Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 89 (м. април)

• 18 576
  • 653
  •   1
Отговори
# 75
Аз зная, така, грубо казано- мазнините започват да се горят, с/д 30 мин. на ативната тренировка, дали ходене, бягане, колело, фитнес. По-добре да не се спира, че тъкмо тялото е загряло. Но как е при йогата? Някой с опит да каже.

Не, според мен не е така...

Мазнини се горят след като е необходимо това. Не винаги и не по формула за тренировка...
Първо се изгаря глюкозата и складирания глюкоген, когато свърши като наличност в тялото... се започва от мазнините и протеините, но и тук имаме условие, което зависи от метаболизма и как е предразположена клетката - да посегне към белтък или към мазничко, глюконеогенезата работи... и регулировчикът е инсулинът и т.н.

П.П.
Все пак сме в тема за инсулиновата резистентност и ако хормонът е блокирал липолизата, то мазнини няма да можеш да изгаряш...
То и кортизола влияе върху това дали се горят мазнини или протеини...

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 18:06 от Navy

# 76
Галина, колко яйца ядеш на ден?

# 77
  • Sofia
Цял ден чакам рецептата за кето козунака. Joy

# 78
Кето козунакът вероятно е с фатхед тесто. Едва ли е нейно изобретение.🙂

# 79
Елора, само по 2. В къщи 2 сварени, за закуска, купени от производител. Сега, в последните 5 дни, по 2 на омлет, с пипер, пиле, кашкавал и кориандър, омлета се изсипва в/у загрята плоча. Аз си слагам после още масло, хотелско в пакетче, няма друго. Затова се чудя на реакцията.

# 80
Хм, аз ям по 4.
1 на закуска и три яйца като омлет в едното ядене, в следващото е месо.
Понякога ям и две хранения месо. Риба и пилешко примерно за да почина от яйцата.
Закусвам с 1 яйца и малко кефир.
Ама то си е до човек.
Сигурна ли си, че е от тях?

# 81
Аз ям от 4 до 6, когато са домашни... 3-4 когато са отглеждани свободно, отбелязани с 1 върху яйцето... други не купувам.

От два дена тормозя сериозно чатгпт за изпипване на седмичният ми режим, по часове, тренировки, нива на кортизола и храненията... с таблица за седмично пазаруване.
Още не сме го направили оптимално, но работим Simple Smile
В смисъл аз преценявам методиката а той само ми играе ролята на Ексел и Калкулатор Wink

# 82
Какво значи като са отбелязани с 1?
А други цифри какво означават? Я сподели.

# 83
С 1 се отбелязват яйцата от свободни кокошки. Всички яйца си имат номера - ще потърся картинка, но ако не намеря на корите на яйцата е записано.
Едит: намерих и пускам линк
https://blog.liebherr.com/domakinski-uredi/bg/kakvo-oznachava-koda-na-jaicata/

# 84
За яйцата знам, че не бива да се прекалява, защото не са домашни за повечето от нас и съотношението на омега 3 към омега 6 е в много голяма полза на 6-цата... което предизвиква възпаления.

Интересно видео за Оземпик-а, нали го предписват на диабетиците... то е и фитнес насочено това видео, хареса ми графиката на изчерпване на глюкоген-а и времето, когато почваме да горим мазнини. Все пак това зависи и от активността...

Скрит текст:

П.П.

O.M.G. гледам видеото и съм потресен... и се върнах тук да споделя нещо, което е толкова, толкова важно!
Какво си казват отслабналите хора:
- ЗАЩО да тренирам, нали вече съм слаб!
То тренирането не е за отслабване. Отслабва се в кухнята. Да не говорим, че има разлика да слабееш и да сваляш сланина и да слабееш и да губиш мускул. За съжаление диетуващите и по-точно хронично губят и от двете и за това физическата активност е важна и то не тази, с която "гориш калории", а тази която поддържа и изгражда мускул. Откакто тренирам, апетитът ми се увеличи значително. Преди ядях веднъж дневно, сега ям три пъти. А за Оземпик и подобните му са коварни, защото се губи и мускулна маса, не само сланини и взимането им не стимулира изграждане на правилни хранителни навици. Лъже те, че си сит, за това и казват, че като го започнеш, до живот трябва да го взимаш.

# 85
Другата чуденка е дали тренировките да си ги сформирам сам, като разбира се почна да се уча от грешките си... или да заложа на треньор, със заплащане, разбира се, като вариантите са виртуално или в зала, но ме спира това, че тези хора не са много наясно с този "здравословен" начин на живот, който вече втора година водя и съм напълно убеден, че не бих го променил...
Те тия фитнес маниаците хапват по 5-6 пъти на ден, дневният им ритъм е много различен от моя и като цяло съвпаденията в начина на живот са малко. Не казвам, че живеят грешно, надали... но се опитвам да намеря допирни точки...
... дето се вика... и вълкът цял, и агнето сито!

Като стана дума за хапка... вчера спирам в съседното село покрай една стопанска ограда, де има храсталаци и много коприва и си "напазарувам" една торба охлюви. Това ми е био фреш маркета от едно време... кога минавам, може да е на 3 месеца веднъж, ама от там си "бера" охлюви Simple Smile
Много добра вкусова комбинация се получи с шарена сол и хумус, от нахут... а горките такава диета на билки и коприва са карали, че целите бяха вкусни, не само мускула Wink

# 86
Аз напоследък ям по около 3 яйца дневно. Иначе по принцип не ограничавам яйцата до някаква конкретна бройка на ден; ако съм обядвала с яйца, а ми се ядат яйца и на вечеря (или закуска), пак бих си хапнала яйца. И по 4-5 яйца на хранене съм изяждала.

# 87
Нави, задължително с треньор. Съвети ще му искаш за трениране, не за хранене.
И като започнеш да тренираш с тежко сериозно ще установиш, че сам ще си промениш храненето.
И аз ям три пъти на ден. Иначе няма как да си набавя необходимото количество протеин. Понякога и снак имам, винаги протеинови - серано хам, котидж или пържола от бут. Да има поне 30гр протеин. В момента, в който увеличих храната почти двойно и наблегнах на протеина във всяко ядене, сантиметрите почнаха да падат главоломно. Знам, че има много хора фенове на фастинга, но точно преди 2 седмици слушах последния подкаст на Питър Атия и той също е стигнал до извода, че с фастинга мускул не се гради. Той фаства в последните 10 години редовно, като на всеки 3 месеца прави по 7 дни фаст, не спира да тренира с тежести дори по време на фаста. И за тези 10 години е качил 10% телесни мазнини. И сега е почнал да тренира с нов треньор, без фастинга, яде си протеина три пъти на ден и качва мускул и сваля мазнини. Той си прави и декса скан всеки месец.
Да не говорим, че последните мета анализи за фастинга показват, че нетно няма по-голям процент автофагия, отколкото при 3 дневно хранене.

# 88
Интересно, благодаря за мнението!

А какъв е твоя режим на спорт и храна, колко голям ти е прозореца, в който не ядеш? И кога наблягаш на тежките тренировки, след или преди храна?

# 89
Другата чуденка е дали тренировките да си ги сформирам сам, като разбира се почна да се уча от грешките си... или да заложа на треньор, със заплащане, разбира се, като вариантите са виртуално или в зала, но ме спира това, че тези хора не са много наясно с този "здравословен" начин на живот, който вече втора година водя и съм напълно убеден, че не бих го променил...
Те тия фитнес маниаците хапват по 5-6 пъти на ден, дневният им ритъм е много различен от моя и като цяло съвпаденията в начина на живот са малко. Не казвам, че живеят грешно, надали... но се опитвам да намеря допирни точки...
... дето се вика... и вълкът цял, и агнето сито!

Аз съм с треньор. 4 сесии месечно имам с него и той ми прави програмата. За храненето не ми се е опъвал. Опита се в началото със стандартните съвети на фитнес бро, ама му обясних как се храня и повече не ме е тормозил. Единственото за което ми даваше зор е да ям повече. Иначе за упражненията, забележки нямам. За това и съм все още с него. Ще изкарам 1 година и след това ще се пусна сама.
Днес съм на 6 яйца. Ям минимум 3 дневно всеки ден. Нямам проблеми с тях и слава богу, защото са ми основна храна, освен че много ги обичам.

Общи условия

Активация на акаунт