, с 1 учителка просто не става номера.

Общи условия

Активация на акаунт