Трябва ли да се месим в живота на порасналото си дете

• 23 463
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Аз, като се познавам, ще приличам на моята майка и цял живот ще се меся на децата си. Което,колкото е лошо, толкова има и добри страни. Майка ми е била много ограничаваща винаги, но ме предпази от разни грешки. Но с ограничаваща си сила, ме накара да се омъжа на 20 г, слава богу щастливо омъжена съм от 18 г.
Аз позволявам много неща на децата си. Говорим си постоянно, споделят ми, знам къде ходят и с кой. Надявам се винаги да сме близки.
Майка ми, не ме пускаше по купони и дискотеки, лъжеш я, че ще спя в една приятелка. Да, при тази приятелка спят, когато се върнем от дискотеки и купони. Не се говореше вкъщи за секс и гаджета.
Като станах на 18г.излизах и се прибирах в 6 сутрин. Накрая скочих и се омъжих. За мен е редно да има комуникация с децата, дори да са на 30 или 40. Родителите винаги мислят доброто и понякога виждат неща, които деца не виждат. Не е лошо да споделяме родителската си гледна точка. Но, докато детето не се опари, няма да знае, че котлона пари.

# 121
Благодаря на всички включили се с мнения и съвети,много сте ми полезни

# 122
  • here and now
Разбира се, че ще се притеснява по-малко, ако дъщерята се изнесе.
Когато не виждаш, че не се е прибрала, се надяваш, че все пак си е вкъщи, но когато виждаш, че не се е прибрала си мислиш най-лошото.
За пътуванията, случват се неща и пред вкъщи и при близки и при далечни дестинации. Това не е довод да спираш някого.

# 123
  • Melmak
Никой не казва да в изхвърли и да смени ключалката. Каза се, че ангажимент към нея вече нямат и е редно да се изнесе. Няма закон, който да казва, че 26 годишен човек, който не е под запрещение трябва да бъде отглеждан в дома на родителите си.
Идеята не е да й сменят ключалката и да си намери багажа пред вратата. А да се усети и да си хване малко живота в ръце, да се изнесе, да види малко как се живее в света на възрастните. Съгласна съм, че домът на родителите не е хотел. Но и докато е била с гадже родителите са били просто фалшиво спокойни, че тя е в детската стая. А сега алеле майко, нашето дете такова добро.. ще вземе някой бабаит да му навреди.

Майка ми така пазеше брат ми, че много добър и наивен. Всяка снаха беше усойница.. ей го, на 42 сам като куче. Понеже не се намери достойната.

# 124
  • София
Ако казусът е реален, той е поредното доказателство защо пълнолетните деца следва да живеят отделно от родителите си.
Момичето е било толкова командвано и контролирано, че е попаднало на насилник, но и за него, и за родителите е било най-добре тя да си стои под контрол в детската стая, вместо да си изживее младостта.
Без родителите да пуснат юздите, следващият може да е много по-зле, защото сегашните ѝ реакции са с цел избягване от родителския контрол, но е възможно да попадне на още по-голям насилник, бързайки към уж свободата.
Затова децата след гимназия трябва да се  изнесат. В нашия род е така. Да не говорим, че предните поколения и по-рано са се изнасяли, отивайки в техникум или в гимназия далеч от дома.
След няколко месеца предстои третата ни дъщеря да завърши гимназия и да замине на 1500 км. Така направиха и големите ѝ сестри. Да, в началото трябва финансово рамо, но за останалото е добре да се научат да се справят сами - да общуват с хора и да ги преценяват, да търсят работа и да носят отговорност за себе си, да излизат спокойно и да не дължат сметка никому (важно е да се обаждат и да пишат, че да живи и здрави или при нужда от помощ). Двете ни най-големи дъщери минаха и през студентските събирания, и през общуването с гаджетата си, без да ги чуваме през нощта и да се засичаме сутрин по гащи пред банята. Към днешна дата са на възрастта на дъщерята на лирическата героиня и са напълно узрели и самостоятелни хора, със свои семейства (едната е омъжена за състудент, с който се запозна в университета, а ние го видяхме чак за годежа и имат вече дете, другата е омъжена за свой съученик след дълга връзка от училище още, но реално заживяха заедно едва преди 2-3 години и вече като студенти и на квартира сами). Всъщност не бих допуснала гаджета на децата ми да остават у дома, независимо от възрастта им.
За млад човек е вредно да е под покрива на родителите си след една определена възраст. Особено с родители, които държат да знаят къде е, с кого е, кога ще се прибере и т.н. Това е до студентските години, после детето споделя толкова, колкото близост са успели да изградят с него родителите, но не и всяка крачка, всяко общуване и всеки план.
За пътуването - няма нищо по-хубаво от това човек да вижда свят. А много съжалявах, че големите ми дъщери хванаха точно голямото П в студентските си години и пропуснаха доста възможности да пътуват с компания, но преди това и сега наваксват.

# 125
  • SF
Здравейте мами,искам чужди мнения относно следното.
Дъщеря ни е на 26г,все още живее при нас ,завърши магистратура,работи работа която й харесва.
Скоро скъса с приятеля си с който бяха заедно от деца,заедно бяха 8г.
Но чак сега сподели,че доста я е подтискал,ограничавал,трябвало да внимава кога и с кой говори,с кого излиза,ревнив и тн.
Но до сега не даваше лоша дума да кажем за него и изведнъж-скъсах казва с него,не го обичам,искам да си живея живота.
И сега е като “отвързана” както се казва,нон стоп излиза,казва,че няма друг,когато не се прибира казва,че спи при приятелки.
Питанато ми е,да й се доверим ли,как да реагираме?
Да тя е голям човек ,но живее при нас и се притесняваме.
Стана коренно друг човек.
Щяла да прави каквото си иска,не ни дължела обяснения.
Щяла да пътува с приятелки по света на далечни дестинации,луднахме.
Какво е вашето мнение,как бихте реагирали?

Моето мнение е съвсем нормално. Не й се бъркайте. Ще се настрои срещу вас, а може и да прекъсне "нормалните" за семейството ви и разбиранията ви връзки. На 26 години вече е твърде самостоятелна. Пораснало ви е детето. Нека си спи при приятелките. А още по-естествено е, ако това са приятели. Ще си намери нов приятел, после още по-нов и накрая ще ви направи баба и дядо.
Не съм чела другите коментари. Предполагам, че моят в голяма степен се преповтаря.
Успокойте се и отпуснете захвата. Не може това момиче от 8-годишна здрава връзка, да попадне пък под вашия контрол, любопитство и безспокойство, с което да продължи да се съобразява. Дайте й шанс да диша и да си гради своя живот.
26-годишна и се притеснявате, че била като отвързана. Кога, ако не сега???????????
Поздрави на момичето!

# 126
Доверието между вас, според мен нали и единствено от написаното съдя, не е на ниво. Трябва да се притеснявате, определено. Моето мнение е по-различно от на повечето тук и ще ви кажа защо. Постояннните пътувания до далечни дестинации въобще не са евтини, така че за колко работи 26-годишното ви дете, че след като си плати всички разходи през месеца и остават за луксозни почивки, и кога точно може да обикаля, като все пак трябва да ходи на работа. Няма нищо нередно да искате да знаете дали е добре детето ви, та дори и от едно кратко съобщение. 8 години уж проблемна връзка, а вие не знаете, докато са ви пред очите двамата. Тази “велика” самостоятелност, която описвате с луксозния начин на живот идват малко по-късно, не на 26г. При това, което пишете, аз лично, бих се притеснявала.

Далечни дестинации изобщо не означава луксозни. Мачу Пикчу е далечна дестинация, ама да се посети е обратното на лукс например, освен ако няколкодневен преход с гнусни тоалетни по пътя не се води лукс. Има много начини да се пътува сравнително евтино надалеч и даже е по-интересно така и се вижда много повече свят от разни луксозни курорти. И като човек е млад и без деца е точно времето за такова пътуване и супер спомени се натрупват така. Аз сега с бебе няма да се хукна на много от тези места, но се радвам, че съм ходила като по-млада, когато не ми е пречело да спя на летището например.

И много смешно ми стана как някои тук смятат за немислима лудост да се ходи в Африка на крехката възраст от 26 години. Все едно, че няма къде да се отиде в Африка, без да те отвлекат от Боко Харам😃

# 127
  • SF
За първи път стъпих в Африка на 22-23 години и изкарах там месец и половина. Не знам дали беше луксозно. Може би само на моменти. Но беше много интересно и имам чудесни спомени от това пътуване. Нито се ожених за африканец, нито изгубих спестяванията си за образование и други пътувания.
На 26 години светът трябва да е в краката й! За съжаление не винаги и не при всеки е така, но го пожелавам на всички необвързани 26-годишни! Много е хубаво да попътуваш и да се порадваш на света!

# 128
  • София
Сега се зачетох, че авторката живее с мъж насилник. Това още повече би трябвало да е причина да иска дъщерята да излезе от семейния дом. Вероятно и това е причината майката да не види знаците за насилие от страна на гаджето. Заучени модели са това.
Още повече, че живеят извън страната и явно са далеч от роднини и близки, но пък защо тогава е този страх от отиване далеч?
Авторке, децата имат нужда да им дадем криле и да им помогнем да летят, а не да ги държим вързани за нас.
Африка е едно прекрасно място.

# 129
"порастнало дете" не звучи ли малко странно? Grinning Ако държите бързо да порастне винаги можете да я изхвърлите от вкъщи. Хем ще се научи да не дрънка много, хем няма да има кой знае кви пари за екскурзии известно време.

Впрочем, тва "ние търсим сега място" от бебешкия период ли е останало или буквално вие търсите покрив на дъщеря си? Щот' е хубаво принципно на тия години малко от малко да е самостоятелен човек, не за друго...

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 09:00 от duhduh

# 130
  • София
На 26 години вече би трябвало да има пари и за екскурзии, и за самостоятелен живот. Освен ако не е чакала да завърши магистратура и тепърва да почва работа.

# 131
  • SF
И пак... Още с първите заплати може да си позволи...
Е, не говоря за нощувки в Бурж Халифа, стриди и фуа гра за закуска, но агенциите продават седмица в Дубай за 1200 лева.

# 132
strawberry0302  според явно се е запознала и заплеснала по компания с някакви разбирания.  Аз не обичам такива, но ако не се занимават със зависимости като наркотици и секти и пр. не бих се карала с нея . Според мен опитай да разбереш с какви хора и с какво си имаш работа. Ако е просто разпускане - може да има нужда. Питай я полека.

# 133
  • SF
Вие говорите за тази жена като за 12-годишна шантава тийнейджърка, на която всичко й е ново, предизвикателно и може да се увлече.
Ако иска може да пийва, да прекалява със сладкото или със соленото, да прекалява с процедурите, които оправят поразиите от сладкото или соленото, да се вманиачи по спорт, да си направи гръб,  татус, балеаж, да си сложи мигли и да се гримира като Ким Кардашиян. Нека се пулят родителите й, щом не знаят, че тези неща хората ги правят.

# 134
  • София
Възрастният човек не дължи обяснения и послушание на родителите си. Доста е закъсняла тази млада (вече не толкова) жена да се еманципира и затова бърза да навакса.

Общи условия

Активация на акаунт