Фраза, която мразя - 2

• 19 520
  • 692
  •   1
Отговори
# 660
Питай майките, които го използват. И мен ме дразни, не знам защо така говорят.

# 661
Явно изоставам в "развитието" на езика. Днес попаднах на фразата "не разбирам чудата Ви". Даммм... и аз много не разбрах. Според контекста на изречението явно имат предвид "не разбирам учудването Ви".

# 662
  • SF
Опит за поетичност. Думата е "почуда", но не е пълен синоним на учудване.
Все пак, ако повече пасва на някоя рима, може да се ползва в този смисъл.

# 663
  • София
Какво е това "синко", употребявано в 3 л. ед.ч., а не като обръщение? Шопски диалект ли е, нещо като мъжО?
Е, синкО е синът на мъжО.

# 664
Доста тъпо звучи, още не съм го срещала. Или сигурно не чета достатъчно темите тук.
То и мъжО тук го срещнах за първи път, после плъзна навсякъде. 🫠😆
Всъщност как го използват - "Моето синко е много яко"?! 🤣 Trollface

# 665
Ами примерно "Синко иска нови маратонки".

# 666
  • София
Всъщност, защо пък не - както мъжете употребяват "жената иска....", така и ние "мъжо направи...."

# 667
Е, жената сигурно трябва да е женО. Joy

# 668
  • София
Употребата на "моят" или "моята" сваля човека в очите ми

# 669
Употребата на "моят" или "моята" сваля човека в очите ми
Зависи как са изречени. Ей,много ви разглези тези пусти (псевдо)либерализъм и демокрация. Yum Разберете,че най-старият,основен и най-силен инстинкт е този за собственост. Лаптопът на който пиша в момента е мой,а не на филанкишията. Както кучето е мое,къщата е моя,жената,мъжа,децата... Останалото са либерални лигави брътвежи.

# 670
Има се предвид заместването на "мъжа ми" с "моят", или на "жена ми", с "моята/мойта".

# 671
Е, синкО е синът на мъжО.
На мъжО синът му не е ли синО (по шопскиО правоговор) Joy?
На това "синко" даже не съм сигурна как му се слага ударението, защото никога не съм го чувала, а само съм го чела У форума - сИнко ли е или синкО?

# 672
На И, според мен.

# 673
  • Пловдив
"СинО" е шопският определителен член, "синко" в трето лице е с ударение на И, като обръщението, и си е оригиналничене, не е диалект.

"Жената" няма как да е "женО", защото в "мъжО" О-то е определителен член, а не окончание за звателна форма като в "мЪжо" (мъжо, какво да ти сготвя днес? - каквото решиш, жено).
Обръщението "синко" е превърнато от лиготия в дума, употребявана с глагол в трето лице, защото звучи като име или название в именителен падеж (Петко, Гошко, чичко, батко), докато "мъжо" не звучи така. Нямат общо двете.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 17:11 от Магдена

# 674
Какво е това "шопски определителен член"? За първи път чувам, а май съм шопкиня.

Общи условия

Активация на акаунт