Забрана на мобилни телефони в училище

• 20 581
  • 581
  •   2
Отговори
# 525
Нямам против децата със СОП, аз моето дете също съм го водила по специалисти и по едно време се съмнявах да не би и тя да има. Това дете според преподавателите също е с умствена изостаналост като майката, но без такава диагноза, тъй като родителите умишлено не искаха да го водят да го диагностицират. Опитваме се да обясним, че при 16 годишни телефон в междучасието, което е за почивка не би трябвало да е проблем за никой.

# 526
  • пустинята Гоби
Само да вметна, че никой не е казал, че е работа на училището да се грижи за зависимостта на децата към телефоните. За мен е странно, че не разбирате, че за децата ще им е най-добре да общуват помежду си, вместо да се блещят в телефоните си. Така или иначе телефоните присъстват и вероятно ще останат. В час не би следвало да ги има обаче и лично аз смятам, че свестните училища и учители, би следвало да се погриждат за това.

# 527
  • София
Пък и ставаше въпрос за забраната на мобилните телефони и как учителите ще контролират това и кой ще носи отговорност, ако супер-дуперският телефон на детето изчезне. Това какво общо има с делегирания бюджет?! Говорим за правила и спазването им.

Има, ужасно много има! На гаменчетата никой не смее да им каже копче, защото точно те, заради делегираните бюджети, със силното насърчение на директори, са изградили чудесното чувство за безнаказаност. 99% от децата спазват правила, дай заради 1% гамени да страдат всички. Точно това се прокламира - ние не можем/не искаме да решим проблемите с гаменчетата, затова ще страдат всички, защото така е по-лесно. И понеже повечето учители грам не ги интересува дали децата са научили нещо и не искат да признаят собствената си безпомощност за справяне именно с гаменчетата, давай всички под ножа. Аз срещу това съм против.

Пак да кажа - голяма част от съгласните са родители на деца в начален курс, които се водят и прибират от училище от възрастен. След 5 клас, дори и в училище не е безопасно. Аз, между другото, говоря за 2 столични училища с претенциите да са елитни и с подбрани деца, не искам да си мисля какво би било в по-нискобаловите такива, където са основно деца, които ученето не ги влече. И не, в България училищата нямат пари да слагат сапун в тоалетните, макар и по закон да е задължително, както и салфетки и тоалетна хартия, а тука говорим за калъфи. Че ние чиповете си платихме за пропусквателния режим, калъфи ще се закупят, знаеш ли кога...

Учителка предложила на децата да закупят от джобните си кутия, да им събира телефоните. 90% от родителите бяхме против, ми то същото е осъден на смърт чрез обесване да си купи сам въжето, ми трябва да е тотално луд.

# 528
  • пустинята Гоби
В нормалните училища учениците до 4 клас изобщо не носят телефони в училище, така че не са предмет на дискусия изобщо за мен. Как пък решихте, че само родители на малки ученици са "за" забраната за телефони в училище?

# 529
Училищен директор е арестуван заради монтирани камери в тоалетните, но телефоните на децата са проблем???
Екранната зависимост е проблем, който следва да се реши от родителите. Моето дете се прибира с пълна батерия, държа телефонът да е в него. Айде стига някой длуг насилствено е решавал "за мое добро", че правя паралел с ковид - истерията...

# 530
Докато има родители за които лишаването на детето от телефон е "страдание" и "под ножа", зависимостите ще растат и никой няма да е в състояние да наложи ограничения.
За съжаление те са твърде много и по-шумни от тези, които осъзнават проблема със зависимостта и се опитват да се борят с него.

И още: вероятно има деца, по-малко податливи на зависимост. Техните родители смятат тези инициативи за безсмислени. Т.е. проблема на давещите се е в ръцете на самите давещи се...
Дайте си сметка, че тези давещи се са утрешните (хайде да не са лекари и инженери) шофьори, строители, данъкоплатци, зетьове и снахи, съседи, колеги на децата ви... Илюзия е, че проблемът не ви засяга.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 13:16 от aaa73

# 531
  • София
Докато има родители за които лишаването на детето от телефон е "страдание" и "под ножа", зависимостите ще растат и никой няма да е в състояние да наложи ограничения.

Колко от ограниченията, които са наложени се спазват, да попитам само.
Уж в лавките трябваше да има здравословна храна - не е баш така. Уж магазинчетата около училище нямаше да имат право да продават цигари - и това не е баш така.  Учителите не пишат и забележки, защото "родителите много сме се карали на децата", но в същото време много щедро се оплакват, че е лоша дисциплината. Е, аз как да разбера? В Школо - цветя и рози, ама иначе - вземете мерки. Как, като никой дори не ме информира?

Аз не искам никой да решава вместо мен за моето дете. Това е. Пътят към ада е постлан с добри намерения.
Като ще се въвежда е редно да се започне от условията за изпълнение, а не уж кутии, събиране, учителска стая и прочее тъпотии. Като направят условията - да забраняват, да изяснят отговорностите и т.н. Но не - условия няма, ние забраняваме, щот много ни е грижа, нищо подобно - грижа не ги е, ама се отчита една дейност пред обществото.

# 532
Съгласна съм с вас по горното, но то не противоречи на моята теза - тя е по-скоро абстрактна за нуждата от борба със зависимостта.

Аз също съм наясно с липсата на техническа възможност и на воля за изпълнение.  Но воля няма да има, докато няма осъзнаване на вредите. И докато телефонът се приема едва ли не за основно човешко право.

# 533
Разбира се, че е човешко право телефонът, който се използва за връзка с родителя. Айде стига вече как някога нямало телефони. Ми то и баба ви се е къпала веднъж месечно през зимата, ама сега не е времето на баба ви.

# 534
Моята не се е къпала веднъж месечно през зимата.

Горното изречение е в стила ‘моето дете така и така’, ‘а пък моето дете така и така…’

Пожелавам ви весели празници, с повече общуване помежду си лайф.

# 535
  • пустинята Гоби
За мен най-притеснителното е че децата не се чувстват сигурни в училище и се налага да звънят постоянно на родителите си в междучасията. Явно и училището като институция няма никаква сила вече, щом родителите смятат, че те знаят най-добре, какво трябва да се прави там.

# 536
Има защо да не се чувстват сигурни в училище...

# 537
сменете училището, ако децата ги е страх да ходят в него.
Не е лесно - но това е вярното решение.
16-16 годишни деца, а да са толкова зависими от родителите си - никак не е добре. Виждала съм с очите си какво им се случва, като поотраснат и позавършат училище. Стават НЕСПОСОБНИ граждани, които ни работа могат да работят нормално, ни да вземат решения в личен аспект.
Така направете, че да ходят на училище спокойни, и да не се налага да ви звънят всяко медучасие.

# 538
Става дума за 14годишен СОП. Местете си вашите...

# 539
  • пустинята Гоби
Не е нужно да си груба, не знаем какъв е твоя частен случай, обсъждаме ситуацията по принцип. Аз няма защо да си местя децата, моито не ми звънят от училище и слава богу.

Общи условия

Активация на акаунт