Трябва ли да се месим в живота на порасналото си дете

• 23 475
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
"Преди родителите питаха "Детето се напикава, какво му е", а сега "Детето се напикава, какво ни е".

И много правилно е да се запитат, защото немалко деца се напикават от стрес и като следствие от семейни проблеми от всякакъв характер.

# 481
Понятието самостоятелна ще започне да важи когато: живее отделно от родителите си, работи и си плаща всички сметки сама. В случая е самостоятелна единствено да си харчи парите. Токсичността е отделна тема и не засяга само тази възраст. Независимо на колко години е  и как я е променила връзката, много зависи от характера на момичето и как се справи сама с това. Бих казала, че докато разчита на вас и е заета само с това да се забавлява справянето е под въпрос.

Това къде го пише? Нали е на квартира, работи и си плаща сметките и пътуванията, кое не ѝ е самостоятелно? Авторката дава някакви непоискани пари, може спокойно да спре да го прави.

# 482
  • София
Линдичка, прочети пак.
Дъщерята работи и живее отделно от родителите си.

# 483
  • София
Линдичка, дъщерята е самостоятелна. Това, че се еманципира беше проблем, сега проблем е недопускането да я контролират. Тя обаче си е поела по пътя и така трябва. Мотиките трябва всеки да си ги настъпи сам.
И нашите деца сами си избраха живота и професиите, далеч от нашите желания, но ни е важно да са щастливи, а не послушни възрастни.

# 484
  • София
Аз самата изобщо не съм такава, но мога донякъде да си представя по-емоционална майка, за която тя е единствено дете. Така че не съдя прекалено. Но съм съгласна, че и майката трябва да се дистанцира напълно, до степен дъщерята да я потърси първа. Ако не друго, може да я подканят да повери кучето на многото си приятелки, не на родителите.
И много правилно е да се запитат, защото немалко деца се напикават от стрес и като следствие от семейни проблеми от всякакъв характер.
Може да не е най-подходящият пример, но цитирам буквално. Ето, и тук се вменява неуместна вина на майката, която трябвало да знае подробности от връзката на дъщеря си.
Според мен момичето наваксва за 8-те недотам интересни години с гаджето, открила чара на пътуванията, намерила е такава компания и се чувства добре. Само дано компанията е описваната от нея...

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 12:37 от Cuckoo

# 485
  • София
За кучето не съм съгласна. Щом е гледано досега, ще е точно наказание към дъщерята. Щом не ни слушаш, ходи при приятелките. Това съвсем ще я отблъсне.
Да не са го взимали и преди, щом им тежи.

За мен просто трябва известно време да са насреща при нужда, но да не я притискат ежедневно. Да ѝ пишат 1-2 пъти седмицата в стил " надяваме се, че си добре, обичаме те, целувки" и толкова.

# 486
  • София
Да не гледат кучето е поведение в стил "на ти си куклите, дай си ми парцалките". Ще бъде поредното, с което ще отблъснат дъщеря си, но имат пълното право да го направят, разбира се.

# 487
  • Beyond the stars
И според мен кучето е много слаба и отчаяна карта за разиграване. В крайна сметка освен приятелки, има и хотели за любимци, има и варианти за избор на дестинации, които приемат с любимци. И определено звучи като наказание.
За мен вариантът е да чакат, когато тя иска да ги потърси. Ако се окаже, че не иска - ами избор на 26 годишен възрастен човек. Могат да се замислят с какво са допринесли за този избор.

# 488
  • София
Май проблемът на майката е "с кого си пише дъщерята" и защо не казва кой е, та да й дадем "съвети" дали става за зет.

# 489
  • София
Говорим все пак за куче, не за помощ директно за дъщерята или ситуация на живот и смърт. Било наказание - след като тя е "голям човек" (цитирам, не го оспорвам) и ги наказва, защо те да нямат това право? Решенията си имат последици, няма да караш чужди хора да ти гледат кучето при наличие на толкова приятели и други възможности.
Няма ли да кажем "на ти си куклите" на друг човек, ако той ни отсвири? Това не значи да не общуват никога повече, но може пък детеНЦЕ да се замисли...

# 490
  • София
Как да нямат това право? Даже черно на бяло пиша, че имат.
Да не гледат кучето е поведение в стил "на ти си куклите, дай си ми парцалките". Ще бъде поредното, с което ще отблъснат дъщеря си, но имат пълното право да го направят, разбира се.

# 491
  • Beyond the stars
Въпросът беше как да скъсят създаващата се дистанция, а не как да направят пропаст.
Иначе имат право на всичко, естествено. Както и дъщерята има право да не им пише всеки ден, нито да им казва с кого си пише, с кого излиза и къде пътува.

# 492
  • София
Въпросът беше как да скъсят създаващата се дистанция, а не как да направят пропаст.
Иначе имат право на всичко, естествено.
...
Точно.

# 493
  • София
Когато дъщерята ги е отсвирила рязко, дали е мислела за дистанцията и как да не е прекалена? Според вас - ги е наказала заради прекаленото вмешателство, но ще се повторя - решенията си идват с последиците.
Ясно ми е убеждението, че младата и прогресираща жена няма толкова нужда от родителите, колкото те от нея. Крава не суче от теле и т.н.

# 494
  • София
Пирова победа е твоят начин, Куко. Харесва ли ти?

Общи условия

Активация на акаунт