Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 89 (м. април)

• 19 172
  • 653
  •   1
Отговори
# 495
Аз най-често правя някакъв вид яйчена салата и много по-рядко правя пълнени яйца или "пастет" от яйца. Просто е по-лесно и бързо. Всъщност, и запържени варени яйца в сметанов сос (със или без сирена) правя, но рядко е точно с боядисаните великденски яйца, защото просто вкъщи не се задържат толкова дълго.🙂
Зайче, мисля, че Дара питаше как правиш домашната горчица.😊 Не помня дали си казвала преди.
Аз нямам почти никакви поражения (откъм тегло, не съм мерила КЗ) след вчерашния козунак с мляко. Но другата храна беше зелена салата, кюфтета и варени яйца. И днес хапнах козунак с мляко и стига толкова за тази година.🙂
Ех, жалко за Папата!😥 Да е светъл пътят му!

# 496
  • В центъра на моретата
За горчицата - смилам на прах  синап - бял, черен или смесено.Добавям ябълков оцет (моят е домашен), зехтин, сол, куркума, черен пипер, малко вода. Нямам точни пропорции, защото я карам на око. Трябва да стане на каша, която не е много гъста. Оставя се за няколко дни в хладилник. Докато стои в хладилника да отлежи св сгъстява и променя вкуса си. И след това - нападате Simple Smile.

# 497
  • София
Христос воскресе!
Вече гледам да не боядисвам много колямо количество яйца, че да не ги хвърлям после. И второто е - да са с качествени бои, а не такива, проникнали чак до жълтъка. Ще си ги доям постенно останалите. Обичам и с твърди жълтъци. Моите яйца са с био боички, синьото е с отвара от боровинки:
Скрит текст:

И такаааа! Устоях на конвеционалния козунак (домашен, плътен, с шоколад, 20 см висок Blush), който моят мъж домъкна отнякъде, но на Елора рецептата не устоях и тази вечер си я направих - наистина е страхотна. Още като прочетох съставките, предусетих хубавия вкус!
Таа, днес след дълга разходка в планината за сваляне на великденски калории, ...... си опекох кето козунак... Joy
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 20:19 от Frau B.

# 498
Уникален, нали Kissing Heart
И днес хубаво се напапах.
Още има даже.
Като направя другия вид с шоколад и орехи ще дам снимка и мнение.
Вчера хапнах хапка от стандартен, който майка домъкна. Вика че е хубав, мирише хубаво.
Чопнах един залък.
Ами сори, но не ми хареса. Едвам го дъвчех и става на лепило в устата ми.
Абе отвикнала съм от брашното.
И се ориентирах към моя.
Чак ме е яд, че досега не си налегнах парцалите да си правя козунак, ами съгрешавах, не че нещо ми е станало де.

# 499
Те купените са ужас, по принцип харесвам козунак ама тези масовите са хептен фалшива работа. Супер бухнали, пълни само с подсладител и есенция, а като го сдъвчеш точно на лепило ти става в устата. Почерпиха ме и понеже мразя да хвърлям храна, си викам ще го прекарам с кисело мляко, колко е една филия... Мне, развалих си хубавия вкус само, да бях лапнала само овчето мляко Grinning

# 500
Е, аз и домашни съм яла през живота си, ама и домашен да имаше, пак моя щях да си ям.
Е да, от домашния не става като лепило, но пак е нещо подобно и после ми е тежко.

# 501
Никак даже не ми става тежко, а и то не е за наяждане де.  Но на мен поначало не ми става тежко от повечето тестени неща, ако се случи да ям. Единствено с ръжен хляб установих че не се спогаждам, а съм се изкушавала от време на време от аромата му че обичам. Мне, дори такъв с квас пак ми тежи като камък в стомаха, после и киселини имам, абе чак на другия ден се нормализирам и то от малко количество.

# 502
Дара, режа наполовина яйцето, вадя жълтъка, намачквам го с вилица, добавям малко горчица, може малко сметана, подправки по вкус и пълня белтъците. Може да се сложат нарязани в чопър маслини, кисели или пресни краставички. Каквото имаш под ръка.
Горчицата как я приготвяш?
Шарпи
Не спирам да слюноотделям😃

# 503
Нати, единствено търпя онзи хляб вита. Или подобни на тях. Но не са ми по-режим.
1 път в годината я хапна, я не.
Другото е на Бъдни вечер.

# 504
А, аз нормален хляб не е да търся като цяло, случвало се е да хапна но това са някакви инцидентни случаи, примерно някъде съм на гости или пък е по-специфичен хляб и да опитам. Или съвсем умишлено съм решила да се излигавя някой път, което пък е още по-рядко та не си го слагам на сърце. В тая графа слагам всичките "истински" хлябове - и пълнозърнестите, и смесени с ръж, лимец и незнамсикакво, та и тая Вита също. Все е хляб. Този ръженият само като ми замирише и ми се прияжда... ама него съм го зачеркнала, не е за мен явно та на такова вече и на гости не посягам Grinning Че смятай че дори и тъпите супермаркетни хлябове дето само името му е ръжен а ръж има съвсем малко в тях, ми причиняват същото. Явно има все пак, а не са само боядисани Grinning
То по-интересното е че това го забелязах преди няколко години, бях си вече от доста време на режим и помня как с бившия ми решаваме веднъж да купим хляб, аз решавам че ако ще ям, поне да е каквото най-обичам и купувам ръжен. Е, това нещо ми стоя на топка в стомаха до другия ден. А не съм имала преди това такива дертове, по принцип съм "добро прасе" и меля всичко.
Ама майната му де, не е нещо дето да ми зависи изхранването от него, добре съм си и така. Просто се чудя какво стана и защо стана, че любопитството ми си е на мястото Grinning

# 505
Имах предвид, че вита го обработвах по-добре. Не че ме полезен с нещо или регулира кз и инсулин, не е така.
Просто ако е бял хляб направо ужас. Но тия където са с някакви пълнозърнести или полусмлени зърна по-бързо стомаха ми ги обработваше и не се чувствах зле.

# 506
  • В центъра на моретата

Горчицата как я приготвяш?
Шарпи
Не спирам да слюноотделям😃

смилам на прах  синап - бял, черен или смесено.Добавям ябълков оцет (моят е домашен), зехтин, сол, куркума, черен пипер, малко вода. Нямам точни пропорции, защото я карам на око. Трябва да стане на каша, която не е много гъста. Оставя се за няколко дни в хладилник. Докато стои в хладилника да отлежи св сгъстява и променя вкуса си. И след това - нападате Simple Smile.

# 507
Това с хляба и аз се чудя... след като човек поотвикне да яде зърнени и брашняни печива и му се наложи да опита, съвсем ясно тялото му дава индикация, че тази храна не е ОК, тежко ти е, стои ти на топка, затлачва те....
Е, добре, а тея, дето всеки ден го тъпчат и без него не могат, по 3 филии омитат на чорба... те не го ли усещат това, или са свикнали и за тях тази "болка" е нивото на безболенено или усетът за комфорт се адаптира и въпреки другите поражения в тялото, на тях им е ОК на усещане?

# 508
Може и да не обръщат толкова внимание, знам ли. Аз си спомням преди как бях, толкова много неща дето всяко само по себе си не беше кой знае какво... и толкова свикнала с това или онова да не са ми наред, че ги осъзнах чак след като ми отпаднаха.
А и аз наистина нямам ядове ако ям някакъв хляб, ако изключим ръж. Това че почти никога не го ям е по мой избор, а не че нещо друго ме спира както примерно сестра ми казва че я боли стомах ако яде тесто. И пак яде по-често от мен, у тях винаги има по нещо че и двама мъже храни а не като кака си.

# 509
Това с хляба и аз се чудя... след като човек поотвикне да яде зърнени и брашняни печива и му се наложи да опита, съвсем ясно тялото му дава индикация, че тази храна не е ОК, тежко ти е, стои ти на топка, затлачва те....
Е, добре, а тея, дето всеки ден го тъпчат и без него не могат, по 3 филии омитат на чорба... те не го ли усещат това, или са свикнали и за тях тази "болка" е нивото на безболенено или усетът за комфорт се адаптира и въпреки другите поражения в тялото, на тях им е ОК на усещане?

Нещата са по-скоро на психично ниво.
Има хора просто си казват, че не можели без хляб, не се били наяждали.
И аз бях от тези, не можех без хляб.
Преди много години почнах да го намалям. Много преди да мина на режима. Установих, че чиния боб със салата ми е по-добре. Леща със салата също. Тогава това ми беше здравословното хранене.
Но разбрах, че хляба си пречи. Не говоря за сваляне на кила. Макар че имаше някакъв ефект. А за лекотата когато не ядях хляб.
Значи тялото дава индикации, че не е ок тази храна, ама как не дава индикации с месо, яйца и риба Joy

Общи условия

Активация на акаунт