Трябва ли да се месим в живота на порасналото си дете

• 23 328
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Като е самостоятелна, да се изнася. Нереално е дома си да го ползва като хотел и да има само права, но не и задължения. Имам приятелка, която живя до 31 у родителите си и въпреки че нито са ѝ държали сметка, нито е била зависима от мнението им, винаги е казвала - майко, отивам с еди- кого си, ще се прибера, няма да се прибера. Ей така, без да е натоварено с някаква емоция на треперкане и отчитане. Като живееш в една къща с някого, така се прави. От къде знам - била съм на вратата немалко пъти и сме отивали някъде.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 18:18 от The Catcher in the Rye

# 31
  • София
Научили ли сте я да козирува и сега очаквате да продължи. Много добре подготвяте почвата за насилник. Нищо лошо няма да излиза с приятелки или да пътува.
Оставете я да диша.

# 32
Ако темата е реална, обърни внимание на този пост:

Научили ли сте я да козирува и сега очаквате да продължи. Много добре подготвяте почвата за насилник. Нищо лошо няма да излиза с приятелки или да пътува.
Оставете я да диша.

Млада жена на 26 години, с работа, с доходи, нормално е да ѝ се живее, да ѝ се пътува. За кога да ги отлага тези неща, при положение, че сега има и време, и възможност.

# 33
Ами с бившият й все тя го ръчкаше,той нищо не му се правеше,не му се излизаше,все бяха или в нас или в тях.
А тя е много общителна,спортивна, но той не й “даваше” да излиза сама много много и тя откакто започна работа видя,че има и др свят и реши да го зареже.
Затова мисля сега наваксва

Трябвало е още тогава да й отворите очите, че не е нормално партньорът ти да не ти "дава" да излизаш сама.
Момичето го е осъзнало, едва след като е започнало работа, след като е срещнало други хора. Разбрало е, че светът не се побира в главата на този младеж.. и не функционира според неговите "разрешения".

Понеже вие навремето не сте видели опасността, сега дъщеря ви решава сама проблемите си. Ще мине и този период.

Желанието й да пътува далече е обяснимо. Често млади момичета или жени, след история с манипулатор или пък с човек с психични проблеми, скъсват връзка дори с общи приятели и приятелки, просто за да не дават никаква информация за себе си, никакъв детайл за живота си, какво правят, къде прекарват времето си.
Дали тя не постъпва така и с вас, ако евентуално не сте подкрепили в началото решението й да се раздели с него? Или пък ако очаквате да се върне при него?

Би трябвало да я уверите, че сте с нея, че по-никакъв начин няма да споделяте информацията, която тя ви дава, с онзи младеж, нито пък с когото и да е друг. Така ще възвърне доверието си към вас.

# 34
Оставете момичето да си поживее, да попътува и да се освежи след тази ограничаваща връзка. Всичко ще си дойде на мястото, когато преживее раздялата, ще се освести. Само подкрепяйте, нищо друго.

# 35
  • София
Може да иде до Рим или Будапеща, не е нужно да тича в Сахара, за да си докаже нещо.

# 36
Точно нещо като Миленака щях да кажа. Не се засягайте, разбирам притесненията ви, но според мен  прекалявате и това не е добре за нея. Ако още преди 8-10 години точно през късния пубертет /деликатен период с порасването при момиче/ сте били пак така тревожно-контролиращи, не се учудвам, че е попаднала и задържала толкова дълго в тази кофти връзка. Може би е имала подсъзнателна нужда да се пооткъсне и еманципира от вас, да се почувства по-голяма и самостоятелна, само че е попаднала от трън та на глог. Често срещана грешка и потенциален развой при момичета. Ясно, че балансът е труден.

Другите мнения казват достатъчно. Опитайте да приемете, че е възрастен човек, има нужда от своя живот уроци и грешки и трябва да отпуснете каишката. Може би тепърва ще понавакса и с пътувания и с личния живот, дори да не одобрявате нещо, това е неин избор. Не е нормално да очаквате да ви казва точно къде отива, при кого спи и т.н.. Усещам, че сте свикнали да знаете, а тя не го усеща така, затова е лаконичното "при приятелка". Може би да, но не всеки път. И я разбирам, все едно някой път да е на среща с мъж и да ви обяснява... Аз не бих искала.  За екскурзиите, ами студенти с месеци работят или учат в други държави и континенти. Тревогите ви са нездравословни и за двете страни. Най-добре тя да се отдели иначе според мен трудно ще свикнете на други отношения.

Ако някой пита, не съм родител и нямам личен опит с възпитанието на момиче, но пиша от опит в ролята на дъщерята.

# 37
Дъщеря ви е достатъчно голяма,за да не ви дава обяснения. И ми е странно,че изобщо имате мераци да се месите. Та тя е жена за женене дето се казва,ама защо била излизала,щяла на далечни дестинации да ходи.....Ами да си поживее момичето, 8г затворена с гаджето,не е правила каквото иска,а се е съобразявала. Нормално е да скъса синджира сега Simple Smile
Оставете я да си изживее младите години както иска. Радвайте се,че има социален живот,не се занимава с наркотици и мъже.

# 38
Ами с бившият й все тя го ръчкаше,той нищо не му се правеше,не му се излизаше,все бяха или в нас или в тях.
А тя е много общителна,спортивна, но той не й “даваше” да излиза сама много много и тя откакто започна работа видя,че има и др свят и реши да го зареже.

Трябвало е още тогава да й отворите очите, че не е нормално партньорът ти да не ти "дава" да излизаш сама.
Момичето го е осъзнало, едва след като е започнало работа, след като е срещнало други хора. Разбрало е, че светът не се побира в главата на този младеж.. и не функционира според неговите "разрешения".

Понеже вие навремето не сте видели опасността, сега дъщеря ви решава сама проблемите си. Ще мине и този период.

Желанието й да пътува далече е обяснимо. Често млади момичета или жени, след история с манипулатор или пък с човек с психични проблеми, скъсват връзка дори с общи приятели и приятелки, просто за да не дават никаква информация за себе си, никакъв детайл за живота си, какво правят, къде прекарват времето си.
Дали тя не постъпва така и с вас, ако евентуално не сте подкрепили в началото решението й да се раздели с него? Или пък ако очаквате да се върне при него?

Би трябвало да я уверите, че сте с нея, че по-никакъв начин няма да споделяте информацията, която тя ви дава, с онзи младеж, нито пък с когото и да е друг. Така ще възвърне доверието си към вас.
Ние много й говорехме ,като родители виждахме неща които тя не виждаше или си затваряше очите,но не искаше да чуе нищо “против” него затова гледахме много да не намиляме.
Разбрах ви къде бъркаме и да признавам много сме обсебващи като родители.
Относно пътуванията не са Рим,Будапеща,а наистина говори за далечни дестинации-латинска амврика,Африка..Sad

# 39
  • София
Да де, схванах. Затова и първият ми пост е, че определено има от какво да се притеснявате.
Не че в Африка ще я изядат непременно, но самия ищах си е тип "сега ще съм на контра".
Не искам да ви внасям още кофти мисли, защото сте майка, просто казвам, че може това да е началото на множество кофти решения и не е лоша идея да ѝ хвърляте по едно око. Обикновено скъсалите синджира подхождат импулсивно и необмислено.

# 40
  • Melmak
Много сте контролираща. Тя е имала един човек до себе си, който я е ограничавал и вие сега правите същото.

Ако иска и на луната ще иде. А като опитвате да я контролирате няма да й се ходи в Будапеща, а в Кения. Нормално е.

Казвам го като дете на контролиращи родители.

# 41

Ние много й говорехме ,като родители виждахме неща които тя не виждаше или си затваряше очите,но не искаше да чуе нищо “против” него затова гледахме много да не намиляме.
Разбрах ви къде бъркаме и да признавам много сме обсебващи като родители.
Относно пътуванията не са Рим,Будапеща,а наистина говори за далечни дестинации-латинска амврика,Африка..Sad

Няма родител, който да не бърка в нещо.
Важното е, че сте осмислили грешките.

Трябва обаче да не бъдете повече обсебващи. И също така да й го заявите  кратко и ясно с ваши думи - примерно досега бяхме обсебващи родители, не постъпвахме добре, за което съжаляваме.. Ще ти бъдем подкрепа, без да обсебваме живота ти или избора ти. Имай ни доверие, ще бъде съвсем различно.

Рим не е по-безопасен.
Не мислете за опасностите в живота, а за възможностите и перспективите, които дава той.
Успех!

# 42
  • София
Ами да, така е. Майка ми цял живот ми казва "пътувай, виж свят, опознавай" и понеже не е имало ограничения, аз самата не бих отишла в определени страни, страх ме е. Сама жена или пък с "приятелка" да ходи в някои Африкански държави. За контрата ще иде и на майната си, без разумен оглед на обстоятелствата. Т.е. майката е права да се притеснява. Според мен.
Трябва да има някакъв преход между тези 2 крайности ми е мисълта. Докато се изгради като самостоятелна и намахана, но разумна личност. В момента не е такава.

# 43
  • Melmak
Моята се притеснява ако знае, че пътуваме и към бг морето, защото има катастрофи.

В днешно време младите хора пътуваме много повече от предишни поколения. Дори в България по време на комунизма не всеки е могъл да пътува.

Младата жена е била в кофти връзка от 18 годишна. Сигурно това е едно от първите й гаджета, била е в ограничаване, в най-хубавите си години е седяла да й мрънкат да не излиза.
Ясно е, че не е искала да чув лоша дома за приятеля си. Била е влюбена, наивна. Явно е добричка, може да е склонна към манипулации.

Миленака е права, отваряте вратата за насилници. Днес искате вие да я контролирате, утре как ще се чувствате ако мъжът й я контролира. Това е голяма жена!

# 44
  • София
Ами нормално е да се притеснява. Има много помляни хора в катастрофи. Пирогов е пълен, всеки ден возят по някого.
Притесненията не значат автоматично намилане и ограничения. Но е нормално да ги има за една майка.

Общи условия

Активация на акаунт