Козунаци 2025

• 29 380
  • 462
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Аз винаги слагам плънка, но не разточвам, а разтеглям само с ръце, после усуквам и сплитам.

# 211
  • София
Търся удачна плетка за козунак,който ще се пече в такава форма.
Скрит текст:

Имам само една плетка,но фитилите ми стават много дълги и е чуденка как да го сложа вътре,да да е симетричен Joy
Скрит текст:
В момента правя една елементарна-разточвам 2 правоъгълника,слагам плънка,навивам на фитил и двата фитила кръстосвам елементарно. Приемам и други идеи Simple Smile
не е ли по-добре да изтегляш фитилите с ръка, вместо разточване?
направи и сплети 3 бр. (аз така ги правя). дължината на фитилите е колкото дължината на формата- след сплитане те стават малко по-къси, но докато тестото втасва формата се изпълва равномерно.
[/spoiler]

Да,ако нямат плънка това е супер вариант.
Пека точно в такава форма, като 500 г след добавянето на продуктите и омесването тестото го деля на две,  много грубо казано е около 250 г + още , разбира се,  , добавям си плънката, където си искам, без плънка нямам козунаци, плета и разполагам във формата. Не мога да разбера къде ти е проблема?

# 212
Жената пита за друга подходяща плетка за този съд, защото тя има само една. Защо трябва да има проблем? 🤗
Да, и аз слагам 250гр смес с пълнежа в нея, идва мерено иначе прелива.

# 213
Моята форма е със същите размери, само дето е от йенско стъкло.
Последно правих козунак с 500гр брашно, сложих мармалад и в трите фитила, сплетох, събра се идеално.
Гледах дължината на фитилите да е колкото е дълга формата.

# 214
  • Буркина Фасо
Жената пита за друга подходяща плетка за този съд, защото тя има само една. Защо трябва да има проблем? 🤗
Да, и аз слагам 250гр смес с пълнежа в нея, идва мерено иначе прелива.
тя прави с 2 фитила, аз и казах за 3 фитила. може и с 4, и с 5  сига да може да ги направи.
неподходящо според мен е да прави сплитане за кръгъл козунак и да го пече в правоъгълна форма.

# 215
Аз също сравнявам с формата колко да са дълги. Но аз ги правя и малко по-дълги защото повече ми харесва да сплета хлабаво и при втасването като се надуят, да стане нормално стегнато.
В продълговата форма съм слагала от 3 фитила - както си сплитам косата на плитка. Или от 2, просто усукани, ако ги искам с повече плънка като руло. Руската плетка от разрязан надлъжно фитил с плънка е ясна и тя.
По-сложно от това според мен няма смисъл за такава форма.
Иначе има доста клипчета за challah как плетат и показват доста добре, може и от тях идеи който иска. Но там са по-тънки фитили без плънка в тях и не всички варианти биха стояли добре дошли за козунак.

# 216
  • Под сянката на разлистените кактуси
Много ми беше мерак да направя козунаци с квас, но нямам нито време, нито сили да пробвам нови рецепти. Направих обикновените с мая за Цветница, ще ги водим на гости за голямо съжаление на мъжката Туна Grinning

# 217
  • Sofia
Е, що не го предвиди човека, бе Туна?!  Simple Smile

# 218
Здравейте , всяка година правя козунаци, а последните по тази рецепта :
https://m.youtube.com/watch?v=FGqJ5snDEO4
Доста подробно обяснява и резултатът е уау

# 219

подготовката за другата седмица с квас

Честит празник на всички празнуващи днес Flowers Hibiscus

# 220
Подариха ми брашно директно от мелница, много фино, много бяло, човекът каза, че е идеално за козунак..  Мда ама реших преди да правя козунак да метна един хляб.
Стана много сбит, чудя се къде е грешката.
Месих в хлебопекарна, маята е Сухата френска, в нея не се съмнявам, защото сигурно 10 хляба вече съм изпекла с този пакет + две дози козунак..

# 221
Звучи ми като да е по - близо до нишесте по описанието, тоест липсва достатъчно глутен. Нишестето било то и пшеничено е така фино и бяло, но не дава текстура.  🤔

# 222
А в хлебопекарната наглеждала ли си тестото да видиш как се държи или си си отмерила обичайните количества и до там?
Ако действително е по-силно или просто много добре изсушено брашното,може да стане по-сбит хлябът ако е искало малко повече течност евентуално.
Бих пробвала да замеся малко количество тесто на ръка и да видя как се държи откъм глутен. Съвсем просто тесто, няма нужда да е козуначено, примерно после го разтегли как да е и на наколко мекици изпържено или пък блат за пица или малко хлебче но да си го видиш как е.

# 223
  • Под сянката на разлистените кактуси
Е, що не го предвиди човека, бе Туна?!  Simple Smile

На диета е, за Великден и той ще се облажи. Но иначе ми е много смешен, много е щедър и дащен, само да не става въпрос за торти и козунаци Joy Сърцето го боли като ги понесем нанякъде

# 224
Кифлички по рецепта на Мики за традиционен козунак с прясно мляко и стафиди. Чудесни се получиха!
Благодаря за рецептата! 🌹

Скрит текст:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт