Трябва ли да се месим в живота на порасналото си дете

• 23 469
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Просто е голям и самостоятелен човек.
Щом идва да се виждате, значи е добре.
Не говори, според мен, защото я притискате
Вие споделяте ли с нея? Разказвате ли ѝ всичко? Искате ли съвети?
Взела си е животът в ръце.
Телефоните, за жалост, са все по-голяма част от ежедневието ни.
А може би си пише с някого, което няма лошо. Време ѝ е.
Питаш как да процедирате. Просто се дръжте с нея като с възрастен.
И да, тя вече е на гости в дома ви и така е редно да бъде.

# 376
Всичките тука се месите, пък после, след дъжд - качулка, от кумова срама питате (в бгмамата Simple Smile Simple Smile ) трябвало ли било.
Не, нищо не трябва на този свят. Малко слънце, вода, и тревата си расте зелена.

# 377
Просто е голям и самостоятелен човек.
Щом идва да се виждате, значи е добре.
Не говори, според мен, защото я притискате
Вие споделяте ли с нея? Разказвате ли ѝ всичко? Искате ли съвети?
Взела си е животът в ръце.
Телефоните, за жалост, са все по-голяма част от ежедневието ни.
А може би си пише с някого, което няма лошо. Време ѝ е.
Питаш как да процедирате. Просто се дръжте с нея като с възрастен.
И да, тя вече е на гости в дома ви и така е редно да бъде.
Fever Ray благодаря за съветите

# 378
Насила не става споделянето. И аз не споделям, ако ме притискат. А иначе обичам да споделям, но не и насила

# 379
Затова съм я оставила и се надявам когато реши тя сама да сподели както прави по принцип.
Когато е на кеф го прави,но сега от известно време стана много дръпната към нас и всякаш др човек,да се насяваме,че е за добро и знае какво прави не е малко дете все пак.
Работи,живее сама ,иска да е самостоятелна и е нормално.
До сега заради бившия й приятел с който нищо не правеха и само вкъши седяха,той нямаше амбиция за нищо,затова й го заряза тя.
Дано е период и мине,малко като ребел се държи,сега съм свободна и ще правя когато и каквото искам.
Не я притискаме,питаме я има ли нужда от съвети-нямала,еми чакаме тя да се обърне към нас,дано.
От време на време идва вкъши,рядко:)

# 380
  • В полите на Пирин планина
Съвсем нормално е да се дистанцира в някаква степен. Не е малко дете. Какво значи да споделя? Днес станах в толкова и толкова, пих кафе, бях на работа... срещнах се с тоя и тоя...
Ежедневие. Ако няма някаква кардинална промяна в живота ѝ, какво точно трябва да ви разказва?
Голям човек е, има си собствен живот. Би следвало да си има приятелки и (когато намери) половинка, с която да споделя.
Няма как да очаквате и постоянно да е у вас. Вече си има свое място. Логично е да иска да си е там, може и гости да си кани, а може да се наслаждава на тишината.
Приемете, че няма причина да ви дава отчет за всяко нещо, което прави и наистина трябва да взема решения за себе си. Не е нужно за всяко от тях да търси съвети. Даже би било по-притеснително, ако не може сама да ръководи живота си.
Излишно я притискате - това има обратен ефект и едва ли ще я накара да се отвори към вас.

# 381
За мен не е нормално такова поведение. Бих се притеснила, честно казано. Не е проява на самостоятелност да си груб и неучтив. Отива да се наяде у родителите си, но да се държи възпитано не иска. Бих се дистанцирала за известно време.

# 382
Защо невъзпитано?
Аз мисля, че родителите се държат свръхпротективно, предвид предисторията в темата. Подобно натискане за споделяне би задушило всеки. Може пък да не ги чувства достатъчно близки. Може твърде много да я критикуват...
Не знаем какви са подбудите на младата жена.

# 383
Получавам паник атака само като чета отстрани, а на мястото на момичето не знам как бих издържала това анализиране, ровене, чудене в живота ми. Оставете го това дете да диша, направо сте надвиснали над главата му като буреносен облак.

# 384
Вярно, че в миналото е имало свръхпротекции, но за мен поведението не е съвсем редно. Да дойде някой на гости, да седне на масата и да се забие в телефона е меко казано невъзпитано.
Затова тя като не говори, вие под хванете разговор, но да не звучи като разпит, а да сподели някакви общи неща, какво и е харесало в другата държава, дори какво е било времето там, колкото да се завърже разговор.

# 385
Така точно се опитвам тя отговаря с две думи и до там.
И все внимавам какво говоря,защото все троснато отговаря,абе стана друг човек.
Когато бях в тях миналата седмица,тя само на телефона,чак се почуствах неудобно,че отидох но много мъчно ми стана от студеното й и безразлично отношение.
Когато си тръгнах си поплаках бая.
Опитах се да поговорим за нищо както се казва,тя въобше не искаше да говори с мен.
Ами вече малко ми писна от такова отношение и на мен.
Когато я питам и й казвам,че ако има нещо съм насреща и ако мога да я посъветвам да не св измъчва сама,все казва,че вс било ок,ходи разбери.
И само ни информира кога къде пак щяла да ходи на ваканция тъй като има куче и ние го гледаме когато я няма.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 11:45 от strawberry0302

# 386
Тя ли те покани, или ти реши да наминеш у тях? Може да има неща, които не иска да споделя, много я натискаш за споделяне. Това, че докато е била малка, е споделяла, не означава, че цял живот ще е хваната за полата ти. Не си е изживяла свободната и луда младост, заради онзи плужек, с когото е била и сега иска да диша най-сетне. Оставете я де! Може да си има разни драми с мъж/е, не ѝ се говори с теб, има си приятелки за споделяне. Не всичко можеш и трябва да кажеш на майка си и баща си.

# 387
На възрастта на дъщерята ходех у моите родители най-много веднъж годишно. Какво се очаква от 26 годишна жена? Да си разкаже всичко на родителите ли...?

# 388
Но престанете с тия "съвети"... И на мен ми звучи чак обидно - един вид тя не може да прецени как да си подреди ежедневието и трябва все някой да стои над нея.
Освен това хората сме различни. Може би е минала на друг етап от живота си. Може би желае да гради самостоятелност.

Имам двама сина, като единият е над 20 години, но живее сам от 9-ти клас, защото учеше средно образование в София. Винаги съм се и продължавам да се интересувам от живота му, но не си позволявам непрекъснато да си навирам носа в него. Говорим си на всякакви теми, но не мисля, че е нужно да споделя ежедневно с мен или с баща си.
Аз мисля, че трябва да имаме доверие в способността на децата си да изградят живота си.

# 389
  • София
Ако подходът към дъщерята е като към дете, което трябва да бъде съветвано и като към неудачник, който сам би оплескал всичко и би се измъчвал, защото така звучи авторката отстрани, аз самата изобщо не бих се виждала с нея.
Дъщерята е успяла да се откъсне от опекунството, но майката не иска да разбере, че тя отдавна не е дете.

Авторке, така и не ми отговори дали ти самата споделяш всичко с дъщеря ти и дали търсиш съвети от нея. Тя е почти на 30 и е възрастен човек.
Говорите ли и на други теми, когато се видите? Коментирате ли театър, кино, изкуство, пътувания и т.н., за да може тя да сподели между другото и личния си опит или само опитваш да я разпитваш и съветваш?

Общи условия

Активация на акаунт