Фраза, която мразя - 2

• 17 206
  • 621
  •   1
Отговори
# 615
Повечето от последните споменати изрази се употребяват не толкова от незнание, колкото от необходимост за използване на синоним, с цел избягване на повторенията в журналистическите публикации.
В този връзка  много ме дразни, когато в репортажите от Варна варненските журналисти (основно те) започнат да си самотитулуват града "морската столица". Кой ги е избирал за столица и наистина ли все още се смятат за такава?!!
Скрит текст:
Шегувам се, разбира се, много ги обичам варненци Wink

Е, то всички журналисти, не само варненските, така редуват Варна с "морската столица", точно поради посочените причини. А аз се сещам за приятели от Шумен, които много категорично наричат Варна "пристанище на Шумен". Местен шовинизъм си е това.

# 616
  • София
За първи път попадам на това нещо и ми е много (неприятно) странно:

"след като видях хотела, в който бяха отседнали героите, ми падна стотинката, от къде е копиран хотел К."

# 617
За първи път попадам на това нещо и ми е много (неприятно) странно:

"след като видях хотела, в който бяха отседнали героите, ми падна стотинката, от къде е копиран хотел К."
“Падна ми стотинката” не съм го чувала, но ми звучи нещо като завист, последната надежда, за която се държиш. Правя някаква аналогия с вица за габровците, които се надпреварвали кой ще дари по-малко пари в църквата. Единият пуснал 1 стотинка, а другият се провикнал победоносно “това е за двама ни!”

# 618
  • Пловдив
"Да ти падне стотинката" означава да схванеш изведнъж, да ти блесне. Навремето на уличните телефони с монети горе се слагаше монета ("стотинка"), която падаше, ако се свържеш с другия номер, в противен случай можеше да си я вземеш обратно.
Израз от младостта на днешните дъртаци.

# 619
За първи път чувам този израз, а съм от дъртаците. Sunglasses

# 620
Аз също съм от дъртаците и също за първи път чувам израза.

# 621
И аз. Но така обяснен е много логичен и нищо чудно някъде да е циркулирал.

Общи условия

Активация на акаунт