Забрана на мобилни телефони в училище

• 20 919
  • 581
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Учителите ползват телефони, защото ...
Защо приравняване учениците с учителите? 
Не ги приравняваме, но имаме по-високи изисквания към тях.  Докато са в час или на открито с децата, очите и ушите им трябва да са в децата.  Попълване на дневници, комуникации с колеги,   ръководството, родители , ... - в предвиденото за тези дейности време.
В края на предишната учебна година се наложи да чакам пред нашето училище около час. Имаше изведени 2 групи от лятното училище за малките. Едната учителка  - младо момиче, учеше децата от нейната група да танцуват и явно се забавляваха добре. Другата -  около 35 годишна, беше седнала на стълбите пред входа и през цялото време разговаряше по телефона, а децата се бяха попиляли.  Дворът е голям, 2 корпуса, строеж на топла връзка помежду им, пристройка, няма видимост. Отвреме на време доброволно се явяваше някой дребосък да съобщи, че отива да си купи нещо от павилиончето, което е отвън и се пресича улицата.  Ето това е. Учителите са различни, някои съвестни, някои не.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 03:20 от xxxxxx

# 481
Образуванието ни е пълем шийт.
Май и ти си от пострадалите.

# 482
За родителския контрол, Ами децата са различни. Аз имам две, и двете получиха смартфон на една и съща възраст, голямата няма родителски контрол, а малката има. И не че фаворизирам децата, но голямата  не се интересуваше толкова от телефона, имаше по три, четири часа максимум на ден, имало е дни, изобщо не го е ползвала. Но малката като се залепи за игрите, и потъна. Наложи се, след дълга окопна война, защото е черен инат, да ги огранича с контрола, за да види, че има свят около нея, да научи нещо в училище, и изобщо да функционира като човек, а не електронно устройство

# 483
Включвам се без да съм изчела цялата тема, извинявам се, ако се е обсъждал подобен казус. Днес в края на часовете, жената, която почиства в училището пренася кутията с телефоните от учителската в класната стая. Оказва се, че телефонът на сина ми не е там, а сутринта е бил предаден. След известно издирване, около час, телефонът е намерен в коридора пред класната стая на друг клас. Някои от учителите са се включили в издирването, но директорката не  е проявила никаква отговорност. Кой носи отговорност за изгубен телефон от учителската стая ? Това ме вълнуваше още  в началото на годината, но всички ме уверяваха, че няма да има проблем.

# 484
Включвам се без да съм изчела цялата тема, извинявам се, ако се е обсъждал подобен казус. Днес в края на часовете, жената, която почиства в училището пренася кутията с телефоните от учителската в класната стая. Оказва се, че телефонът на сина ми не е там, а сутринта е бил предаден. След известно издирване, около час, телефонът е намерен в коридора пред класната стая на друг клас. Някои от учителите са се включили в издирването, но директорката не  е проявила никаква отговорност. Кой носи отговорност за изгубен телефон от учителската стая ? Това ме вълнуваше още  в началото на годината, но всички ме уверяваха, че няма да има проблем.

Аз съм категорично против взимането на телефоните. Голямата ни дъщеря е в 7. клас - много чувствителна и притеснителна. Миналата година беше много критична за нея в емоционално и психическо отношение. Не разбирахме какво се случва с детето ни и виждахме тревожни сигнали. Не искаше да ходи на училище, при положение, че до 4-ти клас нямаше никакви проблеми и не й се събираха и 5 дни отсъствия за годината. Добре, че психоложката се ангажира да я наблюдава, да разговаря с нея и ми се обаждаше да ми дава информация. Чак преди началото на тази учебна година детето сподели какво се е случвало миналата година. Нещата се промениха за добро, но сега сме постоянно в контакт по Вайбър. Пише ми почти на всяко междучасие по нейно желание. Изпращаме си смешни неща, шегуваме се, търси съвети за определени ситуации, които иска да отреагира на момента. За нас е изключително важно детето да знае, че може да сподели каквото и да е по всяко едно време.

# 485
  • София
А какво Ви отговориха учителите като ги попитахте? Ясно е сега, че ще си измият ръцете и ще кажат, че отговорността не е тяхна, но все пак те ги събират и те имат грижата на края на часовете те да ги върнат на децата.

# 486
И на мен ми е интересно. Отговорността носи училището, разбира се. Даже конкретният служител. Но, ако натоварят лелките (чистачките) да отговарят за скъпите телефони на 500 деца. Те, със своите минимални заплати, вероятно ще откажат, или ще напуснат. Аз не мисля, че на някого е написано в длъжностната характеристика? Освен на домакинката на училището??

# 487
  • София
Писах го и в началото на темата - пълна простотия. Поредната глупост от министерството с популистки характер - ето ние се борим със зависимостта на децата от екраните, но никой не помисли за практическото измерение на проблема. Това със събирането е приложимо само за деца в начален етап, от един учител, който е нон-стоп с тях и има шкафче, в което да ги заключи. Влезем ли в прогимназиален етап, вече е мазало, защото децата са на кабинетна система в повечето училища и става чудо. Едно, че половината час минава в събиране и напомняне, друго - че в крайна сметка учителите не са пъдари, трето - децата са ужасно изобретателни. В гимназията вече е кулминацията.
От друга страна, аз като родител, искам да имам връзка с 16 годишната си тийнейджърка, която има по 7 часа всеки ден, втора смяна е и часовете свършват в 19:20. Доброволно си е споделила локацията и я следя къде е, прибира ли се, проблем има ли няма ли. Има дни, в който с извънкласните дейности излиза в 9 и се прибира в 20 часа. В час, от ден 1 имат място, на което си оставят телефоните. Учителите им не ги проверяват поименно, а ако на мястото на номер няма телефон - пишат отсъствие. Не, че няма деца с по няколко телефона, калъфче и прочее простотии, но като цяло си ги оставят.
Пак да кажа - това е поредната наредба, за която в почти нито едно училище няма условие да се изпълнява. Поредната глупост, която е вменена на учителите. От друга страна - ето, четохме за учител с връзка с 13 годишна ученичка, учителите също са хора - какво пречи да се появи служител на училището крадец и да изчезват телефони? Или пък някой без да иска да го изпусне на земята и телефонът да се счупи? Аз като родител нямам вина, ама на мен ще се падне честта да подменям телефони по-често, което ме притеснява. А за гимназиален етап, телефонът им е част и от статуса, та съвсем.
Абсолютно не смятам, че трябва да се събират телефони не и докато децата нямат индивидуално шкафче с код, здраво, така че да не могат да изчезват телефони. Между другото, в началното училище на голямата се говореше да се направят такива шкафчета, тя вече е на почи 22, почти си завърши бакалаваъра, но шкафчета още няма.

# 488
Ами, просто трябва да се направят или шкафчета за всеки в коридора, или да си ги оставят в началото на всеки час в стаята, в която са. А откакто повечето училища са на една смяна, може да направят междучасията и по 15 минути. За подобни дейности

# 489
  • София
Оставянето преди всеки час в една кутия не се ли прави и сега? Като бях ученичка също го практикуваха.

# 490
Прави се и сега, при дъщеря ми винаги се е правело. Много се надявам, след като правителството подаде оставка, да не стане задължително за гимназистите да са без телефони и междучасията. Училището в което е дъщеря ми няма да въведе такова правило, ако имат избор, директорката е много против, само ако ги задължат от МОН.

# 491
В 11 клас е синът ми. Никой не събира телефони на гимназистите. Няма кой да го играе пъдар. Една част от съучениците му след месец-два ще са вече пълнолетни. Ако някой не иска да слуша в час е без значение как ще го направи, като си зяпа в телефона или като спи на чина, резултатът е един и същ. Учителите да не си затварят очите, когато се преписва, от катедрата се вижда много добре. Събирането на телефони не решава никакъв проблем. Могат да оставят един и да имат втори в себе си. Пак казвам обаче, че от катедрата идеално се вижда кой работи сам, кой преписва, кой надзърта при съседа и т.н.

# 492
Да ви кажа, на този етап моят 9-класник ходи без телефон на училище. Дребният - също. Но ние живеем до оградата на училището.  По-големият страда от това, че масово си забучват носовете в телефоните и няма с кого да се общува в междучасията. Той до края на 7ми клас имаше само телефон, без план и без интернет. Но, децата са различни и зависимостта се развива ултра бързо.
Тъй че, аз съм съгласна да им се прибират телефоните по време на училище и да им се връщат след това.
За някакви екстремни ситуации, примерно ако на дететому прилошее - няма да им откажат да се свържат с родителите си. Ама да играят в телефона вместо да слушат урока по литература - не е редно. В класа на 9-класника има 6-7 такива деца ПОНЕ.

# 493
  • София
Ама това не е ли техен избор? Щом на определена възраст ще се купи телефон трябва да се знае какво ще последва евентуално освен ако няма сложен родителски контрол.

# 494
  • пустинята Гоби
14-15 не знам дали е редно да имат избор, дали да си гледат телефоните или да слушат урока, поне в училище. У тях си и на улицата, не е работа на училищните власти, каквото искат да правят. За мен не е ок, деца които са старателни да виреят в подобна среда. В училище трябва да има ред и правила.

Едно и също се дъвче в темата - сакън, ако маминка не се чуе с 16 годишното си отроче по време на училищния процес. Ами чувайте се, никой не ви пречи, нито са взели телефоните, нито нищо. И не, не минава половината час, докато децата си оставят телефони и си ги вземат после, става за има няма 30 секунди едното и 30 секунди другото. Практикува се и работи.

Общи условия

Активация на акаунт