Най-приятна и най-просташка ТВ РЕКЛАМА - тема 24

• 21 498
  • 392
  •   1
Отговори
# 45
  • някъде другаде
Вчера я видях тази реклама. И за помислих , че са взели идея от Мариа Мед.

# 46
за ползата от рекламите - да видиш любовта на живота си.

# 47
Тази сутрин видях за първи път рекламата на "Бонита" и щях да припадна.
Какво целят с този тип реклами? Сякаш са правени от дебили за дебили. Със сигурност продукта няма да го купя никога!

# 48
Аз чак сега обърнах внимание на рекламата на Милгама, в която се пее: "Упора си във наще светли дни". Упора? Все пак думата е опора, така се пише и така би следвало да се произнася и пее. Дори и в рекламите би следвало да се следи за чистотата на езика, поне аз така си мисля.

# 49
  • Пловдив
И във форумите. "Наш'те". Wink
За допустимо се смята това стесняване на гласните О и А в устна реч. И аз не го харесвам, харесвам ясния изговор, но не се брои за грешка.

# 50
За допустимо се смята това стесняване на гласните О и А в устна реч. И аз не го харесвам, харесвам ясния изговор, но не се брои за грешка.

Изписва се "наще" - имаме си чудесна буква щ. Понеже е поетично и заради римата е позволено, обаче Упора трябва да се произнася Опора, както се и пише. После се чудим защо има толкова правописни грешки - защото в българския каквото казваме това и пишем, много рядко има различия в произнасяне и писане. В българския няма апостроф ', освен ако вече не са го привнесли официално, в което се съмнявам. Wink

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 13:48 от Janelle

# 51
"Наще" определено е грешно. Най-правилно е да се напише наш'те, но за по-лесно приемливо е и наште. Няма никаква причина за щ, защото всъщност тръгваме от "нашите", но изпускаме буквата И.

# 52
  • Пловдив

Изписва се "наще" - имаме си чудесна буква щ. Понеже е поетично и заради римата е позволено, обаче Упора трябва да се произнася Опора, както се и пише. После се чудим защо има толкова правописни грешки - защото в българския каквото казваме това и пишем, много рядко има различия в произнасяне и писане. В българския няма апостроф ', освен ако вече не са го привнесли официално, в което се съмнявам. Wink
Добре. Чакам нови идеи.

# 53
"Наще" определено е грешно. Най-правилно е да се напише наш'те, но за по-лесно приемливо е и наште. Няма никаква причина за щ, защото всъщност тръгваме от "нашите", но изпускаме буквата И.

Така е, но като помислим буквата щ е сбор от ш и т. Защо да не я използваме по предназначение? Всъщност нашто си е грешна форма така или иначе, не виждам причина защо да не използваме щ. Както и да е, въпросът не е в това, а в опората. Също както и магЪзин. Много често чувам хората да го произнасят така, дори и по реклами , в тази на Кауфланд Стоичков казва магЪзин. Едно, че е смешно, второ - грешно. Ако искаме да пишем правилно, трябва и да говорим правилно и мисля, че рекламите, като масов продукт, трябва да ни помагат да говорим, а от там и да пишем правилно.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 14:02 от Janelle

# 54
Защо не, ами защото такива са правилата.
https://ibl.bas.bg/pishi_pravilno/za-nashvte-i-vashvte/

# 55

От това, което си пуснала:
"Понякога могат да се срещнат и в художествената литература написани по този начин, но ако там има известна свобода при употребата на изразни средства и при начина на писане..."

Ставаше въпрос за песента от рекламата на Милгама - "опора си във наще светли дни". Това е художествен израз и ок и "наще" и "във наще" е ок, но Упора - не. Трябва да си се произнася Опора. Това визирах и не зная защо продължава този безсмислен спор, след като и ти, и аз сме наясно точно за какво говоря. Благодаря.

# 56
ОК, не ми се спори. Пиши си наще.

# 57
  • Пловдив
Дума наште не съществува, затова няма и дума наще. Правилно е нашите, като понякога и-то се "изяжда" и се чува наш'те, както казаха по-горе.

# 58
Именно.  Писането на несъществуваща дума по правилен начин "наще" внушава че е правилно.  Докато писането по начин който е грешен "наште" тъй като в българският няма шт заедно показва че пишещият ЗНАЕ че е грешно.  Ако не е сигурен че ще го възприемат така, човек може да използва главни букви за да стане по-очевидно - наШТе

# 59
Понякога, макар и в редки случаи, 'ш' и 'т' се оказват една до друга, например 'пустош', като се членува, става 'пустошта', а не 'пустоща'. Но такива думи са малко.

Общи условия

Активация на акаунт